Tohle jsou nejlepší SUV do města. Koupili byste si je?

Může se vám to nelíbit, můžete s tím i nesouhlasit, ale vozy SUV se často kupují pro jízdu po městě. Které se sem hodí nejvíce?

Město Praha nedávno spustilo kampaň, že SUV do města nepatří. Kritiku toto video sklidilo snad úplně od všech. Ostatně přečtěte si diskuzi u originálního videa na YouTube. Je velmi výživná.

Dnes se ale nebudeme vysmívat debilitě pražského magistrátu. Ta je ostatně spíše k pláči. Mrkneme se na to, která SUV byla navržena tak, aby jezdila přímo po městě.

Proč SUV do města?

SUV znamená sport-utility vehicle, nebo-li sportovně užitkové auto. Jenže to platilo před 10 lety. Dnes se spousta SUV z města ani nevymotá. Proč? Protože to takto řidiči mají rádi. V autě s vyšším posezem je lepší výhled, lépe vidíme okolí a máme tak přehled o situaci. SUV jsou obvykle prostornější. Přitom to nemusí být na úkor délky, ale může za to výška. Trochu jako mrakodrapy v New Yorku. Kde není místo, žene se do výšky. Maličko se to projeví na jízdních vlastnostech, ale dnes už téměř zanedbatelně. Řidiči mají také z většího a těžšího auta větší pocit bezpečí. No a nakonec je to takový trošku status. Máte SUV. Nemáte nějaký hadraplán.

Audi Q2

Podle abecedy je první v pořadí Audi Q2. Automobilka toto auto postavila na míru hipsterům. Takže kolem Pražské náplavky budete naprosto IN. Přestože má auto délku jen 419 cm, uvnitř je až nečekaně hodně prostoru. Z naše pohledu dokonce o dost více, než u Audi Q3, které by mělo být o stupínek větší. Q2 hodně sází na styl, design a jak je u Audi zvykem, tak také na dokonale precizní interiér. Budete si muset ale připravit aspoň 600 000 Kč.

Rozměry Audi Q2: 4 191 x 1 794 x 1 508 mm

Nissan Juke

Nissan to s SUV umí. Juke je jeho nejmenší SUV a ve městě je jako doma! Sází především na neokoukaný design, který se nebojí experimentovat a v silnějších motorizacích nabízí moc hezké svezení. Juke vám navíc neudělá vítr v peněžence. Vždyť základní verze vyjde na 294 000 Kč! Za 400 už ho pak máte se slušnou náloží.

Rozměry Nissan Juke: 4 135 x 1 765 x 1 565 mm

Opel Mokka X

Nová generace Opelu Mokka X se značně vylepšila. Interiér je přehledný a moderní, jak už to tak u Opelu bývá, nabízí i vychytané prvky, jako je třeba skrytý nosič kol. Mokka je  velmi příjemné auto s moderními technologiemi a vždy velmi slušnou výbavou. Základní verze vyjde na 377 900 Kč, velmi slušně vybavenou verzi Smile pořídíte za 429 900 Kč. Větší vnitřní prostor je ale trochu vykoupený menším kufrem. Ten čítá jen 356 litrů.

Rozměry Opel Mokka X: 4 275 x 1 781 x 1 1658 mm

Renault Captur

Renault ukazuje, že SUV nemusí mít pohon všech kol. Captur je jasným důkazem. Pro koho je Renault Clio příliš malý a má rád komfortnější auta, ten bude s Capturem pravděpodobně velmi spokojen. Ceny Capturu jsou opět velmi příznivé, začíná se na 314 900 Kč. Kufr má objem 377 litrů, takže nákup odveze jako nic.

Rozměry Renault Captur: 4 122 x 1778 x 1566 mm

Toyota C-HR

Nejmladším autem v našem přehledu je Toyota C-HR. Auto je na českém trhu teprve od začátku roku. Vyvíjeno bylo speciálně pro Evropu a speciálně pro zákazníky z měst. Jako jediné SUV v našem přehledu nabízí hybridní pohon, takže se můžete po městě pohybovat čistě na elektřinu. Je to příjemné jezdit tiše a nevypouštět do ovzduší žádné oxidy dusíku a obecně nesmrdět. Kéž by všechna auta ve městě byla takto čistá! Nejlevnější C-HR vyjde na 489 900 Kč, pokud byste chtěli hybrid, bude třeba si připravit 629 900 Kč. Základní objem kufru je pak 377 litrů.

Rozměry Toyota C-HR: 4 360 x 1 795 x 1 565 mm

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lexus RX 200t: tak trochu jiné SUV

10 otázek k elektromobilům, na které jste se nebáli zeptat