Nový ruský MiG-35 byl konečně představen na veřejnosti

Nový ruský stíhací letoun MiG-35 byl představen na veletrhu MAKS v Žukovském u Moskvy. Stroj vychází ze známého typu MiG-29, který sloužil i u nás. Bude stačit na americké F-22 a F-35?

První let byl uskutečněn už v roce 2007. Vývoj bojového letounu prostě trvá velmi dlouho, a přestože mají Rusové zatím jen pár kusů, očekává se dodávka nejméně třiceti letadel, které nahradí ve výzbroji stávající MiG-29. Ten sloužil i v na našem území za dob Československa. MiG-35 z něho také konstrukčně vychází, ale uvnitř jsou zcela nové komponenty, stroj je lehčí, má větší kapacitu nádrží a efektivnější motory s možností vektorování.

Zbrusu nová technika

Nejdůležitější na novém stroji je kompletně nová avionika, včetně moderního radaru FGA-29 Zhuk-AE, který dokáže odhalit jiný stíhací letoun na vzdálenost 160 km. Radar umí údajně sledovat až deset letadel najednou a na šest z nich naráz navádět střely vzduch-vzduch.

Druhým důležitým komponentem je optický zaměřovací systém OLS-UEM. Je to pasivní elektro-optický senzor, který pracuje ve viditelném i v infračerveném spektru. Je prý údajně přímo určen k vyhledávání stealth letounů, jako F-22 nebo F-35. To ale tvrdí Rusové, a avionika každého takového letadla je vždy tak trochu tajemstvím.

Bude stačit na amíky?

Americké nejmodernější stroje 5. generace, jako F-22 Raptor nebo modernější F-35 Lightning II jsou ve vývoji stále napřed, a MiG-35 vlastně spadá mezi stroje 4. generace, jen s takovým velkým upgradem. Stíhačky 5. generace také vyvíjí silný soused Ruska, Čína.

Oproti těžším, výkonnějším a dražším Su-27/35 plánuje ruské letectvo nasazovat MiGy-35 k ničení vzdušných cílů na krátké a střední vzdálenosti v prostoru bojové line a v rámci úkolů protivzdušné obrany. Hlavním úkolem MiGu-35 je boj s letadly protivníka na frontě, ale letoun dokáže útočit i na pozemní a námořní cíle. Maximální rychlost stroje jsou necelé dva Machy, tedy 2400km/h. Životnost nových motorů RD-33M je 4000 hodin. To je velký rozdíl oproti původním RD-33 s životností 2000 hodin.

Drahá sranda

Údajná cena letadla by se měla podle odhadů pohybovat kolem 45 miliónů dolarů za kus. To je téměř jedna miliarda korun! Pro srovnání, americký F-35 stojí 200-240 miliónů dolarů, což je neuvěřitelných 5 miliard korun! Proti tomu jsou staré dobré F-14 Tomcaty z Top Gunu za „pouhých“ 38 miliónů dolarů skutečně lacinou položkou.

Pokud vám to přijde drahé, pak vězte, že kilometr dálnice v Čechách vyjde na 130 miliónů korun. Těd můžete začít kroutit hlavou.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tohle jsou nejlepší SUV do města. Koupili byste si je?

500 létajících aut v předprodeji. Koupíte si ho?