V amerických věznicích se trestanci mají lépe než studenti škol! A to i v těch s maximální ostrahou. Nevěříte? Přesvědčíme vás o opaku!

Skončit za mřížemi jedné z četných věznic ve Spojených státech amerických se dá sotva považovat za nějakou výhru. Záleží ovšem na úhlu pohledu: vězení vám často zdarma nabízí možnosti, které byste si na svobodě mohli jen stěží dovolit. Nevěříte?

americké věznice

Vyrazit na čerstvé povětří? Proč ne!

Může se zdát, že zdravý pohyb na čerstvém vzduchu vám bude ve vězení chybět. Opak je pravdou. I když zrovna bručíte v oddělení s maximální ostrahou, je vám stále garantován minimálně dvouhodinový pobyt na vězeňském dvoře „s oblohou nad hlavou“. K tomu ještě mají nárok na hodinu cvičení v posilovně. A to si pište, že drsní vězni si tyhle chvilky minimální svobody zatraceně vychutnávají. Trestanci v mírnějších režimech ostrahy pak často tráví posilováním a hrami, fotbalem nebo basketbalem, celá odpoledne. Za zeď se sice nepodívají, ale pořád je to lepší, než třeba obvyklý průměr amerických školáků. Ti tráví aktivitami na čerstvém vzduchu v průměru 20 minut denně. A pozor, polovina amerických školáků vůbec na vzduch nechodí.

Vyvážená strava plná vitamínů

Co se stane, když v talíři nepoživatelné bryndy najdete mastný vlas kuchařky? Ve školní jídelně nejspíš nic. Stát se to ve vězení, jsou tu hned advokáti, ochránci lidských práv, novináři. Anebo je vzpoura na spadnutí. A právě to nikdo riskovat nechce. Školáci i vězni sice dostávají přiměřeně ke svému věku podobné množství kalorií, ale složení jejich stravy je rozdílné. Kriminálníci ji mají nutričně vyváženou. Ovoce, zelenina a 110 gramů masa na den. O tom si mohou nechat školáci jen zdát. Ve vězení si také můžete vybrat stravu podle svého gusta, respektive náboženského cítění nebo třeba vegetariánského smýšlení. Na kuchařky ve školní jídelně to raději nezkoušejte. A co je nejdůležitější, jídlo je ve vězení pro „ubytované“ zadarmo, platí za ně stát a lidé na daních.

Zdravotní péče? Na jedničku

Země, které se snaží prezentovat světu své vězeňství jako humánní způsob nápravy trestanců, si prostě nemohou dovolit úmrtí za mřížemi. Jistě, že tu a tam nějaká ta vězeňská rvačka skončí pobodáním a smrtí, ale to je něco trochu jiného. Vězni tu ale nemohou umírat na své zdravotní obtíže. Cukrovkáři musí dostávat inzulín, a zločinci se slabým srdcem se neobejdou bez správné medikace. O to se stará rozsáhlý aparát lékařů a specialistů. Lidé, kteří by na svobodě museli vyplácet nemalé sumy ze svých příjmů na zdravotní pojištění, tady přijdou k lékařské péči zadarmo. Profesionální stomatologické zákroky? Žádný problém. Povykládat si s psychologem? Samozřejmost. A třeba taková léčba HIV, která přijde na statisíce dolarů? V amerických věznicích ji úspěšně dostává 97 % nakažených.

Vzdělání je cestou za lepší budoucností

Je to splněný sen každého knihomola: máte spoustu volného času, a bezpočet knížek ke čtení. Americké věznice mají dnes mnohem lépe propracovaný systém zápůjček knih, a jsou perfektně zásobovány. Ve skutečnosti dnes na jednu knihu v americké veřejné knihovně připadá 16 knih, deponovaných v knihovnách věznic. Čtení udržuje kriminálníky v klidu a rozšiřuje jim obzory. A vzdělání? Zákon porušujících vysokoškoláků je prostě méně, než lidí s nižším nebo neúplným vzděláním. I proto americké věznice podporují distanční studia svých ubytovaných. Sedmnáct věznic státu New York ročně vyprodukuje 2500 úspěšných absolventů. Ano, většinou studují právo, protože k němu mají tak nějak blíž. Výhoda? Pokud byste chtěli studovat na svobodě a za své, přijde vás takový titul na 50 000 dolarů ročně. Tady ale platí stát.

V kriminále až do důchodu?

Zní to trochu zvláštně, ale řada notorických zločinců ve Státech přemýšlí o tom, že se na důchod zaopatří ve vězení. Proč? Pokud nemáte cirka 5000 dolarů měsíčně na solidní dům s pečovatelskou službou, můžete skončit v tuctovém domově „přestárlých“ důchodců.  To znamená, že budete mít jen minimální svobody a práva, žádné vycházky, nebude se vám tolik dostávat potřebné péče a zemřete nejspíš v osamění. Ve vězení to ale nehrozí. Jste tu víc lidskou bytostí, než důchodce. Což je víc než smutné. S tímhle problémem se teď nepotýkají jen ve Státech, ale třeba i v Japonsku. Vězni starší šedesáti let tam tvoří už více než polovinu osazenstva.

Co vy na to?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Smrt má někdy smysl pro skutečně černý humor. Kuriózní příčiny úmrtí, která se zapsaly do historie!

Vážně, nevážně: jak se zbavit lidského těla? Příklady z krimifilmů mají v reálu velké mezery. Objasníme vám, v čem je problém s odklízením těl!