Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem. Americká mládež svou revoltu vyměnila za suvenýry

Chystaný event Storm Area 51 vypadal na počátku jako dokonalý fórek, ve kterém by možná přestárlí milovníci seriálu Akta-X a konspirační geekové viděli důkaz, že mladá generace Američanů má ještě koule na pořádnou rebelii. Výsledkem je pořádný trapas, a v zásadě to v hrubých obrysech demonstruje, co je nejspíš s mileniály v nepořádku.

Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem

Začalo to, když si jakýsi Matthew Roberts založil Facebookovou skupinu „Storm Area 51„. Její mise měla být jasná. Vyzývala své fanoušky k tomu, aby ve smluvený datum vzali ztečí ploty vojenské letecké základny v nevadské poušti, kterou je proslulá Oblast 51. Protože když se sejde hezkých pár tisíc lidí, všechny je přece zastavit nemůžou, ne? Hlubší pointa pak tkvěla v tom, že právě za ploty tajného komplexu se zrodily legendy o tom, že má americká armáda k dispozici trosky mimozemského letounu, potažmo nějaké to tělo mimozemšťana k pitvání. A poodhrnout divokým vpádem tuhle roušku přísně utajovaného tajemství? Je v tom vidět vtip, romantika, touha po dobrodružství. Což jsou věci, na které okoralí dospěláci ke své škodě zapomínají.

Revolta se odkládá na neurčito

Roberts později připustil, že to s nějakým tím vyzýváním k frontálnímu útoku mas na vojenskou základnu nemyslel úplně vážně. Jednak si s ním vážně promluvili lidé z Národní bezpečnostní agentury (NSA), a taky sám uznal, že vyrazit na výlet do míst, kde už bylo výbuchem otestováno několik desítek jaderných pum, není pro zdraví člověka rozumné. Jenže počet fanoušků jeho stránky dost bleskově narůstal, zahlášeno bylo přes 2 miliony uživatelů. Což je opravdu síla. Ti všichni si pak užívali toho, že americké vojenské letectvo mělo opravdu nefalšované obavy z toho, že by dvě mega lidí vyrazili 20. září na jejich soukromé hřiště.

Smazali? To byla jen náhodička

Jenže se do toho navrtala politika. A jak se ukázalo, z těch dvou milionů prudkých individualit vlastně znal jen zlomek legendu o ufonech. Lákal je spíš odpor proti vládě, armádě, Trumpově politice. Stalo se z toho takové duhově-levicové fórum, na kterém si internetoví válečníci mohli zanadávat na zlou Ameriku. Původní vtip se nějak vytratil. Zašlou slávu oživil neúmyslně až Facebook, který dost nečekaně celou událost smázl. S odůvodněním, že Roberts porušil pravidla sociální sítě a tak. Dost lidí to naštvalo. Že by za vším nakonec opravdu stála vláda a spiknutí, podporované Markem Zuckerbergem?

Naštěstí to dlouho netrvalo. Chápeme to. Když už máte v nějaké skupině seřazené 2 miliony dychtivých mladých progresivních uživatelů internetu, hltajících reklamu, je vyloženě škoda se jich zbavovat. Po dvoudenní pauze se tak stránka Strom Area 51 vrací na výsluní a je on-line. Trápí někoho vysvětlení, proč stránky mizí a zase se objevují? Ne, to je americké mládeži jedno. Mimochodem, oficiální zdůvodnění správců FB obsahu znělo, že stránka byla smazána „omylem“. A jede se zase dál.

Koukej, jaký mám triko!

Možná si kladete otázku, co v původně satirické skupině, která pozbyla svého účelu, teď může dělat dva miliony mladých uživatelů. Odpověď je prostá. Nakupuje suvenýry. Reklamní předměty, tašky a trička s potiskem, že v téhle drsné skupině (která nahnala strach i armádě) byli. Hipíci a profesionální demonstranti za lidská práva z šedesátek by se teď nejspíš obraceli v hrobě. Naštěstí z nich je většina pořád ještě díky vyspělé zdravotní péči poskytované hamižnou vládou na živu. Poetika počínání „nikde jsem nebyl, nic jsem neudělal, ale jsem rebel a proto budu mít tričko s logem“ je skutečně kouzelná.

Udělejme si hezký víkend

Že o ufony tu už vážně nikomu nejde, dokládá i sám Roberts, který se teď rozhodl uspořádat na dohled plotů základny 19-22. září velký hudební festival. Víkend hudby, kempování, grilovaček veganských párků a umění. Oslavu jinakosti a všeho nepozemského. Něco mezi Woodstockem, BuringManem a PraguePride, když tam ještě chodil mladý Stropnický.

Tady wi-fi a sójové latté nehledejte

Kdo měl ještě nějaké iluze o potenciálu k revoltě amerických mileniálů, teď by je měl nejspíš pozbýt. O festivalu se neví nic. Slibovaná „velká jména“ muzikantů se ne a ne objevit, pořadatelé mlží i o tom, jak zajistí základní infrastrukturu akce. Což zase děsí všechny ty konzervativní zapšklé starce, kteří ale mají rozum. I kdyby se na místo konání nevydaly dva miliony lidí, ale jen dva tisíce, pořád je to uprostřed nevadské pouště. Která vážně není vlídná, ani k rozjíveným dětem. Protože hipsetrský plnovous vám ránu od chřestýše neošetří.

Problematická je totiž už sama hlavní lokalita festivalu, respektive nevadské mini-městečko Rachel. Sídlo s 200 obyvateli, a jedním hotýlkem. Tady o žádné ufounské akce nestojí. Jak píše jejich starosta, v noci je na poušti kolem nuly, přes den čtyřicet v plusu. Není nic neobvyklého, když nad ránem leží před domy jinovatka. Pro tisíce výletníků tu nemají dost vody, jídla ani toalet. A zdejší obyvatelé jsou připraveni hájit se zbraní v ruce své pozemky, pokud by jim chtěl někdo kempovat na zahradě. Zlomová informace pro mládež zní: „Kreditní karty nebereme, wi-fi tu není.

Takže? Z akce, která měla potenciál po stránce humoru nebo neotřelého nápadu, se stala hloupá komerční rozplizlost, která všem okolo přidělává jen zbytečné starosti.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS JEŠTĚ ZAJÍMAT:

Dobrovolný sexuální půst. Počet nesouložících do věku třiceti let se za dvacet let ztrojnásobil

Autorka Harryho Pottera přestřelila míru. Rowlingová by měla rychle přestat psát