Táta na mateřské aneb když o děti pečuje chlap

Doba, ve které bylo životním posláním ženy být matkou, kuchařkou a pradlenou, už je dávno v nedohlednu. Žijeme v časech neustálého vývoje a pokroku, a tak dnešní ženy nemusí prát prádlo v řece na kameni a společnost už je nevnímá jen jako poslušné hospodyňky a pečovatelky. Stejně tak se vývoj nevyhnul ani našim mužům. Protože vládne ve většině zemí rovnost mezi mužem a ženou, nejsou výjimkou ani rodiny, kde zůstal na mateřské tatínek. Jaké jsou výhody a nevýhody toho, když o děti pečuje chlap?

Tento veliký pokrok kupředu a ke svobodě žen má ale i své stinné stránky. Většina českých maminek už není maminkami na plný úvazek a často se brzy po narození dětí vrací do práce. Matka, která odchází brzy ráno do zaměstnání, poté běhá po nákupech, odpoledne se stará o domácnost, nemůže mít tolik elánu a energie věnovat se svým dětem jako maminka, která do práce chodit nemusí.

Děti pak spíše vyrůstají v jeslích, u babiček, tet na hlídání a školních družinách. Protože dnes jsou si ženy a muži rovni, není neobvyklé, že leckterá žena má lepší pracovní pozici, než její muž a vydělává tedy více peněz. To by mohl být jeden z hlavních důvodů, proč se taková žena bude chtít vrátit do práce co nejdříve po porodu. Pokud nechce, nebo nemůže své miminko dávat do jeslí ani jej svěřovat babičkám, je tu možnost, že na mateřské zůstane s děťátkem táta.

Výhody, když je na mateřské táta

Získá na sebedůvěře

Pokud zůstane s miminkem doma táta, velmi rychle získá na sebedůvěře, co se týká péče o děti. Většina tatínků se ze začátku bojí s miminkem manipulovat. Mají obavy z oblékání a koupání, aby miminko správně drželi a nijak mu neublížili. Jestliže vám partnerka některé z těchto činností přenechá, brzy budete v péči o mimčo jistější.

Vybuduje si pouto

Dítě bude mít k tátovi silnější pouto a lepší vztah. Pouto mezi matkou a dítětem je silné už od prvních vteřin dětského života a každé kojení, pochování a přebalování tento vztah ještě prohlubuje. Dítě zná zvuk matčina hlasu, a proto se v její blízkosti cítí v bezpečí. Tátové se o lásku a důvěru svých dětí musí snažit trošku víc, než maminky. Každodenní běžná péče o dítko tak přispěje k prohloubení vzájemného vztahu mezi dítětem a mužem.

Spravedlivé rozdělení pozornosti

Mnoho partnerských vztahů prochází po narození miminka řadou zkoušek. Stává se, že se muž cítí odsunutý na vedlejší kolej, pociťuje žárlivost a vnímá, že mu partnerka nevěnuje tolik pozornosti, jako tomu bylo ještě před narozením dítěte. To vše může být příčinou nejen drobných sporů, ale i vážnější partnerské krize. Táta, který zůstane na mateřské, si nebude připadat opomenutý. Bude součástí všeho dění a nebude se cítit dítětem zastíněný, pokud se začne podílet na péči o něj. 

Možnost volby

Žena, která má doma partnera, jenž je ochotný zůstat s dítětem na mateřské, se bude cítit svobodnější. Mnohé dospívající, ale i dospělé ženy stále žijí v mýtech o tom, že s dětmi končí zábava a volnost. Ano, samozřejmě musíte svůj život jistým způsobem přizpůsobit potřebám svého dítěte. To občas v ženách, které si zakládají na své nezávislosti, vyvolává pocit deprese. Připadají si uvězněné mezi plenkami a dudlíky. Často se to projeví tím, že pak zanedbávají péči samy o sebe. Pokud ale má taková žena partnera, který chce zůstat na mateřské místo ní a ona mu plně důvěřuje – může to fungovat ku prospěchu celé rodiny.

Nevýhody toho, když zůstane na mateřské táta

Odloučení

Maminka, která se rozhodne nechat své miminko doma s tatínkem, může zprvu cítit výčitky, že své dítě opouští. Začátky budou pravděpodobně velkou zkouškou vůle a sebezapření, aby každých deset minut nežhavila telefon a nekontrolovala, jak to doma probíhá. Pokud učiníte s partnerkou rozhodnutí, že na mateřské zůstane vy, snažte se být v začátcích trpěliví a neberte si časté kontroly příliš osobně.

Žárlivost

Když dítě trošku povyroste, může pracující maminku postihnout lehká žárlivost vůči tátovi, který zůstal na mateřské místo ní. Vy budete pravděpodobně ten, kdo objeví první zoubek, uvidí první krůčky dítěte, uslyší první slovo. Maminku může začít mrzet, že spoustu věcí promeškala a u hodně “poprvé“ nebyla. To je daň, kterou žena nejspíše zaplatí za plnění si svých kariérních ambicí, a proto je nutné ji pečlivě zvážit předem.

Předsudky

Bohužel i v dnešní (tak vyspělé době), kdy jsou ženy rovné mužům a naopak, se najdou tací, jež vaši partnerku jako matku nemilosrdně odsoudí za to, že dala přednost práci před výchovou dítěte a přenechala péči o něj vám. Rozhodně si s takovými reakcemi nemusíte dělat těžkou hlavu. Určitě se ale na pohrdavé pohledy některých lidí z okolí připravte a obrňte se proti nim. Pokud to vyhovuje vám i partnerce a je vaše dítě spokojené, nemusíte nikomu svá rozhodnutí odůvodňovat.

Ať už zvažujete možnost, že byste na mateřské zůstal vy nebo je to pro vás nepředstavitelné, dobře si toto rozhodnutí promyslete. Měla by to být volba a rozhodnutí vás obou, tedy nejen vaše nebo jen vaší ženy. Sepište si a prodiskutujte všechna pro a proti a jistě se doberete k řešení, které bude pro rodinu i dítě to nejlepší. Ačkoliv spousta maminek pochybuje o “mateřském” citu svých partnerů, mnohdy jsou ženami v tomto ohledu často podceňováni. Je přirozené, že budete v začátcích působit trošku nejistě, ale s ženinou pomocí určitě roli maminky také zvládnete. Když v dnešní době neexistuje pojem mužská a ženská práce a ženy mohou pracovat s vrtačkou, řídit auto, pilotovat letadla, tak proč by se o dítě nemohl postarat chlap? 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Má 1300 dětí a DNA testy to potvrdily. Intimní život tohoto muže je fascinující

Uspávání dětí. Tady je devět praktických rad, jak můžete partnerce pomoci s uspáváním dětí! Přiučte se