Hlídání kalorií a pitného režimu, úklid nebo vaření. Budete se divit, co už za vás zvládnou roboti!

Máte pocit, že jste otrokem své domácnosti? Nechce se vám donekonečna trávit čas nad nejrůznějšími domácími úkony a pracemi? Dnes už nemusíte. Spoustu věcí už za vás zvládnou roboti. Usnadněte si život! Peníze se vám rychle vrátí – ušetříte si čas i vynaloženou energii.

Plně robotická kuchyň nebo robotí kuchař. Už brzy!

Zatímco se zprvu roboti používali pro těžkou práci, v současnosti pomáhají ve stále více domácnostech. Doba tak pokročila, že stroje dokáží nahradit člověka téměř ve všem. Své o tom ví společnost Moley Robotics, která už je jen krůček od vytvoření plně robotické kuchyně. Za nedlouho bude také běžné, že kuchaře nahradí roboti.

Nejsou to hračky!

Jestli si myslíte, že roboti jsou vlastně jen hračky na hraní, pak se nenechte mýlit. Není to jen módní výstřelek. Vypovídá o tom i značka iRobot, která patří mezi nejlepší na trhu, a kromě výroby robotický pomocníků vyvíjí technologie i pro NASA. Jejich taktický obranný robot, původně určený k zneškodňování min, pomáhal prohledávat trosky Světového obchodního centra v New Yorku a zkoumal rovněž prostory poničeného Pentagonu v září 2001. To není vůbec špatné.

Co všechno jde s pomocí smart telefonu

Pokud trochu investujete, můžete si ošéfovat s pomocí chytrého telefonu pomalu celou domácnost. Díky mobilu si dnes pohodlně

  • uděláte topinku…
  • vysajete drobečky na koberci…
  • vytřete v celém bytě…
  • uvaříte si kávu…
  • uvaříte jídlo v hrnci…a mnoho dalšího.

Chytrá lednice vám poradí s nákupem

Ano, už je to tak. Lednička může být pomalu chytřejší než kuchař laik. Speciální lednice se smart vybavením vám totiž poradí, co uvařit z ingrediencí, které zrovna máte k dispozici. Jak to funguje? Uvnitř ledničky se nachází několik kamer, které snímají obsah a vyhodnocují, co v ní chybí. Díky aplikaci (v telefonu) pak kdykoliv během dne budete moci překontrolovat potraviny uvnitř a cestou z práce případně koupit, co potřebujete. Pokud něco dojde, lednička vám bude moci poslat notifikaci, která vás na nutnost nákupu upozorní.

Sklenice, které vám spočítají kalorie, hlídají pitný režim a další vychytávky

Na světě existují také sklenice, které vám spočítají kalorie v nápoji. Stačí nalít a díky speciálním senzorům se všechny informace zobrazí v příslušné aplikaci ve vašem telefonu. Aplikace dokonce sleduje, co a kolik toho pijete, takže nebuďte překvapení, když přijde upozornění, že si máte dopřát více vody. Možná se také dozvíte, že byste si už neměli dávat čtvrté kafe, jinak nebudete dalších sedm hodin spát.

Vysávání  a vytírání bez práce a bolavých zad

A to zdaleka nekončíme. Rozloučit se můžete s bolavými zády od vysávání a vytírání. Že nejde přístroj a voda dohromady? Kromě robotických vysavačů jsou už dávno na trhu i skvělé mopy, které pracují na mokré bázi. Vše je bezdrátové a výborně izolované, takže se nemusíte bát žádného zkratu. Velkou výhodou je ovládání vašeho pomocníka přes mobilní aplikaci. Úklid spustíte jednoduše z pohodlí kanceláře a už se jen těšíte na čistý domov. S klidným svědomím se po příchodu domů můžete věnovat rodině, návštěvě nebo svým koníčkům.

Náš tip: Objevte novinku mezi robotickými vysavači: Roomba 681

Tenhle nejnovější model značky iRobot je určený pro dokonalé čištění podlah a koberců o rozloze až 100 m2. Oproti předchůdcům z řady 600 získala Roomba nový design, disponuje velkokapacitní Li-Ion baterií a virtuální zdí s funkcí Halo.

Můžete si tak sami vymezit prostor pro úklid a přizpůsobit si ho dle svých potřeb. Okolo vámi zvolených předmětů se vytvoří ochranné pole, které robot nikdy nenaruší. Nemusíte se tedy bát, že rozlije mazlíčkovu misku s vodou nebo rozbije oblíbenou vázu. Navigace iAdapt pomocí desítek senzorů navede robotického pomocníka přesně tam, kde má být, a ve spojení s 40 před-definovanými pohyby inteligentně reaguje na tvar a velikost místnosti.

Bezpečně také rozezná volný prostor pod kolečky, takže pokud narazí na schody, nespadne z nich, nýbrž se chytře otočí a pokračuje ve své práci. Vysavač je vybaven systémem Dirt Direct, což mu umožňuje prostřednictvím akustických senzorů detekovat nadměrně znečištěná místa, kterým se poté intenzivně věnuje. Nepřekonatelný třístupňový čisticí systém zajistí, že uklízení proběhne vždy perfektně a Roomba 681 pohltí každé smítko. Díky filtru z mikrovláken ve velkokapacitním sběrném koši na nečistoty AeroVac si můžete být jisti, že váš pomocník zachytí ty nejjemnější prachové částice. Abyste nebyli rušeni při večerní relaxaci, jednoduše si naprogramujte robota na konkrétní čas a den, ten se pak pustí do smýčení třeba v době, kdy jste v práci. Udělejte si život pohodlnější a věnujte se příjemnějším aktivitám než jen úklidu. Doporučená cena je 11 489 . Více na www.irobot.cz.

zdroj: iRobot

Věděli jste, že..

Největší boom samostatně pracujících strojů nastal ve 20. století. Prvního průmyslového robota představili v padesátých letech v Americe Georg Devol a Joseph Engelberger a k humanoidní podobě měl hodně daleko. Účelem bylo ulehčit práci lidem v továrně a prakticky šlo jen o přenášení objektů z jednoho místa na druhé.

Sexy stroje, které umí milovat

Velké oblibě se těší i robotické panny. Poptávka však není jen po polidštěné podobě „sexy strojů“, ale také po jejich inteligenci. Matt McMullen, tvůrce umělých krásek, vyvíjí prototyp hlavy, která je schopná mrkat, otevírat pusu a vést základní rozhovor. V budoucnu by si panna Realbotix měla uvědomovat i lásku a bude stát 1,5 mil Kč.

Autor: red