Rychlé zapínání jako u mobilu. MateBook 13 má funkce, které jinde nebývají

MateBook 13 je jednou ze čtyř novinek, které čínský gigant Huawei aktuálně uvádí na trh v České republice. Výbavou, výkonem i cenou se přitom řadí přesně doprostřed. A pokud někde skutečně platí ono nadužívané sousloví „zlatá střední cesta“, pak je to právě u tohoto notebooku. Hodí se téměř na všechno.

MateBook 13 běžně na internetu pořídíte za cenu okolo 22 000 korun, nicméně například v Datartu je v akci za 20 000 a navíc k němu dostanete zdarma chytré hodinky Huawei Watch GT 2e. Ty sami o sobě přitom vyjdou na téměř čtyři a půl tisíce (akce oficiálně trvá do konce srpna). Cena je tedy více než příznivá, ale to by pochopitelně bylo k ničemu, kdyby samotný notebook neobstál. Jak je tedy na tom?

Lehký a rychle nabitý

Na první pohled zaujme svým dílenským provedením. Dokonale slícované kovové tělo spíše než na střední třídu odkazuje na nejluxusnější model nové řady MateBooků s označením X Pro. Vytknout nelze nic ani podsvětlené klávesnici, která má příjemný zdvih a hlavně neklouže. MateBook má takřka po celém obvodu tloušťku pouhých 14,9 mm. Nevyužívá tedy triku konkurence, které se místy zužuje i na půl centimetru, ve výsledku je však v nejširším bodě tlustší.

Hmotnost 1,3 kg řadí MateBook do kategorie přístrojů, které můžete nosit na zádech celý den a ani o tom nebude vědět. Výhodou je i přibalená USB-C nabíječka. Ta vás při své hmotnosti 165 gramů také nikterak nezatíží, ale díky výkonu až 65 W dobije notebook na téměř polovinu kapacity za cca. 30 minut. Nabíječka je navíc pochopitelně univerzální, takže ji lze použít i pro mobilní telefon a další zařízení. Jinou tedy s sebou tahat nemusíte.

Výdrž baterie můžeme u MateBooku 13 označit v dané cenové kategorii za solidní. V ideálním případě je to 7,5 hodiny, při sledování filmů a kombinované práci na internetu, atd. pak MateBook bez zásuvky vydrží šest hodin. Výhodou je, že ač se notebook vespod při vyšším výkonu intenzivněji zahřívá, v místech kde budete mít položeny dlaně při psaní, žádné nadbytečné teplo neucítíte.

Rychlé zapnutý i připojený

Zatímco odemykání mobilu otiskem prstu se stalo standardem i u těch nejlevnějších modelů, u počítačů se zatím čtečka otisků prstů oblibě příliš netěší. Je to dáno jednak jejím umístěním a často i nespolehlivostí, respektive pomalostí. Huawei tento problém dokázal vyřešit. Čtečka umístil přímo do zapínacího tlačítka, takže jakmile jednou nastavíte ve Windows 10 Home svůj otisk, při každém dalším startu ani nepoznáte, že jej systém pro vaši identifikaci použil. Tak rychle dokáže čtečka reagovat.

Se stále tenčícími se rozměry klesá i počet přípojných bodů, které na noteboocích najdete. V případě MateBooku 13 jsou to dva USB-C porty, z nichž jeden je i napájecí. Nechybí 3,5mm jack pro připojení sluchátek, ale to je vše. U konkurence musíte rozšíření vyřešit dokoupením speciální dokovací krabičky s dalšími porty, Huawei vám ji však dá v balení zdarma. Jmenuje se MateDock 2 a připojíte ji pochopitelně přes jeden z USB-C portů. Je vybavena HDMI konektorem pro připojení monitoru nebo televize, VGA portem pro starší zařízení, dalším USB-C a klasickým USB-A portem.

Praktický displej bez dotyku

Na trhu je zatím minimum výrobců, kteří nabízí notebooky s poměrem stran displeje 3:2. Huawei je jedním z nich. Právě takto konstruovaný displej má přitom při každodenním používání své jasné výhody. Oproti standardnímu širokoúhlému displeji se totiž na něj vejde najednou více informací. To oceníte jak při surfování internetem, tak i při psaní textu nebo třeba prohlížení a úpravě fotografií. Třináctipalcový lesklý displej nabízí vysoké rozlišení 2 160 × 1 440 pixelů (tedy více než klasické Full HD, které znáte například z televize) a při používání je to příjemně znát. Webová kamera je standardně umístěna nad displejem (narozdíl od ostatní novinek v řadě MateBooků, kde je schovaná ve speciální klávese).

Jedinou výraznější výtku směřujeme k faktu, že displej není dotykový, což je v této kategorii jinak obvyklé. Skvělá je naopak svítivost zobrazovače, který je dobře čitelný i na přímém slunečním světle.

Na práci i zábavu

Do ČR se primárně dováží verze MateBooku s procesorem od AMD s označením Ryzen 5 3500U a osmi gigabajty operační paměti. Takové jádro notebooku stručně řečeno bohatě stačí na jakoukoliv kancelářskou práci, úpravu fotografií a samozřejmě sledování filmů nebo brouzdání po webu. Pokud sháníte něco vyloženě na hraní her, určitě musíte zamířit výš. Neznamená to však, že si na „Třináctce“ nezahrajete. Musíte však počítat s tím, že výrazně náročnější nové hry jako třeba Doom Eternal spustit nepůjdou. Většina vám však poběží i když kvůli malé operační paměti a grafické kartě Radeon Vega 8, třeba jen s menšími detaily. Dodejme, že na e-shopu Huawei lze koupit i verzi s procesorem Intel i5 10210U, který je na tom s hraním her kvůli integrované grafické kartě o něco hůře.

Štědrý byl Huawei co se týče použitého SSD disku. V ceně dostanete slušných 512 GB, přičemž například u srovnatelného Macbooku Air je to jen 256 GB.

S mobilem největší kamarád

Neobvyklou a dodejme, že výbornou funkcí je proprietární systém Huawei Share. Ten zjednodušeně řečeno na jedno kliknutí přenese vaše data (fotografie, videa a další soubory) z mobilu do počítače nebo naopak. Stejně tak si můžete například na počítači začít psát SMS a dokončit ji na mobilu nebo naopak. Nepotřebujete k tomu žádné kabely nebo další zařízení. Systém zatím funguje jen s telefony Huwaei s EMUI 10 a vyšší (to jsou všechny aktuální modely). Stačí se na místě označeném samolepkou dotknout mobilem počítače, obě zařízení se spárují, vytvoří se jakási lokální síť, na displeji notebooku se objeví obrazovka mobilu a pouhým přetažením kurzoru myši si můžete stáhnout aktuálně nasnímané fotografie nebo videa.

Koupit či nekoupit

Huawei MateBook 13 je ideální notebook na každodenní používání. Není to herní stroj, ale přesto si na něm i zahrajete. Díky displeji s poměrem stran 3:2 na něm uvidíte své fotografie lépe a snadněji se vám bude i brouzdat internetem. Univerzální nabíječka v balení nabije rychle i váš mobil a pokud si notebook pořídíte do konce srpna, ve vybraných prodejnách k němu dostanete ještě chytré hodinky Watch GT 2e. To je dobrá nabídka.