500 létajících aut v předprodeji. Koupíte si ho?

Snad k žádnému produktu nejde slogan „budoucnost už začala“ lépe, než k létajícímu autu. Podrobně jsme se na něj podívali.

Kde asi tak můžou vyrábět létající automobily. V Japonsku? V USA? V Arábii? Samá voda. Automobilka s názvem „Aeromobilpochází ze Slovenska. To byste asi netipovali!

Dlouhý vývoj

Nejde o žádný startup. Vývoj automobilu je dlouholetá záležitost. A co teprve létajícího! Video níže je staré 3,5 roku. Už v té době existoval prototyp, který jezdil jako auto a létal jako letadlo. Od té doby se vývoj posunul mnohem dál.

500 kusů

V těchto dnech začal předprodej čtvrté a finální generace Aeromobilu. Přepravní prostředek totiž získal homologaci – jak pro provoz na silnicích, tak pro létání ve vzduchu, to tu ještě u sériově vyráběného auta nebylo. Jenže pokud na běžné auto čekáte půl roku, tak na Aeromobil si počkáte roky tři. Cena se podle výbavy pohybuje od 1,2 do 1,5 milionu Eur, tedy od 32 do 40 milionů Kč.

K čemu to je dobré?

Přemýšlíte nad tím, k čemu je takové auto dobré? Těch oblastí využití se dá vymyslet asi několik. Nám se ideální auto jeví jako takový hybrid. Pokud jezdíte po městě, máte z něj běžné auto. No dobře, běžné asi ne, trochu neohrabané, ale auto. Čeká vás pak cesta do jiného města? Přece se nebudete otravovat na ucpaných a rozbitých silnicích. Vezmete to vzduchem! Ke vzletu je třeba dráha o délce 595 metrů, čemuž vyhoví každé letiště.

Až 360 km/h

Kolik času ušetříte? Málo to nebude. Maximální rychlost ve vzduchu je až 360 km/h. Aeromobil ve vzduchu pohání vrtule. Ta je umístěna „na ocase“. Pohání jej spalovací motor typu boxer s výkonem 224 kW, což je velmi slušný výkon. Na plnou nádrž Aeromobil uletí až 750 km. Nádrž na benzín má kapacitu 90 litrů, spotřeba se tak pohybuje kolem 12 litrů benzínu na 100 km. To je hodně slušné!

Takže takovou cestu do Chorvatska dáte bez přestávky. A ani s bagáží nebude problém. Maximální hmotnost Aeromobilu může být až 960 kg, přičemž 240 kg můžou být pasažéři a zavazadla.

Pilotní i řidičský průkaz

Jak se auto chová na zemi? Jako trochu neohrabaný automobil. Jde hlavně o rozměry. Na délku má skoro 5,9 metru, na šířku pak 2,2 metru. Tím překonává i nejluxusnější limuzíny. O pohon se tentokrát stará elektromotor s výkonem 80 kW. Překvapivé je, že Aeromobil nemá žádné baterie. Energii elektromotoru dodává generátor. Inu, proč ne? Tak či tak to znamená, že pro provoz budete potřebovat jak pilotní, tak řidičský průkaz.

https://www.youtube.com/watch?v=g5wMFtawn7I

Chtěli byste Aeromobil? Napište nám diskuze!

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč se nerozšiřují elektromobily

Obrněný káry jako z Šíleného Maxe? U Kurdů a Islamistů najdete parádní kousky, mrkněte na ně