Obřízka, házení dětí, vytržení srdce: Jaké jsou nejděsivější náboženské rituály světa? Mnohé z nich jsou provozovány ještě dnes!

Náboženství doprovází člověka od pravěku. Ve jménu víry v nějakého boha nebo ducha lidé provozovali opravdu šílené rituály. Kde všude tato tradice přetravala? Nahlédněte do světa duchovna i z druhé stránky.

Náboženské rituály

Ženská obřízka aneb jak si zajistit věrnou manželku

Jeden z nejšílenějších zvyků, který existuje dodnes. Bohužel… Tato „pěkná“ tradice pokračuje už 2 000 let. Ačkoli má různou formu, vždy je ženě odstraněn klitoris nebo jeho část a někdy i stydké pysky. Existují dokonce ještě horší formy, ale o těch se raději nebudeme rozepisovat. To všechno převážně bez použití anestézie! A důvod? Klitoris a stydké pysky jsou v mnoha společnostech považovány za mužské prvky. Jde tedy o přechodový rituál, který zajišťuje, že se dívka stane ženou.

Ve skutečnosti však jde spíše o nábožensky ospravedlněný kulturní akt, který vymysleli pánové. Jeho cílem je totiž snížení sexuálního apetitu ženy, a tedy odstranění chuti na masturbaci a předmanželský sex. A navíc se takto zajišťuje věrnost manželovi. To, že je podobný zvyk pro dívky otřesným zážitkem, který může mít navíc neblahé zdravotní důsledky, asi netřeba zdůrazňovat. Tato tradice přesto i nadále trvá, a to v severovýchodní a subsaharské Africe, stejně jako v několika zemích Asie.

Pánů se to netýká? A co takhle incize?

Mužská obřízka neboli cirkumcize je oproti výše zmíněným praktikám slabým odvarem. Odstranění předkožky, které se praktikuje v Asii, jižně od Sahary nebo v Austrálii, je ovšem pouze jednou variantou. Pak totiž existuje i tzv. incize, tedy náboženský rituál známý z několik částí světa. Ten sice může být také poměrně neškodný. Jedná se o zářez do předkožky, který dělají v Indonésii a Oceánii. I ten je velmi bolestivý. U některých australských kmenů totiž dochází k zářezu do celé spodní části penisu! A proč? Jedná se o rituální akt přípravy muže na jeho sexuální úlohu.

Dej si do těla a tvé hříchy budou odpuštěny

Sebemrskačství je i dnes rozšířený zvyk. Pořádně se zmrskat bičem, případně biči z řetězů s přidělanými řetězy nebo žiletkami jistě patří mezi další nezapomenutelné zážitky. Tento rituál provádějí o svátcích křesťané na Filipínách i v Mexiku, a má zajistit lepší místo na nebesích, nebo odpuštění hříchů. Praktikují ho ovšem i některé šíitské sekty v islámském světě. U nich představuje sebemrskačství připomenutí utrpení Mohamedova vnuka Husajna a opět slouží jako pokání. I když se zdá, že nejde o nic příjemného, účastníci těchto „radovánek“ údajně bolest necítí, protože jsou v náboženském transu.

Chcete, aby do vás vstoupil bůh? Pak se propíchněte!

Propichování se nebezpečnými předměty je také poměrně známou tradicí. Dnes se tak děje v zemích jižní a jihovýchodní Asie, zejména v Indii a Thajsku. A proč tu lidé do sebe zabodávají meče, tyče, jehly nebo oštěpy? Důvody jsou různorodé. Někde panuje víra, že bůh tímto způsobem vstupuje do účastníka rituálu, jinde zvyk funguje jako ochrana před zlými duchy, a na dalších místech zajišťuje příchod dobra do komunity. Když tedy přežijete bez úhony, možná se vám konečně začne dařit.

Hoď dítě, dostaneš další

Velmi bizarní náboženský zvyk, jenž je již mnoho staletí provozován v Indii, přičemž z jiných částí světa znám není. A průběh? Každoročně v prosinci je ze střechy chrámu hozeno zhruba 100 dětí. Ne, nebojte, nepadají na zem, ale dole stojí skupina mužů, kteří nebohé chlapce a děvčata chytají do látky. Tento neobyčejná tradice se děje mezi hinduisty ve státě Karnataka, a cílem je přinést komunitě štěstí. Rituálu se navíc často účastní i rodiče, kteří chtějí mít více dětí. Zajímavé.

Vytržení srdce za živa? Žádný problém!

Lidské oběti nejsou v dějinách ničím výjimečným. Velmi známé jsou kupříkladu rituály středoamerických a jihoamerických indiánských civilizací, které na „vyšší level“ povýšili hlavně Aztékové. Jejich krvavé praktiky například zahrnovaly vytržení srdce zaživa, přičemž se předpokládají statisíce obětí. Tento zvyk měl pomoci slunci, aby každé ráno dokázalo porazit noc a svět fungoval dále tak, jako doposud. Mimochodem, Aztékové pořádali i tzv. květinové války, během nichž útočili na sousední komunity a váleční zajatci sloužili k obětování. Dnes už naštěstí nejsou tyto rituály aktuální, ale musíme dodat, že lidské oběti jsou stále předpokládány v některých částech Afriky a Indie.

I když byly hrůzné náboženské rituály dlouho součástí i západního světa, dnes se nám zdají odporné a připadáme si civilizovanější. Jenže nenáboženská skarifikace těla je poměrně běžná a někteří jedinci si libují i v propichování sebe sama. Kolik lidí navíc ukrutně trpělo a zemřelo od počátku 20. století ve jménu víry v lepší zítřky v různých válkách?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejbizarnější náboženství – čemu se dá ještě dnes věřit?

Běžné tetování a piercing už nejsou „in“! Co takhle zkusit branding, split, pearling nebo tetování očního bělma?