Velké mýty o důchodcích. Nemají rádi sex a nevědí, co je internet? Omyl! Někteří žijí aktivněji, než současní čtyřicátníci. Tady je důkaz!

Patříte mezi ty, kteří se domnívají, že lidé v důchodovém věku už jenom dožívají? Pak byste se měli podívat pravdě do očí. Senioři totiž rozhodně nejsou takoví nudní nekňubové, jak si o nich mnozí myslí.

Mýty o důchodcích. Myslíte, že důchodci nemají rádi sex a nevědí, co je internet? To je omyl!

Tradiční představa dne důchodce je asi následující – ráno spěchám do fronty k obchoďáku, pak se vydám nakrmit ptáky do parku, následně domů vyluštit křížovku, vyvalit se do okna a čekat, zda mi má nezvedená snacha přivede alespoň na chvíli ukázat vnoučata. Ačkoli mnoho seniorů tyto předsudky potvrzuje,možná byste se divili, čemu všemu se někteří jiní věnují. Stejně jako mají dnes mladí lidé zcela rozdílné možnosti než třeba před 25 lety, i důchodci mohou dělat více věcí. Vyšší věk totiž rozhodně nemusí být překážkou pro cestování, sex nebo adrenalinové koníčky.

Fyzické aktivity seniorů: cestování a užívání si v posteli

V době, kdy mnoho mladých sedí od rána do večera u počítače a krásu stromů hodnotí jen podle počtu pixelů ve hře, se lidé starší 65 let vydávají často na cesty. Průzkumy dokonce ukazují, že čeští senioři patří v tomto ohledu k evropské špičce. Jejich cílem jsou se přitom klidnější destinace, kde se většinou nepovalují, ale snaží se poznávat historické památky i krásy přírody. Musíme ovšem doplnit, že čeští turisté v důchodovém věku na cestách příliš neutrácejí. Ze své kapsy totiž vydají pod čtyři stovky denně.

Pokud starší lidé netráví čas na cestách, fyzických aktivit se nevzdávají ani doma. Myslíte, že je sex ve vyšším věku něco nemožného? Senioři už nevlezou do postele s kdekým, ale žijí-li v trvalém vztahu, hrátek v ložnici si užívá 70 % lidí nad 65 let, a to dokonce čtyřikrát měsíčně. Jistě, důchodci příliš neexperimentují a preferují klasiku, nicméně pohlavní styk bývá klidnější, něžnější a navíc bezstarostnější. Pryč je navíc starost z nechtěného početí. A že je ve vyšším věku tabu masturbace? I to je omyl. Dobře si dělá přes polovinu mužů a zhruba pětina žen nad 65 let.

Senioři si stále umí zadivočit!

Internet jako španělská vesnice? Jak pro koho!

Počítač nebo tablet nejsou ďábelské stroje, kterých by se měl člověk obávat. Postupem času také výrazně stoupá počet starších lidí, kteří trvá čas na internetu. Téměř 400 tisíc lidí nad 65 let dokonce denně a přes 700 tisíc lidí jednou týdně. A co v online světě dělají? Nejčastěji čtou zpravodajství, hledají informace o zboží a službách, a zajímají se o témata ohledně zdraví nebo cestování. I důchodci internet prostě používají.

Musíme však zmínit i druhou stranu mince. Nejenže 54 % starších lidí na internetu nikdy nebylo, ale ti, kteří ano, jsou dle výzkumu Seznam.cz největšími šiřiteli spamů (nevyžádaných sdělení), hoaxů (poplašných zpráv) a dezinformací. Posílají je totiž šestkrát častěji než mladí lidé.

Že seniorům nic neříká adrenalin?

Mnoho mladých lidí se bojí skočit do vody z třímetrové skokánku. Někteří důchodci by o nich mohli prohlásit, že jsou loseři. Jak by také ne, když existují dříve narození, kteří se věnují parašutismu i bangee jumpingu, případně se účastní náročných sportovních disciplín, např. u nás slavné Jizerské padesátky. Adrenalin může zkrátka a dobře patřit k jakémukoli věku.

Parašutistou ve 101 letech? Pro Angličana Verduna Hayese žádný problém

Stáří jako smutné období plné nemocí? Možná v představách mladých

To, že si mladí lidé myslí, že jsou senioři nudní a k ničemu, pramení z obecně rozšířených předsudků. Tak například existuje předpoklad, že jsou na tom důchodci obvykle se zdravím na štíru. Jenže zhruba 80 % seniorů není jakoukoli nemocí omezeno do takové míry, aby jim znemožňovala každodenní život. Chronická onemocnění se sice s přibývajícím věkem dostavují častěji, nicméně v mnoha případech jsou symptomy pouze nepříjemné, nikoli výrazně omezující.

Myslíte, že většina důchodců trpí stařeckou demencí? Skutečnost je opět trochu odlišná. Posuďte sami – Alzheimerova choroba, tedy nejběžnější forma stařecké demence, sice postihuje 30 % lidí nad 80 let, ale pouze 5 % nad 65 let. Druhou nejčastější duševní potíží starších osob jsou deprese. Jenže znovu musíme korigovat představu, že důchodci jsou smutnou skupinou lidí bez potěšení. Existuje dokonce výzkum amerických vědců, jenž publikoval časopis The Economist, který došel k tzv. U teorii. Ta říká, že v mládí jsou lidé šťastní, pak radost ze života klesá, aby se ve stáří opět vrátila, tedy pokud člověka příliš neomezuje zdraví a je zároveň vyrovnaný. Něco na tom být může.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Myslíte, že jste moc staří? Tyhle výkony vás přesvědčí o opaku!

Generační války v MHD: to je opravdu síla!