TRENDY kérky – Co si vyšít na tělo

Lidé měli touhu zdobit se odjakživa. I velké trvalé zásahy do těla včetně tetování, propichování a dalších úprav zevnějšku byly známy už před tisícovkami let. Od prehistorických kmenů, přes Kelty, Germány i pohany se tetování zachovalo až do dnešních dnů.

Tetování Zdroj: internet

Přes bohatou historii bylo ještě nedávno tetování považováno za poznávací prvek nižších sociálních skupin. Kriminálníci, prostitutky, námořníci. Ostatně i dnes takovými přívlastky častují starší ročníky všechny, které zdobí nějaká ta kérka. Přesto stále přibývá těch, kteří do tatoo studia zajdou s nejroztodivnějšími přáními. Dle celosvětových průzkumů tak černobílé či barevné obrázky zdobí už čtvrtinu mladé populace. Zdá se, že za chvíli bude nejoriginálnější mít kůži svou, nepomalovanou, takovou, s jakou jsme se narodili.

Móda a styl

U většiny nositelů zdobných ornamentů už se ale dávno nejedná o rituální, mystický, náboženský či medicínský význam. Dnes jde o záležitost módy, případně příslušnosti k určitým zájmovým skupinám. Stejně jako módní styly a trendy se tedy vyvíjejí další oblíbené motivy a druhy tetuáže, kterých už je dnes nespočet. A stejně tak jako u ostatních viditelných atributů zdobení a příslušnosti, i zde platí, co člověk, to názor. Někdo kérky miluje, jiný stále považuje tetované osoby za hloupé a exhibicionistické, s nedostatečným sebevědomím na to, aby byly „samy sebou“.

Ornament nad zadkem

Prostě proti gustu žádný dišputát, každý ať si se svým tělem dělá to, co je mu libo. Je ovšem fakt, že slečen s takzvanými tribaly nad zadkem, kytičkami, sluníčky, delfínky a pseudonárámky na kotnících je v létě na plovárnách vidět trochu moc. Za mne tedy rozhodně: když už, buďte trochu originální, dámy. A pánové jakbysmet. S doma vyškrábanou kotvou a mořskou pannou žádnou slečnu neobloudíte. I oblíbené ornamenty a biomechanika („živý stroj“ – tedy tetování, která zobrazují nějakou část lidského těla pod kůží, která je ale složena ne ze svalů a tkáně, ale z kovových součástí. Je to i zároveň hold umění, kterým se proslavil H.R. Giger (autor podoby Vetřelce)) jsou na ústupu. A nových možností je opravdu mnoho.

Novinky v tetování

V současné době jsou hodně módní nebo řekněme trendy styly jako abstrakce, watercolor – barevná tetování s rozmytými barvami, které evokují akvarelové malby, dotwork neboli tetování tvořené tečkami, barevná realistika. Jinak dlouhodobě je populární oldschool či japonsko. „Mezi další styly, které jsou v současné době hodně in bych ještě zařadil new school (styl spojující prvky oldschoolu – silné linky a plné barvy s lehce cartoonovským nádechem), new traditional nebo geometrii, kde se využívá hodně pravidelných tvarů uskupených do nejrůznějších obrazců,“ říká Michal Stančík, tatér a ilustrátor.

S obrázkem do banky nelez

Také oblíbené části těla k umístění kérky podle něj už dnes nejsou dogmatem. „Jsou spíš místa více a méně bolestivá, nejnepříjemnější to bývá tam, kde jsou kosti, či jemná kůže. A pak ta, kterým se říká carrier breaker. Obličej, ruce, myslím od zápěstí směrem k prstům, krk, s takhle viditelným tetováním jen tak nějakou práci neseženete, proto si je většinou nechávají tetovat spíše lidi, kteří se věnují nějaké umělecké činnosti a je jim jedno, jestli je jejich tetování vidět, nebo ti, kteří neprahnou po práci v zaměstnání, kde je nutný kontakt se zákazníkem (banky, úřady atd.),“ dodává Michal.

Dobrý tatér, základ sexy vzhledu

Originalita se samozřejmě snoubí s tím, co vypadá dobře a „sexy“. Takový rozbor je ovšem opět poněkud složitější. Samozřejmě na mužích si člověk neumí moc dobře představit květinové vzory, přesto i oni si nechávají tetovat motivy z přírody. Stejně tak přehlídka morbidních motivů na ženách je primárně nepředstavitelná, ale i tam se hranice bortí. Nedá se tedy asi říct, že je něco čistě mužský nebo ženský motiv. Tetování se především pořád dělí na dobré a špatné, takže výběr tatéra, to je, oč tu běží. Ten dobrý vám rozhodně také rád poradí, kterým směrem se ubírá vývoj a co nového lze na vašem těle vytvořit. Zkoušejí se nové postupy, hledají se hranice, propojují se styly jakoby nespojitelné. A pak už se rozhodněte sami.


Historické osobnosti a tetování:

Své tělo ozdobili například:

Anglický král Eduard VII., dánský král Frederick IX, německý král Vilém II., jugoslávský král Alexandr a také ruský car Mikuláš II. Tetování zdobila také například operní divu Emu Destinnovou či následníka habsburského trůnu Františka Ferdinanda d´Este.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kate Upton: Prsa za miliony

Boxerky, trenky nebo slipy? Choďte naostro!