Řidičský rádce: Jak neusnout za volantem? Recepty, které vám pomohou zabránit únavě nebo mikrospánku při delším cestování!

Zejména delší cesty autem mohou být únavné. Dle statistik přitom největší riziko usnutí panuje mezi půlnocí a čtvrtou hodinou raní, stejně jako mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední. Jak se nejlépe vyzbrojit na boj proti spánku za volantem?

Únava za volantem? Kafe nepomůže! Jak zabránit mikrospánku při řízení?

Před dlouhou cestou neflámujte a pořádně se vyspěte

Pokud jste za volantem doposud nikdy neusnuli, nepatříte mezi čtvrtinu řidičů, kterým se tato „drobná“ nepříjemnost minimálně jednou za život stala. Abyste toto riziko maximálně eliminovali, nesedejte si do auta ospalí, budete-li řídit. Sice to může znít až příliš jednoduše, ale lepší radu nedostanete. Jestliže za volant budete usedat se zavírajícími se víčky, výrazně se zvyšuje možnost mikrospánku. Ten sice obvykle trvá pouze několik desetin sekund až půl minuty, nicméně následky mohou být fatální. Člověk totiž v tomto stavu nevnímá vnější podněty!

Únava je v každém případě nebezpečná i v případě, že nevede k usnutí. Jak známo, vyčerpanost zhoršuje kognitivní schopnosti, což při jízdě motorovým vozidlem není žádoucí stav. Kognitivní schopnosti pak samozřejmě snižuje i alkohol, který samozřejmě za volant nepatří. Jenže flámovat byste neměli ani den před jízdou. Za prvé vám může zůstat zbytkový alkohol, a za druhé pivo, víno i lihoviny zabraňují tomu, abyste se pořádně vyspali, a to díky celkové dehydrataci organismu!

Běžné stimulanty za volantem? Mějte se na pozoru

Většina řidičů sahá během únavy po stimulantech, jako jsou káva nebo sladkosti. Nechceme nijak rozporovat, že nabudit mohou, jenže jak se říká: „lehce nabyl, lehce pozbyl“. Kofein a rafinovaný cukr sice tělu dodají energii, ale pouze krátkodobě. Organismus pak totiž „jede“ na tzv. biologický dluh. Bdělí tak vydržíte zhruba jen 30 minut a následně na vás únava dopadne ještě větší měrou. Nemluvě o tom, že kofein dehydruje. A důsledek? Další negativní vliv na bdělost…

Člověk by měl dlouhodobě získávat energii díky příjmu kvalitní stravy, jenže kdo z nás žije opravdu zdravě. Pokud vás tedy přepadne únava za volantem, můžete sáhnout po vhodnějších stimulantech, které rovněž obsahují kofein. Doporučit vám můžeme např. guaranu nebo maté, které by vám měly dodat energii na delší dobu. Nejvíce ale mohou pomoci některé čaje. Obsažený thein totiž není nic jiného než kofein ve vázané formě, což způsobuje jiný účinek i vstřebávání. Jeho vliv je šetrnější, takže povzbuzuje postupně a na delší dobu!

Asi nejlepší je v tomto ohledu zelený japonský čaj v prášku, jenž se nazývá matcha. Obsažený kofein (thein) totiž působí několik hodin a navíc nevyprchá tak razantně, takže později nezpůsobuje výraznější únavu. Udržet bdělost také pomůže pravidelný příjem tekutin. Vypijte tedy cca 0,25 l (ideálně) čisté vody každých 60 minut.

Neusnout vám pomůže i správná strava

Dva tlusté chleby s tučnými řízkem uprostřed – tak vypadá typická česká svačina při cestě na dovolenou. Že vám ale taková strava před únavou nepomůže, musí být zřejmé snad každému. Těžká a tučná jídla tělo unavují, neboť jsou náročná na trávení a vstřebávání. Ono ani bílé pečivo není právě výživovou „bombou“. Při jeho výrobě byl totiž průmyslově odstraněn klíček, v němž je obsažena většina živin. Sice tedy žaludek zaplácnete, ale příliš energie nezískáte.

Během jízdy jsou ideální čerstvé potraviny, a to především ovoce a zelenina. Proč ona čerstvost? V jídle bývají tepelnou úpravou ničeny enzymy, tedy bílkoviny, které jsou zodpovědné za chemické reakce i biochemické procesy v těle. Pokud je nezískáte společně se stravou, organismus si musí pro její strávení a vstřebání vytvořit vlastní. A to je, světe div se, opět unavující. Ovoce navíc obsahuje jednoduché sacharidy (především fruktózu), které povzbuzují, i když ne na delší dobu.

Soustřeďte se na správnou polohu těla

To, že byste měli držet své tělo ve správné poloze, není jen otravná hlášek rodičů nebo učitelek na základních školách. Pokud se totiž při jízdě maximálně uvolníte, zabráníte svalovému napětí, které může opět způsobovat únavu. Jak tedy vlastně za volantem sedět, abyste neztráceli energii? Předně buďte pořádně opření o sedadlo. Pak se ujistěte, zda ovládáte volant jen rukama a pedály jen lýtky, kotníky a chodidly. Zapojíte-li do těchto činností i další části těla, je to chyba.

Nevěřte všemu, co jedna paní povídala

Budete-li při řízení auta unavení a přítomen nebude nikdo, kdo by vás vystřídal (manželka právě k svačině vypila láhev bílého), zastavte a odpočiňte si. Pomoci může protažení, krátká relaxace, anebo si dejte „dvacet“. Jenže ani to není úplná spása. Jedna minuta spánku a jeden dřep na 100 km vás totiž pravděpodobně neproberou tak, jak vám může někdo tvrdit.  Při velkém vyčerpání především ve večerních a nočních hodinách proto raději přespěte v autě na parkovišti, anebo v motelu.

Na to, co máte dělat, abyste neusnuli za volantem, existuje mnoho návodů. Údajně byste prý měli zkusit stáhnout okna a pustit hlasitou hudbu. Jenže tato řešení obvykle nezabírají, tedy pokud není venku 40 pod nulou a z rádia se neline techno o rychlosti 200 BPM. Pomoci má údajně i rozhovor se spolujezdcem. Takový krok sice zabrat může, jenže odvádí vaši pozornost od řízení, a navíc hádka s manželkou o to, kdo dostane po rozvodu psa, bude možná trochu vyčerpávající. Raději tedy vyzkoušejte kroky, které jsme nastínili výše. Ty jsou totiž opravdu efektivní.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stočený tachometr, machinace s VIN, vyměněné díly. Nejčastější podvody, které na vás číhají při koupi ojetého auta! Jak se proti nim bránit?

Samořiditelné auto: koho může zabít a koho má zachránit? Lidé se nedokáží shodnout. Stroj zatím nedokáže vyřešit morální stránky