Steven Spielberg slaví 75! Legenda, o kterou nikdo nestál

Autor kultovních snímků mnoha naprosto odlišných žánrů, cenami ověnčený režisér, maximálně úspěšný producent a k tomu ještě vynikající scénárista. Steven Spielberg je prostě živoucí legenda.

Steven Spielberg

Svůj první film, pochopitelně velmi neumělý, natočil Steven Spielberg ve dvanácti letech. Byla to roztomilá kovbojka, natáčená na otcovu kameru v ulicích rodného Scotsdale v Arizoně. Svět zachycený okénkem kamery mu tehdy úplně učaroval. Cestu na filmařskou školu do Kalifornie tím ale umetenou rozhodně neměl, jeho přihlášku 3x odmítli. Nestáli o něj, byť mu za pár let nabídnou čestný titul. Uchytil se u ateliérů Universal Television, kde vypomáhal s natáčením štěků. Ráno dělá na soutěži před publikem ve studiu, pak chvilku u natáčení sitcomu, navečer vypomáhá s natáčením epizody Columba. Ve třiadvaceti je považován za velmi schopného, ale to je asi tak všechno.

Žraloci, dinosauři a ufoni

Jeho talent rozkryly až Čelistiroce 1975. Pro ne-pamětníky: byl to dobrodružný film, horor, thriller… v podstatě naprostá břečka, ovšem mistrovsky natočená. Záležitost s náklady 9 milionů dolarů se stala trhákem, který vydělal 472 milionů a zařadil se mezi kultovní klasiky. Ukázalo se tu všechno, v čem Steven Spielberg vynikal: dobře odvedená řemeslná práce, kvalitní záběry, smysl pro drama. Pecka. Že to nebylo štěstí začátečníka pak ještě potvrdí sci-fi Blízká setkání třetího druhu a nezapomenutelný sladce rodinný E. T. – Mimozemšťan. Těch posmrkaných kapesníčků… Tady mimochodem vynikla další mistrova libůstka, a to odpor k „umělým“ digitálním efektům. Ty tehdy byly ještě v plenkách, ale Spielberg si jimi nikdy moc vypomáhat nechtěl.

I když točil fantaskní záležitosti z hlubokého vesmíru nebo snových zemí, dával přednost rekvizitám a kulisám, na které se dalo sáhnout. Spielberg přitom fungoval jako dokonalý hollywoodský stroj na peníze. Nasypete do něj 65 milionů (Jurský park), a on utrhne miliardu. A k tomu posbírá sérii cen a Oscarů. Dohromady vydělal svými filmy 10,5 miliardy! V jeho osobní filmografii se nachází 51 snímků (včetně onoho dětského westernu), a těžko některý z nich označit za vyložený propadák. I ten Indiana Jones neměl chybu, dokud se to nezačalo přehánět s digitálními triky… Točí tedy jenom snímky dobrodružné? Ne! Spielberg má hodně široký záběr.

Klasik vážných témat, sběratel cen

Až naturalistickou grafickou popisností vynikal válečný Zachraňte vojína Ryana, a mrazí i z jeho „nejdražšího černobílého snímku“ – Schindlerův seznam. Ten mimochodem natáčel bez nároku na honorář, protože poselství filmu viděl jinde. Sedm Cen Akademie, které za něj získal, mu to ale slušně vynahradilo. Dohromady svou tvorbou získal 133 oscarových nominací (a 34 Oscarů). Nedá se ale říct, že mu všude otevírají dveře. Už dvakrát jej odmítli u natáčení bondovek, prý mu to sluší víc u dinosaurů.

Na druhé straně, 7 jeho filmů je na popud Kongresu v USA zařazeno do Národního filmového registru, jako zásadní kulturně-historicky-estetická díla. Je na prvním místě v seznamu největších osobností světového filmu a jedničkou v top listu nejslavnějších režisérů posledního století. Lepší pyramidu úspěchu by mu nevystavěli ani v Egyptě. A co ještě jste o něm možná netušili?

Steven Spielberg

Steven Spielberg na place. (foto: instagram.com)

Šťavnaté drobnosti ze soukromí

Do vedlejších rolí ve svých filmech notoricky dosazuje svého psa. Má 7 dětí (z toho 3 adoptované). Je jednou rozvedený. Rozpad prvního manželství jej přišel na 100 milionů dolarů, protože soud neuznal předmanželskou smlouvu sepsanou na ubrousku z restaurace. Jeho osobní jmění je nyní odhadováno na 3,6 miliard dolarů a patří k nejbohatším Američanům. Už od dětství nesnáší chuť kávy a vyhýbá se jí. Trpí dyslexií, takže jeho psaný projev za mnoho opravdu nestojí. A ještě jedna maličkost –  18. prosince oslaví tahle živoucí legenda 75 let. Víc než dost na důchod, který by si jistě zasloužil. Ale spíš nás ještě znovu překvapí. Dělá to celý život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejšílenější kina na světě – užili byste si tady film?

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!