Kolik peněz stačí, abyste byli šťastní? Odborníci mají jasno! Co je tzv. finanční saturace a jaký je ideální roční příjem jednotlivce?

Štěstí si za peníze možná nekoupíte, ale s pořádným balíkem na úctu je život přeci jen snesitelnější. Je to prosté. I když by s námi východní filozofové nesouhlasili, určitá suma ročních příjmů dokáže u lidí vyvolat pocit emoční naplněnosti a spokojenosti. Kolik by to tak mělo být? Není to zase tak snadné. Cifra se totiž liší v různých koutech světa o zrovna nemalé částky.

Štěstí si nekoupíte, ale s pořádným balíkem na úctě je život snesitelnější

Přesnou odpověď hledal psycholog Andrew T. Jebb z univerzity v Purdue, který k tomu využil opravdu velké dotazníkové kampaně Gallupova institutu. Pracovala s reakcemi 1,6 milionu dotázaných ze 164 zemí světa. Pro potřeby výzkumu musel Jebb nejprve klasifikovat subjektivní pocit pohody ve vztahu k celkovému příjmu. A zjistil, že existuje něco jako finanční saturace.

Mít tolik peněz, abyste nemuseli řešit, kolik jich máte

Komplikovaných slov se nelekejte. Finanční saturaci si můžeme představit jako stav, kdy přestáváte peníze jako takové řešit, protože vám celoročně postačují na všechny oblasti vašeho všedního života. Neřešíte poloprázdnou nádrž v autě, prostě natankujete na první nejbližší pumpě. A nejde vám o koruny nebo haléře.

Nepřepočítáváte korunky do příští výplaty, máte plnou ledničku. Nájem i daně máte dávno zaplacené. Nedlužíte, nepůjčujete si. Nemáte hrůzu z nákupu vánočních dárků, protože vás to neruinuje. Nechcete dnes vařit? Tak vyrazíte na večeři. Jste po finanční stránce plně saturováni, proto vás peníze jako pojem netrápí.

Není to o diamantech, ale spokojenosti

Nejde o to, že byste se topili v luxusu, trávili půl roku na dovolené v soukromém letadle, jezdili ve sporťáku a nakupovali si k narozeninám diamantové šperky nebo tropické ostrovy. Ale máte tolik peněz, že vám to prostě stačí. Na základě těchto indicií je pak možné vyjádřit ideální roční příjem jednotlivce v dolarech. I když to ne vždy odpovídá realitě.

Pohodový život i vnitřní naplněnost

Ve skutečnosti jsou to dvě sumy,“ říká Jebb. „Při jedné, která se v průměru pohybuje okolo 95 000 dolarů ročně, prožíváte satisfakci se svým životem. Máte peníze, při kterých můžete dělat to, co chcete, aniž byste se museli nějak omezovat. Emoční satisfakce, kdy vás pojem peněz přestává trápit, je pak nižší. V průměru mezi 60-75 tisíci dolarů.“

Náročný západ, skromný jih

Zmíněná suma se týká jednotlivců. U těch, kteří mají rodiny, je pak obvykle o něco vyšší. Dobrat se přes peníze spokojenosti je náročné v Austrálii. Tamní finanční saturace se pohybuje okolo 125 000 $. Na severu Ameriky je to kolem jednoho statisíce, v západní Evropě kolem 70 000 $, v jihovýchodní Asii 45 000 $. Latinská Amerika je nejskromnější, se sumou 35 000 $. A my?

V rámci studie spadáme do sekce Evropy východní, a finančně-saturačním ideálem je u nás suma 45 000 $. Tedy nějaký ten jeden milion a sto tisíc korun k tomu. Vzhledem k tomu, že si průměrný Čech nevydělá přes 350 000 Kč za rok, je to spíš smutná zpráva. Peníze nás evidentně budou trápit dál.

Ženy jsou na peníze, vysokoškoláci taky

Jebb zjistil ještě pár zajímavých maličkostí. Povšiml si, že ženy jsou v otázce finanční saturace globálně náročnější, než muži (zhruba o 10 000 $). A že spokojení s málem jsou spíše lidé, kteří nedosáhli vysokého vzdělání. Vystudovaní středoškoláci mají v průměru svůj práh u 70 000 $, zatímco vysokoškoláci se vidí spokojení až za hranicí jednoho statisíce.

Někdy je moc příliš

Je tu ale ještě jeden paradox, který možná vysvětluje platnost úsloví o tom, že peníze člověka šťastným nedělají,“ říká Jebb. „Je to situace, kdy začnete vydělávat víc, než je vaše finančně-saturační maximum. Tehdy vám totiž peníze přestanou zprostředkovávat jen pozitivní zážitky, a stanou se příčinou problémů.“ Co to znamená?

Na bohatství zůstanete nakonec sami

S velkými penězi se totiž pojí velké nároky. A velké výdaje. Chápete, servis za opravu Rolls-Royce je v jiných řádech, než za Audi. Nájem v zámecké vilce je také někde jinde, než v normálním lepším bytě. Vrcholový manažer pobírající miliony je často workoholikem, jehož úspěch stojí a padá s jeho osobním zápalem. Velká odpovědnost, extrémní přesčasy, minimům času stráveného s těmi „pro které to všechno dělá“ se podepisují na kvalitě jeho života.

Jak říká Jebb: „Jsou to lidé, kteří dávají přednost penězům před volným časem, a tak si vydělaných peněz ani nemohou pořádně užít. Jsou bohatí, ale rozhodně ne spokojení.“

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žádná cena není dost vysoká! Kolik jsme ochotni platit za zboží? Naše představa přijatelné ceny se mění podle prostředí, ve kterém se nacházíme! Nevěříte?

V amerických věznicích se trestanci mají lépe než studenti škol! A to i v těch s maximální ostrahou. Nevěříte? Přesvědčíme vás o opaku!