Nejlepší tipy na výlety v chorvatské Dalmácii. Dechberoucí příroda i historie.

Válet se celý den u moře? To by byla docela škoda. Protože Chorvatsko nabízí nádhernou přírodu. Máme pro vás 4 tipy na výlet.

loďka

Pokud vás nebaví se celý den válet u moře, přinášíme vám tipy na skvělé výlety po chorvatské Dalmácii. Vychutnejte si nádhernou přírodu a úchvatnou historii.

Plitvická jezera

V okamžiku, kdy překročíte Slovinsko-chorvatské hranice, máte asi 2,5 hodiny času, než dorazíte na Plitvická jezera. Ideální je tedy situace, kdy z České republiky vyjíždíte na noc. Národní park má otevřeno už od 7 od rána, takže zde můžete být mezi prvními a vyhnete se davům turistů.

Národní park je opravdu velký. Pokud jej chcete projít úplně celý, jeden den vám stačit nebude.

Přímo u parkoviště najdete obchůdky a restaurace, takže si zde můžete dát i nějakou tu snídani. Všude akceptují platební karty, takže Kuny nejsou potřeba. Vstupné není z levného kraje. Dospělá osoba zaplatí 200 Kun, tedy asi 700 Kč. Děti do 7 let mají vstup zdarma.

Voda vypadá zeleně, ale je dokonale čirá. I v hlubokých vodách uvidíte dno.

Na dopoledne doporučujeme přejet lodí z přístavu P1 do P2. Mimochodem, všechny lodě jsou poháněné elektricky. Takže nevypouští žádné emise plavou téměř neslyšně. To se do národního parku opravdu hodí.

V přístavišti je několik restaurací, takže si zde můžete dát oběd. Bohužel velký gastronomický zážitek nečekejte. Po obědě je zde prostor pro mnoho túr. My doporučujeme procházku k velkému vodopádu „Veliki Slap“. Je to největší vodopád v tomto národním parku. Procházka zabere kolem 2 hodin. Pak záleží na vás, kolik máte ještě sil. Jestli se zpět vydáte opět lodičkou, nebo dáte přednost procházce kolem jezera.

Zadar

Zadar je páté největší chorvatské město. U nás jej nejvíce proslavila reklama s Jakubem Kohákem „Volej Zadara“. Procházka historickým Zadarem zabere něco mezi 2 a 3 hodinami. Najdete zde opravdu hodně staré památky, protože město pochází už z 9. století (!) před naším letopočtem. A bylo součástí Římské říše. Nechybí zde prastaré kamenné budovy, historické studny, nespočet kostelů. Zadar je také velkým přístavem, takže zde můžete narazit na obří nákladní lodě, ale také luxusní jachty.

Co si určitě nenechte ujít, to jsou mořské varhany, které se nachází až na úplném konci města. O co jde? Mořské vlny naráží na schody, pod nimiž jsou ukryté měchy se vzduchem. Vlny měchy stlačují a vzduch proudí do trubic, které vyluzují tóny. A tedy: čím větší vlny, tím silnější zvuky. Je to kouzelné, určitě stojí za to je slyšet.

Národní park Kornati

Když už budete v Zadaru, můžete si zde vyhlédnout turistickou loď, která vozí turisty do národního parku Kornati. Celodenní výlet obvykle stojí na osobu do 1000 Kč a součástí je jak vstupenka do národního parku, tak oběd a nějaký ten welcome drink (obvykle rakije).

A co jsou vůbec Kornati zač? Je to souostroví 89 ostrovů, které jsou od roku 1980 národním parkem. Tu narazíte na nudný ostrov, který ničím nezujme, tu objevíte dechberoucí skálu nebo nádherný maják.

Skály.

Výlety obvykle bývají spojeny i s nějakým tím šnorchlováním na opuštěném ostrově, kam byste se sami vydávali jen obtížně. Pokud máte plavbu na lodi rádi, bude se vám zde líbit.

Tady začíná otevřené moře, proto nemůže chybět maják. K italským hranicím je to cca 150 km.

Paklenica

Naším čtvrtým tipem je národní park Paklenica. Název budete jistě dobře znát, pokud vám není cizí horolezectví. Na každém kroku zde najdete nějakou více či méně obtížnou cestu. Od začátečnických úrovní 4a, až po opravdu náročné úrovně 6d, určené pro velmi zdatné horolezce.

Těch zákazů…

Ale i když s sebou prádelní šňůry netaháte, můžete si užít túru nádhernou panenskou přírodou. Je jen na vás, jak dlouhou procházku zvolíte. Tak či tak zde narazíte na unikátní floru i faunu. A túr je zde možné udělat opravdu nespočet. Jen si nezapomeňte vzít pořádné turistické kotníkové boty. Protože terén je zde náročný. Především kameny na cestě jsou od turistů hodně ohoblované a opravdu kloužou.

Patříte-li mezi otužilce, rozhodně si s sebou vezměte také plavky. Voda tekoucí přímo z hor je pitná a navíc se v ní můžete okoupat. Nebo aspoň smočit nohy, tak jak je vám příjemné.

Čím vyrazit

Čím větší auto na dovolenou, tím lepší. Nejde jen o to, že se nemusíte omezovat v tom, kolik věcí vezmete, ale je fajn, když cestující mají dostatek prostoru kolem sebe, můžou se protahovat a také dostatek vzduchu. Je to lepší, než se mačkat jako sardinky.

V Renaultu Trafic vám místo chybět nebude.

Proto jsme vyrazili novým Renaultem Traffic. V naší konfiguraci 2+3+3 odveze 8 lidí, pořád zůstane hodně místa na zavazadla. A přitom půdorys vozu se příliš neliší od běžných osobních aut.

V kufru je místa opravdu hodně.

Dvoulitrový naftový motor je dobře zpřevodovaný, takže i při vysokých dálničních rychlostech točí nízké otáčky a spotřebu je možné udržet na hodnotě 8 litrů nafty na 100 km.

Co je zásadní výhodou auta, to jsou nové světlomety Renault LED PURE VISION, které známe už z osobních vozů Renault. LED světlomety svítí mnohem lépe než xenony. Vytváří jasné světlo s parádním dosvitem. A když zapnete dálkové světlomety, svítí Trafic daleko před sebe. Noční jízda do Chorvatska nikdy nebyla tak pohodlná.

Kdo jezdí v noci, ten si tyhle světlomety zamiluje.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakční cestovní rádce: Slovinsko a místa, která musíte stoprocentně navštívit. Vodopády, parky, rašelina i něco pro řidiče

Dovolená v Rakousku: která místa musíte vidět? Kam zajet, kde ušetřit, kde jsou nejlepší výhledy pro focení?