Hříchy a kriminální přečiny legendárních muzikantů

Opilost, výtržnictví, rušení nočního klidu? V životě nejslavnějších muzikantů jsou to jen drobné epizody, které nestojí ani za řeč. Jenže občas měly delikty hudebních hvězd dost divočejší podobu.

hříchy

Udělala to nefunkční klimatizace v mém karavanu, ale ten shořel, takže jej nemůžete vyslechnout. A vaši žlutí opeřenci jsou mi celkem ukradení.“ Že to nezní přesvědčivě (a už ne kajícně) od někoho, kdo způsobil obří lesní požár a podepsal se tím pod vyhubení lokální populace kalifornských kondorů? Inu i takový byl Johnny Cash. Od soudu odešel jen s pokutou. Ztráty 82 000 dolarů ale neželel, tohle vydělával měsíčně. A hříchy slavných muzikantů jsou daleko obsáhlejší kapitolou…

Johnny Cash

Johnny Cash (foto: instagram.com/johnnycash)

Ze světa hmyzu

Brouček Paul McCartney v roce 1980 narazil na limity své popularity a strávil 9 dní za mřížemi ve vězení v Japonsku. Obvinění? Pašeráctví drog. Nápad přivézt si na koncert kilo marihuany „jen pro svou vlastní spotřebu“ ho na letišti vyšel draze. Vstup do země mu zakázali na 5 let, jen se štěstím unikl vězení. A rozhodně to nebyla jediná země, z níž jej pro podobný delikt vykázali. Beatles mají na triku ale i další hříchy. Co udělá z roztomilého broučka obtížný hmyz? Chování, jakým se mimo dohled veřejnosti projevoval Johnn Lennon. Nadávky a psychický teror vůči manželce a vlastnímu synovi nemůžeme obejít jen tím, že se potřeboval trochu vyventilovat. A nařčení z domácího násilí a dalšího bití žen? Takhle si miláčka nikdo pamatovat nechce.

Stojně nepřístojné chování

Jim Morrison byl pařmen nejvyšší ligy, ale měl i své stinné stránky. V podstatě je shrnuje protokol obžaloby, která na něj byla podána roku 1969 na Floridě: odhalování na veřejnosti, obscénní chování. Háček měl být v tom, že si podobné kratochvíle nedopřával jen na klubové scéně, ale i na ulicích za denního světla. Podle svědků nejméně třikrát. A tuhle „nehodu s nefunkčním oblečením“ doprovázel masturbací. Že by se za takové hříchy smažil v rockovém pekle? Bob Dylan, který se v podroušeném stavu a bez dokladů zatoulal do zahrádky jednoho domu v New Jersey? Je to jen maličkost, která se brzy na policejní stanici vysvětlila. Horší to bylo s Ozzy Osbournem, který se – oděný s dámském prádle – vymočil na památník obětí z Alama.

Jim Morrison

Jim Morrison (foto: Kurt Ingham)

Tak trochu jiná kariéra

Jen málokterý zpěvák přesahoval žánry a hranice tak dokonale, jako Billy Preston. Vystupoval s kde kým, od Beatles až po Red Hot Chilli Peppers. A jasně, jeho hříchy měly často něco dočinění s drogami. Jeho nejvážnější trestná činnost měla ale docela jinou podobu. Billy se totiž profiloval v pojišťovacích podvodech. Drahá pojistka na dům, nešťastná náhoda s požárem… zpěvák se takhle obohacoval 10 let a přišel si na milion dolarů, než to konečně prasklo. Ten správný rock&roll předvedl i Chuck Berry. Zahrnovalo to „natáčení porna“ ve vaně hotelu (když v USA točíte porno, je to obvykle legální produkce  – pokud jen tak platíte šlapce za sex, je to zločin, prostituce), kradená auta, čtrnáctiletou milenku a asi vagon marihuany. Zázrak je, že se z toho dostal jen s pokutou a podmínkou.

Chuck Berry

Chuck Berry (foto: instagram.com/chuckberry)

Zmínka o tom, kde je výroba porna legální, se nám ještě bude hodit. V Kalifornii totiž byla v 60. letech i taková produkce zakázaná –  a právě na to narazil v roce 1966 čtyřiadvacetiletý Frank Zappa. Nabídku zábavného vedlejšáku, stovku dolarů za natočení sexu s prostitukou, si měl dobře rozmyslet. Zakázku mu totiž dohodil „agent v přestrojení“, zástupce šerifa. Nakonec ale na tom, že má v rejstříku záznam sexuálního delikventa, netratil. Vypadl z katalogu branců pro válku ve Vietnamu.

Další násilí na ženách…

Zmiňovat tu to, že James Brown, otec soulu, měl problémy s návykovými látkami, je nošením dříví do lesa. Mnohem méně příjemná jsou ale četná obvinění ze znásilnění a dalších forem hrubého násilí na ženách, kterého se měl tenhle idol dopouštět. Žádný velký umělec obvykle není bez poskvrny, ale vysmátému Brownovi většina obvinění prošla jen kvůli promlčecím lhůtám. Což nepotěší. Nepříjemným výsměchem spravedlnosti zavání i případ slavného amerického folkaře Petera Yarrowa, který připomíná společný klon našich bratří Nedvědů. Jen vizuálně, protože jeho „prohřešek“ je fakt síla. Pozvat si na pokoj nezletilou fanynku a pokusit se ji zneužít? Ou. Výsledkem byl verdikt tři roky a z vězení tohoto pokrokového aktivistu nakonec vykřesala až otevřená podpora prezidentovi USA. Dostal od něj nakonec milost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Filmy od skutečných kriminálníků. Kdy se scénářem radili filmařům mafiáni

Detektivky nikdy neomrzí. Nejlepší severské kriminálky, které jsou chladné jako led. Zabaví vás i v létě