Symbol Kodaně je v plamenech: Hoří historická budova burzy

Kodaň zažívá tragédii, když její historická burzovní budova stojí v plamenech. Web týdeníku Focus hlásí zřícení ikonické věže, zatímco z budovy se valí hustý kouř a plameny šlehají vysoko do vzduchu. Příčina požáru zůstává zatím nejasná a okolí budovy bylo rychle uzavřeno.

Požár

Kodani hoří historická budova burzy

Hoří
Stará burza podél kanálu v Kodani právě hoří.

Historické centrum Kodaně bylo svědkem tragédie, která se dotkla celého Dánska. Plameny zachvátily budovu burzy na ostrově Slotsholmen, jednu z nejstarších a architektonicky nejvýznamnějších staveb města. „Je to šokující. Tragické. Nejen pro Kodaň, ale pro celé Dánsko. A k tomu na královniny narozeniny,“ vyjádřil se s hořkostí jeden z kolemjdoucích pro dánskou televizi. Stavba, známá pro svou nápaditou věž ve tvaru čtveřice dračích ocasů, se stala obětí nejasné příčiny, která vedla k jejímu požáru. Web týdeníku Focus popisuje, jak se věž budovy zřítila, zatímco z ní šlehaly vysoké plameny a valil se hustý kouř viditelný až ve švédském Malmö.

Stará budova burzy (Børsen) v Kodani, která procházela restaurací, právě hoří.

Záchrana dánského kulturního dědictví

V reakci na katastrofu se okamžitě rozjela záchranná akce. Hasiči pod vedením Martina Kjaersgaarda byli nasazeni do budovy, aby zachránili alespoň některé z obrazů a dalších kulturních památek. „Věnujeme tomu maximální úsilí. Nasadili jsme víc než stovku mužů,“ prohlásil Kjaersgaard pro dánský deník Dagbladet. Díky jejich hrdinnému úsilí se podařilo evakuovat všechny přítomné osoby a soustředit se na záchranu neocenitelných artefaktů. Čtyři sta let dánského kulturního dědictví tak bylo postaveno před nečekanou zkoušku.

Budoucnost burzy

Dánská obchodní komora, která má v budově své sídlo, nyní čelí úkolu hodnotit škody a plánovat budoucí kroky. Budova burzy, založená za panování krále Kristiána IV. a postavená mezi lety 1619 a 1640, procházela rekonstrukcí. Tyto práce měly opravit škody způsobené nepovedenou renovací 19. století a vrátit budově její původní vzhled, charakteristický pro bohatě zdobenou architekturu nizozemské renesance s typicky skandinávskými prvky. Nyní se však plány na obnovu nevyhnutelně změní, zatímco komunita a celá země oplakávají ztrátu. Jak uvedl dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt, čtyři sta let dějin skončilo v plamenech, což představuje obrovskou ztrátu pro celý národ.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Požáry k neuhašení. V Austrálii to hoří nepřetržitě už tisíce let