Standa Gross, politik na horské dráze. Kdo ho potrestal?

45 let je na smrt fakt málo. Český právník a sociálně demokratický politik Standa Gross se na téhle modré planetě dlouho neohřál. Ale to neznamená, že na ní nezanechal stopy. Jeho politická kariéra byla poměrně pestrá, stejně jako skandály, kterými se proslavil. Vzpomínáte?

Nevinný, skoro až dětský kukuč se v politice jen tak nevidí. V kombinaci s dravostí nejspíš pomáhá při pracovním postupu. V parlamentu určitě. Vždyť na někoho, jako byl Standa Gross, se v podstatě nezapomíná. Jeho aférky budou žít déle než on.

Tak trochu tlučhuba

K těm nejpodivnějším bezesporu patří velmi záhadný akciový obchod s podílem společnosti Moravia Energo. Pohádkově zbohatl a jeho výroky „myslím to upřímně“ (pamětníci jistě zavzpomínají na dobu 11 let zpátky) a „původ peněz je čistší než křišťál“ mu už nikdo neodpáře. Ostatně, poslechněte si ho v originále:

https://youtu.be/K1v-7ZAvs2M

Že ten křišťál nebyl tak docela průzračný, vyšlo veřejně najevo až v minulém roce, kdy se S.G. poprvé ve svém životě s máslem na hlavě omluvil ve spojitosti s odchodem z vrcholné politiky. Jak znělo tohle pokání?

„Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, tak vám se omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven,“ přiznal pro nový dokumentární cyklus České televize Expremiéři. (Jeho odvysílání je naplánováno na podzim.) Haleluja!?

Doznání jako poslední vůle

Dokument přišel tak trochu s křížkem po funuse. Standa řekl to, co už se stejně dávno vědělo. Mimochodem, ani byt na pražském Barrandově z toho všeho nevyšel jako křišťálový. O tom, kde na něj politik vzal, vedly se sádlo dlouhé debaty, které se stejně zakončily tím, že balíky peněz ke člověku nechodí jen tak samy od sebe.

Jelikož nezabrala ani pohádka o půjčce ze strany strýčka, tenhle skandál propíraný v roce 2005 ho stál místo předsedy vlády a ve finále už nebylo zbytí… Standa musel chtě nechtě odejít ze strany. Ale ještě rok předtím se stalo docela něco jinýho.

Česká celebrita na vrcholu

Když jsme ještě nedávno všichni hltali hokejový mistrák, dá se stylově vzpomenout i na vynikajícího hráče a trenéra Ivana Hlinku, jehož pohřbu v roce 2004 se Gross zúčastnil. Do Litvínova tehdy letěl vrtulníkem určeným pro záchranáře, i když jeho kolegové se tlačili v autech jedoucích na to samé místo.

Gross se vymlouval na nedostatek času, ale kde kdo mu oponoval slovy, že politik v takovém postavení si snad musí svůj čas umět zorganizovat.  Bodejť by ne. Za ty prachy. I kotelnice Míša Jílková měla stejný názor a situaci Standovi pořádně omlátila o hlavu. Jak politik odpověděl? Dejte si to tak od 34. minuty a zavzpomínejte nejen na konec kariéry křišťálový legendy. Jak v detailech dopadla?

Cesta dolů

Když Standa sešel veřejnosti z očí, krátce před smrtí se médiím přiznal, že přijal Krista. Pak už došlo na lámání chleba. Spekulovalo se, že trpí nemocí ALS, která se dostala do podvědomí lidu kyblíkovou výzvou. (Jedná se o postupné odumírání svalů.)

Odpůrci Standy plkali něco o božích mlýnech, které melou pomalu, ale jistě. Pokud to tak je, tak v tomhle případě si docela pospíšily. Nemyslíte?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 kuriozit z celého světa

Víme první. Miloš Z je z planety Chrchel