Tchýně: Co dělat, když začnou zasahovat do našich životů?

Ačkoliv existuje spousta vtipů o tchýních, v reálném životě nemusí být právě legrace udržet vztah s maminkami našich drahých poloviček v těch správných mezích. Víte, jak se vypořádat s tchýní, která ráda zasahuje do partnerského života svých dospělých dětí, aby tím neutrpěly rodinné vztahy? 

tchýně

Není tchýně jako tchýně

Maminka. Pro většinu z nás milovaná a nenahraditelná osoba, která nás bezpodmínečně zahrnuje láskou a podporou, a to nejen v průběhu dětství a dospívání, ale i během našeho dospělého života. Držet ochrannou ruku nad svými dětmi a dávat dobré rady do života je pro maminky zkrátka přirozeností.

Z většiny maminek se ale dříve či později stane tchýně. Její vliv může způsobit nemalé problémy ve vztahu s partnerkou. Ačkoliv je častějším jevem spíše tchýně, která dokáže pěkně potrápit především muže. Nejsou výjimkou ani ženy, které musejí tu a tam bojovat s vlivem maminky svého partnera. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak tchýně ovlivňují naše životy?

Manželka vs. tchýně

Nejen muži, ale i ženy se musejí mnohdy vyrovnávat s vlivem, který má tchýně na jejich soužití s partnerem. Maminky si jen nerady připouštějí, že jejich syn už není malý chlapec, a proto je pro ně občas velice těžké nesdělovat jim své názory na společný život, který má s partnerkou.

Kromě toho, že mají maminky mužů veliký vliv na samotný výběr jeho životní partnerky, často se považují za součást jejich vztahu. Maminka dospělého muže chce mít přirozeně jistotu, že je o jejího synka dobře postaráno. Že má její chlapec každý den vydatné teplé jídlo, dostatek čistých ponožek, pořádnou svačinu do práce, vygruntovaný byt a naklepaný polštář.

V takových případech se pak musí žena potýkat s nejrůznějšími (a z velké části nevyžádanými) radami své tchýně týkající se způsobu vedení domácnosti. Každá vdaná žena jistě někdy slyšela z úst své tchýně poznámku o svém kuchařském umění nebo pečovatelských schopnostech.

Mezi perličky, které na pohodě v soužití mezi partnery rozhodně nepřidají, patří hlášky typu: “To můj manžel po svatbě pěkně přibral, ale ten náš kluk je nějaký hubený, vaříš mu vůbec?”, “Prosím tě, podívej, jak má zmačkanou košili, copak ty nežehlíš?” nebo “Místo večerního cvičení bys mohla třeba něco upéct, aby si pořád nemusel svačiny kupovat v pekárně.”

Takové poznámky sice zamrzí, ale většina partnerek je dokáže s úsměvem a mávnutím ruky přejít, tedy pokud má ovšem u svého muže před jeho maminkou zastání.

Opravdová partnerská krize způsobená vlivem tchýně může nastat ve chvíli, kdy se do rodiny narodí miminko. Ačkoliv může tchýně svou pomoc a rady zamýšlet jen s těmi nejlepšími úmysly, žádná novopečená maminka se nesmíří s tím, že ji někdo neustále mluví do výchovy nebo do péče o její vlastní dítě. 

Co nejčastěji komentuje…

  • Výběr životní partnerky
  • Vaření a úklid
  • Péče o domácnost
  • Hospodaření a finance
  • Výchova a vzdělání dětí

Jak to vyřešit?

V první řadě je nejdůležitější, abyste si uvědomili, že nejste v manželství popř. v partnerství se svou matkou. Neměli byste ji tudíž dávat prostor k tomu, aby zasahovala do soukromých partnerských záležitostí mezi vámi a vaší ženou.

Druhým krokem je upozadit v sobě roli syna a naopak upřednostnit roli muže. To v praxi znamená, že byste měli být své ženě oporou a zkusit mamince vlídně, avšak důrazně určit meze.

Pokud totiž necháte maminku, aby neustále nesouhlasně komentovala, do čeho vaše partnerka obléká děti, do jaké školky je zapsala nebo jaké stravovací návyky jim vštípila, dříve či později si dvě nejdůležitější ženy vašeho života vjedou do vlasů a může z toho vzniknout skutečně vážný konflikt, který nenávratně ovlivní rodinné vztahy.

Manžel vs. tchýně

Vycházejí spolu vaše žena a maminka bez sebemenších potíží a mají spolu hezký vztah? Tak to máte napůl vyhráno. Co když ale nastane situace, že se vám do života plete partnerčina maminka? To se pak snadno stane, že vy a vaše tchýně nebudete zrovna hýřit vzájemnými sympatiemi. Čím chlapy nejčastěji přivádějí tchýně k šílenství?

Mezi nejbolestivější poznámky, které může chlap od své tchýně slyšet, bezesporu patří nesouhlas se samotným faktem, že si její dcera zvolila za partnera právě vás. Hláška typu: ”Já nevím, proč nezůstala s tím zubařem, s tím by se měla opravdu dobře,” dokáže pořádně srazit mužské ego.

Další dobrou záminkou pro to, aby mohla tchýně vyjádřit svůj názor k partnerskému soužití své dcery, považuje například mužovu práci popřípadě výši platu, jeho koníčky, přátele a malé neřesti. Pánové, jestliže tedy rádi chodíte každý pátek do hospůdky na pár piv s kamarády, můžete si být naprosto jistí, že to vaše tchýně rozhodně nenechá bez povšimnutí.

Pokud s tím ovšem nemá problém přímo vaše žena, nemusíte se tím nijak trápit. Můžete tyto situace dávat k dobru svým kamarádům třeba právě nad dobře vychlazeným pivkem.

Závažnější trhliny v partnerství může tchýně způsobit v momentě, kdy začne svůj vliv a názory prosazovat při vašich hádkách či neshodách s partnerkou. Většina tchýní bude přirozeně stát na straně své dcery a tak by to mělo i být. Je ovšem nutné říci, že je velký rozdíl mezi soucitnou podporou ze strany tchýně vůči své dceři a její neobjektivní agitací. 

Co nejčastěji komentuje…

  • Volbu partnera
  • Mužovu práci
  • Jeho záliby, neřesti a přátele
  • Finanční zaopatření
  • Řešení vzniklých konfliktů mezi partnery

Jak to vyřešit?

Pro zlepšení situace, kdy vám tchýně zasahuje do soužití s partnerkou, mnoho udělat nemůžete, protože buďme upřímní. Pokud jste si tchýni nepadli do oka hned, není téměř nic, co by její první dojem mohlo změnit.

Jediným krokem, jak se domoci svých práv ve vztahu, je pokusit se svěřit své ženě s tím, že vám jsou štiplavé poznámky její maminky nepříjemné a poprosit o její podporu v takových situacích.

Žena by měla být ta, která se pokusí zmírnit napětí mezi vámi a vaší tchýní třeba tím, že vás před svou matkou občas pochválí za dobře odvedenou práci nebo romantickou pozornost, kterou jste pro ni udělal. 

Zásadní je, aby se partneři, pokud jim do vztahu zasahují tchýně (a nezáleží na tom, ze které strany), jednoznačně shodli na tom, že nebudou své maminky zatahovat do svých partnerských neshod.

Pokuste se před maminkou vyvarovat uštěpačných poznámek na manželčino vaření, a poproste svou ženu, aby si ona nestěžovala před svou maminkou, pokud třeba zapomenete vyměnit žárovku v lustru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

15 věcí, které nechcete slyšet od tchýně!

Muži otevřeně o tchýních. Co všechno vás po svatbě čeká?