Syndrom vyhoření může přepadnout každého. Jak se mu úspěšně bránit?

Současná doba zrovna nenahrává klidnému stylu života. Všudypřítomný stres a osobní či pracovní povinnosti nás drtí, což se negativně podepisuje na naší psychice. Jen velmi málo lidí je v dnešní době schopno efektivně odpočívat. Tím pádem se zvyšuje riziko vzniku psychických poruch.

syndrom vyhoření

K jedné z nejrozšířenějších a také nejzákeřnějších patří syndrom vyhoření. Postihuje převážně ambiciózní osoby, které mají strach ze selhání a zklamání.

Příznaky syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření se projevuje hlavně v psychice. Pokud se potýkáte s častými pocity sklíčenosti, popudlivosti nebo dokonce bezmoci, velmi pravděpodobně vás přepadl syndrom vyhoření. Bohužel s ním se člověk bez odborné pomoci vyrovnává obtížně. V komunikaci s ostatními lidmi začnete být agresivní, odmítáte se s kýmkoliv bavit a nechcete s nikým spolupracovat.

Ve fyziologické oblasti se syndrom vyhoření projevuje poruchami spánku, bolestmi hlavy nebo problémy se zády či zažívacími komplikacemi.

Indikace syndromu vyhoření je ale v praxi mnohem jednodušší. Pozorujete na sobě úbytek elánu a životní energie? Jakýkoliv váš úkol je najednou odmítán, nejste tak úspěšní jako před několika měsíci a problémy se na vás valí ze všech stran. V důsledku toho začnete řešení problému přehlížet, utápíte se v bezmoci a depresích a začínáte věci pomalu vzdávat. A právě v této chvíli je vhodné navštívit lékaře, protože se syndromem vyhoření si není radno zahrávat.

Proč syndrom vyhoření vzniká?

Řada vědeckých výzkumů prokázala, že syndrom vyhoření vzniká převážně u nadměrně ambiciózních osobností, které na sebe kladou příliš vysoké nároky. Tlak na nadměrný výkon a strach ze selhání pak způsobuje úzkosti a postupem času i bezmoc. Nejčastěji se se syndromem vyhoření potýkají lidé pracující s jinými lidmi.

Typicky se tak jedná o lékaře, právníky, zdravotníky, učitele nebo telefonní operátory. Bohužel s postupujícím vývojem lidské společnosti se s těmito psychickými problémy potýkají i matky na mateřské dovolené nebo studenti vysokých škol.

Jak se syndromu vyhoření zbavit?

Odbourání syndromu vyhoření a navrácení zpět do běžného života nemusí být pro každého z vás snadné. Pro začátek si uvědomte, že práce opravdu není tou nejdůležitější součástí vašeho bytí na Zemi. Dělejte cokoliv jiného, jen abyste nemuseli myslet na pracovní povinnosti. Ideální je začít se zahradničením nebo se cvičením.

Udržujte si dobré přátele a věnujte se koníčkům, které vás baví a zároveň naplňují. Jenom tímto způsobem budete ventilovat nahromaděný stres, a ten vám díky tomu nepřeroste přes hlavu.

Naučte se říkat ne

Nezapomeňte si také vytvořit pomyslný žebříček hodnot, tedy seznam věcí, které jsou pro vás skutečně důležité. Na prvních místech by měla být rodina, přátelé a oblíbený zájmový kroužek nebo skupina. Nikdo by na čele žebříčku neměl mít práci, protože pak byste se znovu utápěli v psychických problémech. Určitě vám bude lépe, pokud se naučíte říkat ne.

Na odmítnutí není vůbec nic špatného. Jednoduše si neberte nadbytek práce, kterou nedokážete zvládnout.

Lze syndromu vyhoření předejít?

Syndromu vyhoření lze samozřejmě předejít. I při náročné práci nezapomeňte na své koníčky a udržujte se v kondici. Čas od času se zvedněte z kancelářské židle, projděte se, podívejte se z okna a dejte si na pár minut pauzu. Snažte se zůstat pozitivně naladění, protože dobrá nálada je jedním z nejlepších prostředků na odstranění stresu.

Po skončení pracovní doby pak zapomeňte na veškeré povinnosti a pouze odpočívejte. Ujasněte si, zda opravdu děláte to, co chcete dělat. Pokud tomu tak není, neváhejte udělat zásadní životní změnu.

Syndrom vyhoření je sice zákeřný, ale dá se mu docela snadno předcházet. Důležitý je pravidelný odpočinek a dostatek fyzické aktivity, která vám pomůže s odbouráním nadměrného stresu.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nastartujte úspěšné podnikání v několika krocích

Válka je pro průmysl skvělý byznys