Muži otevřeně o tchýních. Co všechno vás po svatbě čeká?

Všeobecně se ví, že svatbou muž nezískává do rodiny jednu ženu, ale rovnou dvě. Manželka je samozřejmě ta důležitější (a trvanlivější), ale tchýně je poleva na svatebním dortu, která může poměrně rychle zhořknout v ústech.

Muži by měli mít na paměti jedno. Právě uprostřed toho slzavého údolí, kterým nám je někdy s tchýněmi procházet, je nejlepší čas, abychom se zastavili a uvědomili si, že pro nás mohou být zajímavým zrcadlem.

Tchýně ukáže, co vás čeká

Jen se podívejte na své tchýně. A podívejte se dobře – díváte se totiž na ženu, kterou budete mít jednoho dne doma! Pokud můžeme soudit, jsou všechny dcery odrazem svých matek. A postupem času dorostou do jejich podoby.

Takže je statisticky docela jisté, že se jednoho dne bude nějaký mladík trápit s vaší ženou tak, jako jste se vy trápili s manželkou svého tchána. Divíte se jeho tajné zásobě rumu v knihovničce? Možná byste neměli…

Tchýně jako instituce

Tchýně je tu – přinejmenším teoreticky – od toho, aby své dceři pomáhala, podporovala ji a vůbec se všeobecně starala o to, aby čerstvě vdaná paní neopakovala zbytečně chyby, s nimiž se musela potýkat ona sama. Tolik teorie.

Je ovšem pravda, že drtivá většina tchýní časem zapomíná na to, jaké chyby dělaly samy, když se sotva vdaly a nejraději by prosadily svůj názor na všechno od doby vaření vajec natvrdo až po způsob, jakým se věší záclony.

Pohlídá vám dítě, ale…

V případě, kdy „ti naši mladí nevědí, co mají dělat,“ a je jim třeba všechno názorně a s dlouhým výkladem předvést a ukázat. Ovšem tchýně jako taková přestává být pomocí.

Stává se z ní paní, která sice pohlídá dítě, když chcete vyvenčit svou drahou polovičku. Ale kdyby měla nejlepší kamarádka čas, raději bychom ho svěřili jí. Protože ta by nám alespoň půl roku nevyčítala, že jsme si vyrazili za zábavou a s klidem, zatímco ona musela přebalovat.

Proč se smiřujeme s tím, že tchýně mluví do všeho?

Od tchána bychom rozhodně neočekávali, že nám ukáže, jak se startuje motorová pila, případně jak se používají startovací kabely – proč se tedy dokážeme smířit s tím, že nám tchýně mluví do nastavování trouby nebo do výběru závěsů?

Pokud pomineme to, že ženy – na rozdíl od mužů – podvědomě žijí podle daleko dlouhodobějšího plánu, zůstáváme stále otroky vlastní zdvořilosti. V situaci, kdy bychom tchána po chlapsku a upřímně vykázali do patřičných mezí.

Nebuďte otrokem vlastní zdvořilosti

A to aniž by se kterákoli strana sporu urážela. Nebo dokonce strávila bezesnou noc převalováním v posteli napůl udušena rozhořčením nad tím, jak ti dnešní mladí nemají respekt ke zkušenostem, srdečnosti a mateřské rozjařenosti tchýně.

Navíc která v nás vidí neodporujícího syna, nadšeného konzumenta buchet a člověka, který všeobecně zatáhl její dceru do morálního bahna tím, že si ji vůbec vzal.

Prostě nedokážeme odolávat. Pokud ano, tak ne dlouho. Pokud dlouho, tak jen za cenu nádoru na mozku, žaludečních vředů a nervových tiků.

Není tchýně jako tchýně

Jistě, není tchýně jako tchýně a ne každá nás nakonec dožene do náruče psychoanalytika a v horším případě sexuologa. Lidé (a tedy i tchýně) se od sebe liší.

Musíme ovšem uznat, že daleko horší než tchýně-ochranitelka je případ tchýně-kámošky, která se s námi dívá na fotbal. Ta za živé nebe nepochopí, že před ní prostě nedokážeme proklít sudího s dostatečnou razancí, která s námi popíjí pivo a my trpíme, protože nám vrozená úcta a zdvořilost brání pít před starší ženou z láhve.

Takové tchýni by nedokázal odporovat ani ten nejhorší satanáš a ona by postupně – i když jinými prostředky – dosáhla toho, že z nás udělá neodporujícího syna a tak dále (viz výše).

Když máte štěstí

Někdy se ale člověku podaří narazit na tchýni přiměřeně inteligentní, ohleduplnou, laskavou a zkušenou, a takovým mužům by mohly davy nepřejících závidět!

Pokud má člověk ideální tchýni, a k sarkastickým mužům dodáváme, že tím rozhodně nemáme na mysli tu, která je po smrti, pak se nemusí bát ničeho a už vůbec ne manželských potíží…

A jak to máte vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 věcí, které nechcete slyšet od tchýně

Muži otevřeně o ženách: vlastnosti, které na ženách milujeme nejvíce