Inspirujte se u golfistů aneb tohle oblečení je prostě stylovka

Golf je v současné době považován za sport pro smetánku. Sice už dávno minuly doby, kdy se na green nosily obleky, stylové oblečení však bylo zachováno.

golf

U koho se můžete inspirovat, a jaké oblečení si na sebe vzít na zelený pažit nebo na jiné neformální akce, kdy se můžete obléct sportovně?

Divoká historie golfové módy!

Zatímco dnes se na golfisty skutečně dá dívat, a oblečení jaksi zvýrazňuje i noblesu tohoto sportu, v minulém století byste hodně valili oči. Oblečení golfistů byla rozhodně hodně odvážná podívaná! Zatímco na začátku dvacátého století se po greenu promenádovali dokonalí džentlmeni v obleku, v třicátých letech se móda změnila.

Oblek sice zmizel, ale jeden prvek zůstal – a to byly kalhoty zastrčené do ponožek! Později se připojil motýlek a svetřík s výstřihem do V, a celý outfit byl doplněn vzorovanými ponožkami. Splést si golfistu se šaškem nebyl problém. Skutečná chuťovka se pak odehrávala v padesátých letech. V té době již sice pomalu kalhoty začaly zakrývat fusekle, ale vážnost začátku století se rozhodně nekonala.

Upnuté svetříky s výstřihem do V byly doplněny ještě upnutějšími kalhotami. Sedmdesátky pak přinesly ještě jednu bláznivou věc – a tou byly neskutečně halucinogenní barevné kombinace! Do očí bijící neonové a neslučitelné barevné kombinace se staly jasným poznávacím znamením všech golfistů. A k tomu – světe div se – vzorované ponožky.

Uf! Ještě, že tato doba je již dávno za námi!

Nastupují styloví fešáci

Když se světové značky vyrábějící sportovní oblečení začaly předhánět, která z nich bude mít logo na oblečení známých sportovců, kromě funkčního materiálu se opět začalo tlačit na styl a eleganci. Najednou se golfistům kromě tučných peněz z turnajů hrnuly také nesčetné nabídky na spolupráci s oděvními značkami. A sportovci se proměnili z přeplácaných barevných šašků v lidi se stylem, postojem a elegancí.

golf
V současné době platí, že ten, kdo se hodlá promenádovat po krátce střiženém pažitu, by měl na sobě bezpodmínečně mít tričko s límečkem. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Tiger Woods

Americký profesionální golfista, jehož jméno zná celý svět. V současné sobě je stále považován za jednoho z nejúspěšnějších golfových hráčů všech dob. Podle časopisu Forbes se dlouho umisťoval mezi nejlépe placenými sportovci na celém světě. Zaznamenal neskutečných 105 profesionálních vítězství, a v PGA Tour zvítězil jedenaosmdesátkrát.

Navázal spolupráci s oděvní značkou Nike, která ve spolupráci s ním vytvořila vlastní kolekci oblečení. A ta zájemce obleče od hlavy až k patě. Kromě baseballky s monogramem TW a trička s límečkem se dá pořídit také sportovní kalhoty a boty, všechno oblečení v jedné linii.

Kromě klasické polokošile Tiger obléká i sportovní vestu nebo svetr. Někdy límeček trička nechává schovaný, jindy je přiznaný a zpod tmavě modrého svetru vykukuje.

Jednu věc bychom jistě měli zdůraznit – Tiger ke svému oblečení VŽDY obléká pásek. Nikdy se tedy nestane, že by mu tričko s límečkem plandalo volně podél těla. Vždy je dokonale upraven a své oblečení doplňuje bílým nebo černým sportovním páskem.

golf
Jednu věc bychom jistě měli zdůraznit – Tiger ke svému oblečení VŽDY obléká pásek. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Jaké oblečení tedy na golf?

Jak se obléci, pokud jdete poprvé na golf? Rozhodně neudělejte některou ze začátečnických chyb, kdy si lidé vezmou tílko, džíny nebo plandavé triko. Ke golfu jistý dress code prostě patří. Jaké oblečení si tedy na sebe vzít?

  • Základem je tričko s límečkem. To by vždy mělo zakrývat vaše ramena. Tričko zasuňte do kalhot.
  • Nezbytností je opasek, na ten nezapomeňte nikdy.
  • Kalhoty na golf nebo kraťasy, které nemají délku kratší než čtyři palce nad kolena, jsou dalším potřebným oděvním prvkem.
  • Co se týče ponožek, doporučuje se délka alespoň ke kotníkům. Od barevnosti se již upustilo.
  • Boty určené na golf jsou nejen stylové, ale i prakticky navržené.

Když budete prohledávat internet, zjistíte, že podobné stylové oblečení, jaké nastolil Tiger Woods, nosí i současní nejlepší golfisté světa. Rory McIlroy, Webb Simpson nebo Justin Thomas, kteří v současné době vedou žebříček PGA Tour, dodržují stejný dress code, a pouze obměňují barevné ladění svého oblečení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lidé podléhají trendu Vanlife. Svoboda, nebo noční můra? Podívali jsme se, co tento životní styl obnáší

Nejen ženy milují nakupování. Tipli pamatuje i na muže a nabízí nákupy v celé řadě obchodů se slevou