Myslíte, že jste moc staří? Tyhle výkony vás přesvědčí o opaku!

Začínáte si říkat, že stárnete? Myslíte, že váš život pomalu, ale jistě končí? Pokud ano, pak vězte, že v podstatě žádný věk nemusí být překážkou. Následující výkony vás o tom snad dostatečně přesvědčí.

Stárnutí těla nezastavíš, stárnutí mysli můžeš

Představa, že stáří lidé už pouze dožívají, je velkým omylem. Mnozí senioři jsou totiž aktivní i ve vysokém věku a jejich výkony by leckdo z nás nezopakoval, ani kdyby nějakou dobu trénoval s ruskými atlety. Proces stárnutí sice zastavit nelze, ale ono nejde ani tolik o věk, jako o to, jak se k němu stavíme. Někteří totiž mohou již ve 40 remcat, že mají svá nejlepší léta za sebou, zatímco mnozí dvakrát starší lidé přistupují k životu pozitivně a s elánem a dokážou neskutečné věci. Nevěříte? Tady jsou důkazy!

Režisér, který natáčel po většinu doby existence kinematografie

Portugalský režisér Manoel de Oliveira natočil v roce 2014 dva krátkometrážní filmy. Pokud si myslíte, že se jednalo o prvotiny nějakého mladíčka, jste na omylu. Šlo naopak o rozloučení s režisérskou kariérou jednoho z nejzkušenějších matadorů dějin kinematografie. Ptáte se, kdy začala? Tak se raději něčeho přidržte – rodák z Oporta natočil svůj první snímek Práce na řece Douro v roce 1931. Ano, čtete správně, na samém počátku zvukové éry filmu! De Oliveira se narodil v roce 1908, takže výše zmíněné „kraťasy“ vytvořil po 83 letech aktivní dráhy a ve 105 letech! Neuvěřitelné? Možná. Další filmy ovšem bohužel nepřidá, neboť v roce 2015 zemřel.

Nejstarší žena světa

Francouzka Jeanne Calmentová se narodila 21. února 1875. V době Olympijských her v Atlantě v roce 1996 si ovšem ještě na dálku mohla užívat zlatých medailí svých tří krajanek v šermu! Sama se totiž tomuto sportu dlouhodobě věnovala a zajímavé je, že až do 100 let jezdila na kole. Nakonec zemřela 4. srpna 1997, a to v naprosto neuvěřitelných 122 letech, 5 měsících a 14 dnech. Dodnes je také považována za prokazatelně nejstaršího člověka světa. Mimochodem, Calmentová nejenže sportovala, ale také pila víno a do svých 117 let kouřila, i když maximálně dvě cigarety denně.

Poslední maraton ve 100 letech

Nikdy není pozdě! Toto konstatování jasně dokládá Ind jménem Fauja Singh. Ten se narodil v roce 1911 a dlouho byl ve své rodné zemi farmářem, přičemž se v mládí věnoval také běhání. Svého koníčku ale časem zanechal. Nakonec se k němu po smrti několika rodinných příslušníků včetně manželky vrátil a po přestěhování do Londýna se začal účastnit závodů. To ale bylo v 90. letech 20. století! Singh zaběhl svůj první maraton v roce 2000 v Londýně a poslední v roce 2011 v Torontu, když mu bylo 100 let. Ač se svým časem pochopitelně nemohl rovnat nejlepším, spousta mladých by se po prvních kilometrech poroučela k zemi. Na rozdíl Calmentové Singh nepije, nekouří a je vegetariánem.

Everest s osmi křížky na krku? Žádný problém!

Když 23. května 2013 zdolal Japonec Joičiró Miura legendární Mount Everest, bylo mu přesně 80 let a 224 dní. Nejvyšší horu světa pokořil již potřetí, když se mu to poprvé podařilo v 70 a podruhé v 75 letech. Výkonem z roku 2013 se stal nejstarším člověkem, který kdy na Everest vystoupal. Miura již v roce 1970 jako první jedinec sjel tuto horu na lyžích, a to z 8 000 metrů za pomoci padáku. Rozhodně tedy vyhledává výzvy. Pro zajímavost doplňme, že Japonec před svým rekordním výstupem na „Džomolangmu“ absolvoval několik operací srdce kvůli arytmii.

Musíte být na gymnastiku mladí a pružní?

Gymnastika je sportem, kterému často dominují teenageři. Jenže pokud si myslíte, že jej mohou provozovat pouze mladí lidé, Němka Johanna Quaasová vás spolehlivě přesvědčí o opaku. Tato žena, jež má v občance uveden rok narození 1925, se totiž své milované aktivitě stále věnuje a je také nejstarší aktivní gymnastkou světa dle Guinessovy knihy rekordů. Ke svým 90. narozeninám navíc dostala tandemový seskok padákem z výšky 3 000 metrů a pochopitelně jej absolvovala. Zkrátka a dobře nikdy není pozdě vykonat něco velkého.

Dokázali byste to?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Brazilská olympijská sportoviště chátrají. Po půl roce!

Připravte se na změnu jídelníčku. Červy a hmyz brzy ovládnou naše kuchyně!