Suplementy do posilovny aneb co by vám nemělo chybět?

Začali jste na svém těle a celkové kondici více pracovat a navštěvovat posilovnu? Jistě vám neuniklo, že posilovna je plná sportovců, kteří si s sebou nosí šejkry a pravidelně z nich popíjejí. Věřte, že každý v tom svém šejkru má něco jiného.

suplement

Který z dostupných suplementů je ten nejvhodnější pro vás? Dnes jich na trhu naleznete nepřeberné množství a kolikrát za ně můžete utratit i výplatu. A někdy bohužel i zcela zbytečně.

Základ je pestrá strava

Ruku v ruce s fyzickou aktivitou jde dodržování pestrých stravovacích návyků. Pokud nebudete mít vyváženou stravu, můžete v posilovně trávit hodiny zbytečně. Klíčovým aspektem je pravidelná strava bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, minerály, vitamíny a správné sacharidy. V případě, že jich nemáte dostatek, vaše výkonnost nebude nikterak valná a zároveň si zaděláváte na problém se svaly; jejich regenerací a růstem.

Proto než si pořídíte jakékoli suplementy, zvažte, zda tento první bod dodržujete a případně se na něj více zaměřte. Suplementy by měly být brané jako bonus.

Syrovátkový protein

Do posilovny nejvíce doporučovaná záležitost, která je snadno dostupná.

  • V prvé řadě protein představuje svačinu, která je nejen velice snadná na přípravu, ale zároveň zažene hlad a zasytí vás na delší dobu. Nemusíte si ho brát jen do posilovny, může se stát vaší součástí i v práci, ve škole nebo při jakýchkoli jiných aktivitách.
  • V druhé řadě je protein doporučovaný po tréninku, kdy by tělo nemělo přijímat pevnou stravu, jelikož na to po cvičení není uzpůsobené. Tekutá strava je oproti tomu stravitelnější.

Syrovátkový protein obsahuje leucin, díky němuž se svaly snáze regenerují a dochází k jejich růstu.

Pravděpodobně si kladete otázku, proč byste měli zvolit zrovna protein syrovátkový. Syrovátka má vysokou biologickou hodnotu a široké zastoupení aminokyselin. Zároveň je chuťově lepší. Rostlinné proteiny oproti syrovátkovým nechutnají tak dobře.

Kreatin

Kreatin pomáhá zvyšovat sportovní výkon, svalový objem a roste díky němu síla. S jeho užíváním při silovém tréninku očekávejte nárůst vaší síly, ale zároveň i nárůst tělesné hmotnosti.

Kreatin je zároveň suplement, který zvyšuje regeneraci svalů.  

Multivitamin

Multivitaminy je vhodné používat obzvláště v sychravém období, ale také pokud máte jednostranně zaměřenou stravu, je tak na místě je doplnit.

suplementy
Není vitamín, jako vitamín. Pečlivě vybírejte, ať nevyhazujete peníze oknem. (foto: 123RF)

Zde mluvíme o vitaminu C, D, B12, železu, vápníku. Multivitamin postačí požívat jeden denně, a to společně s jídlem. Vybírejte si však, jakou formu tablety si pořídíte. U některých je minimální vstřebatelnost živin.

Hořčík

Hořčík je jeden z nedůležitějších minerálů, a který bývá zároveň jedním z nejvíce deficitních.

Hořčík je obsažený v luštěninách, oříšcích, celozrnných výrobcích a listové zelenině. Díky němu máme sníženou míru únavy a pocitu vyčerpanosti, zajišťuje nám dobrou funkci nervové soustavy, dobrou činnost svalů, pomáhá udržovat správný stav kostí a zubů.

Omega 3

Omega 3 esenciální mastné kyseliny, naše těla je nejsou schopná sama produkovat, nicméně pro správnou funkci organismu jsou potřebné.

Omega 3 pomáhají při cvičení spalovat více tuku a zároveň spoří svalový glykogen. Kvůli tomuto procesu mohou sportovci podávat lepší výkon. Tyto mastné kyseliny jsou zastoupené především v rybách, a to jak mořských, tak sladkovodních.

Zinek

Zinek nám z těla odchází potem, proto jsou sportovci jeho nedostatkem více ohrožení.

Tento prvek podporuje správnou funkci nervové soustavy, kvalitní spánek a optimalizuje hormony v těle. Je zároveň důležitý pro tělesný vývoj.

A co BCAA a gainer?

BCAA (větvené aminokyseliny) jsou určené spíše pro sportovce, kteří se věnují náročnější fyzické aktivitě a to dlouhodobě. Pro ostatní, kteří nemají takto enormní zátěž, bohatě postačí protein.

Gainer se suplementuje, když chcete navýšit svůj energetický příjem, abyste docílili nárůstu svalové hmoty. Ale zde se sportovci často setkávají s minutím účinku s jeho kvalitou. Rozhodně je více na místě se zaměřit na energeticky hodnotnější potraviny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak má vypadat jídelníček pro sportovce, abyste dosáhli co nejlepších výsledků?

Proteiny! Aneb když chceš hmotu, musíš to užrat