Jiný kraj, jiný mrav – 10 kuriozit z celého světa

Etiketa a kulturní zvyklosti různých etnik a národů si z hlediska rozsáhlosti tématu v ničem nezadá s přírodními vědami, ne nadarmo je předmětem studia sociologů a antropologů z celého světa. My se do žádných vědeckých teorií pouštět nebudeme, jen si v bodech poukážeme na některé zajímavé regionální odlišnosti. Za devatero horami a devatero řekami…

Jiný kraj, jiný mrav

Země s pěti kontinenty

Školáci v Kolumbii mají v hodinách zeměpisu často pozměněné osnovy, učí se, že na Zemi nemáme sedm, ale jen pět kontinentů. Severní a jižní Amerika je pro ně jen Amerika, zatímco Evropa a Asie tvoří kontinent nazvaný originálně Eurasie. Ale co, mají pravdu kluci vopálení – tady všechno zbytečně komplikujeme.

Sprcha pro hosty

V Brazílii je zase zvykem nabízet hostům sprchu, čemuž hlasitě tleskáme. Příště, až k sobě pozveme potenciální milenku, rovnou to na ní vybalíme. Kdyby se cukala, svedeme to na Brazilce a ještě budeme za ty…inteligenty.

Flusání, krkání, srkání a další tělesné projevy

Guru etikety Jaroslav Špaček by z vás určitě dostal infarkt, při cestě do Asie se však nebojte jídlo vychutnávat za patřičného zvukového doprovodu. V Japonsku tak nudle zásadně srkejte, v Číně zas za pokrm poděkujte majestátním říhnutím. A abychom nezapomněli, Číňané si libují i v natahování chrchlů a jejich demonstrativním plivání, a to i uvnitř budov. Tak abyste se nelekli. Poznámka: při cestě domů zkuste zase poevropšit, tady byste jako krkající strávníci soptící zelené chrchle asi moc populární nebyli.

Křížení nohou

Thajsku se tomuhle zvyku vyhněte za každou cenu. Nohy nekřižte, ani kdybyste museli chcát jak milostpán Trautenberk, někteří Thajci – nejspíš fanoušci Základního instinktu – to totiž považují za velmi nezdvořilé gesto. Stejně tak byste v Thajsku neměli na nikoho ukazovat, dotýkat se cizí hlavy, nedávat příliš najevo emoce (nasaďte poker face) nebo prokazovat respekt tamnímu králi a budhistickým mnichům. Jinak pozor, je toho víc, tak před dovolenou radši prostudujte turistického průvodce, abyste tam náhodou nebyli za křupany.

Neusmívat se, používat lokty, vstupovat jen bez bot

Tahle tři hesla tak nějak shrnují pravidla pro pobyt v Koreji. Tamní obyvatelé jsou vstřícní a zdvořilí, nejspíš je však nikdy neuvidíte řehtat se, jako rozjívené bandy českých teenagerů. V osobním kontaktu jsou milí, při pohybu davem (a že jich je) však zapomeňte na slušnost, vaše sorry nikoho nezajímá, cestu si prorážejte lokty – dělají to všichni. Poslední bod je snadný, při pozvání na návštěvu před vchodem zujte boty. Jasně, hostitel nejspíš padne smradem a vaše děravé ponožky nejspíš nevzbudí žádné ovace, vy však budete za hvězdu, slušňáka a znalce místní etiky.

Serte v podřepu

tureckým záchodem už jste se nejspíš setkali. Stručně řečeno jde o díru, nad níž jdete do podřepu a snažíte se hovnem trefit přesně doprostřed. Toto WC je k vidění hlavně v rozvojových asijských zemích, ale i na západě, v letoviscích a kampech navržených pro uspokojení potřeb nás „Východoevropanů“. Na jednu stranu je pozitivní, že při vykonávání potřeby, a zvláště při zácpě, zároveň posilujete nohy, na stranu druhou si v případě tekutého fekálního produktu nejspíš poserete úplně všechno.

Alláh jako nedílná součást konverzace

Ve státech s převažujícím podílem vyznavačů islámů si brzy všimnete, že bůh je opravdu všude, včetně každé druhé věty. Insha Allah sem, Insha Allah tam, aspoň že my Češi máme vlastní jazykový doplněk – Ty vole!

Smlouvejte o cenách zboží

V mnoha arabských státech, v Indii, v Turecku a dalších zemích patří smlouvání ke koloritu nakupování. Šikovný diplomat tak bez problémů nakoupí za třetinovou cenu a ještě si u toho užije. Nás osobně by tenhle zvyk neskutečně otravoval, při pohledu na arabského prodejce, který po uzavření obchodu nasadí výraz naprostého uspokojení, se ale během dovolených o smlouvání alespoň snažíme.

Gesta, pohyby a neverbální komunikace

Zatímco pro jedny je kývání hlavy zepředu dozadu znamením souhlasu, jinde to považují za gesto odmítavé (Bulharsko, Albánie…). Zdvižený prst je v Řecku na úrovni gesta „FUCK YOU“, klepání si na čelo je třeba u nás považováno za otázku, zda se dotyčný nezbláznil, zatímco Američané tak poukazují na genialitu. Stejně tak mají v různých kulturách různý význam také doteky, oční kontakt nebo mlčení ve společnosti. Opět platí, před dovolenou raději prověřte, jestli vás ve vaší destinaci přijmou polibkem a vřelým obětím přijmou skoro do rodiny, nebo se vám z uctivého odstupu čumíc do země mírně pokloní. Vyhnete se tak případným trapasům.

Mišmaš zvyků od nás z Evropy

Nakonec zmiňme pár evropských zvyků, které jsou také nepochopeny zbytkem světa. Začněme v naší domovině, kde na velikonoční pondělí šleháme dívky a ženy – Američan si bude myslet, že jste násilníci nebo příznivci BSDM. Někteří Britové zdraví straky (ano, ty ptáky), Poláci tleskají, když vidí letadlo, skotští muži nosí sukně a v Dánsku nezadané jedince po 25 roku věku posypou skořicí (po dovršení třiceti pepřem).

Jak vidíte, okřídlené pořekadlo „Jiný kraj, jiný mrav“ nemůže být blíže skutečnosti. Při cestách po světě tak buďte jako kapitáni hvězdné lodi Enterprise ze Star Treku: Před prvním kontaktem s mimočeským humanoidem zjistěte, jak se chovat tak, aby vám po pár minutách konverzace v rozhořčení neflusnul do ksichtu.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 největší krádeže uměleckých děl 2é. a 21. století

Njeúžasnější mobilní aplikace, která vám vylepší sex