Srovnávání neporovnatelného. Mravenci váží víc než lidi. Tenhle a další příměry vás přinutí k zamyšlení

Srovnávání je fajn, protože nám umožňuje vidět věci v nečekaných souvislostech. Někdy je nová perspektiva prostě zapotřebí. Třeba jen proto, abychom hodili svůj mozek do trochu jiného režimu. Tak schválně: podaří se vám to?

Srovnávání neporovnatelného. Příměry, které vás budou šokovat

Srovnávání zdánlivě nesouvisejících věcí nám umožní nahlížet na danou věc úplně jinak. Tak třeba: celá franšíza Star Trek se počítá mezi nejdéle běžící na světě. V roce 2013 s námi byla už 47 let! Pokud byste si to chtěli dát na jeden zátah, vezměte si dlouhé volno. Ke zhlédnutí 725 epizod a 12 celovečeráků byste potřebovali 22 dní a 12 hodin navrch. Kam se hrabou Simpsonovi, které si dáte za osm dní od začátku do konce. To už byste ale viděli žlutě.

Pokrok pomalý a rychlý

Věděli jste, že od starověkého vynálezu kola k prvnímu motorizovanému vozu to trvalo lidstvu 5235 let? To mezi prvním řízeným letem a přistáním člověka na Měsíci byl časový horizont trvající pouhých 66 let. Vývoj tady nabral skutečně rychlé obrátky.

Věděli jste, že vynález pistole má blíž k objevu atomovky, než ke střelnému prachu? Bambitky jsou s námi od 16. století, atomovka je horkou novinkou století dvacátého. Střelný prach tu ale byl mnohem dříve, už v 9. století.

Lidí je spousta, mravenců víc

Nemůžete za to, ale pokaždé když mrknete, zemře na světě v průměru 10 lidí. Ano, to už je nás tolik. Napadlo vás někdy, že když vezmete sumu všech lidí, kteří se kdy narodili na téhle planetě… zjistíte, že každý patnáctý je momentálně naživu?

Lidí je prostě fůra. Ale mravenců je víc. I když průměrný mravenec váží asi miliontinu váhy člověka, na jednoho zástupce našeho rodu připadá kolem 1,4 milionů mravenců. Takže všichni mravenci světa rozhodně váží víc, než všichni lidi dohromady.

Filmy a politika?

Stát Izrael má za sebou 71 let. Je tedy o osm let mladší, než Chuck Norris. Jo! Poslední poprava gilotinou ve Francii, kde byl tenhle trest smrti zrušen v roce 1981, se odehrála v roce 1977. To je nečekaně nedávno. V tom samém roce, kdy šly poprvé do kin Hvězdné války: Nová naděje. Náhoda?

Kdybyste za sebe seřadili veškerý text scénáře Hry o trůny, napsaný fontem velikosti 12 ve formě jedné dlouhé věty, přesáhli byste vzdálenost mezi Doverem a Calais. Třiatřicet kilometrů.

Nekonečný seriál

Nejkratší válka světa byla ta anglo-zanzibarská. V podstatě se omezila na kanonádu jednoho přístavu. Mír přišel za čtyřicet minut po spuštění palby. To byste sotva stihli dokoukat dva díly seriálu M.A.S.H. Mimochodem, zrovna tenhle seriál byl premiérově vysílán 3816 dní, takže trval třikrát déle, než celá Korejská válka. S válkami je prostě potíž.

Počkat, počkat… jako vážně?

Třeba druhá světová skončila oficiálně 12. září 1990. Někdy se jí také říká Smlouva dva plus čtyři, oficiálně ale Smlouva o konečném uspořádání ve vztahu k Německu. Ze dvou Němecek se tehdy zase stalo jedno. Čas od roku 1945 byl totiž o bezpodmínečné kapitulaci, rozdělení země, řízení dozorem a okupační správě. Fakticky se jednalo o základní dokument historického významu, protože mezi zúčastněnými stranami do té doby neexistovala žádná řádná mírová smlouva.

Spermie na prvním místě!

Ztopořený penis plejtváka obrovského je dlouhý kolem 2,5 metru a má kolem 30 centimetrů v průměru. Velrybí spermie jsou ale menší, než lidské. Respektive, velrybí mají kolem 35-60 mikronů, lidské mezi 40-90. Mimochodem, dvoumetrákový gorilí samec disponuje vybavením, které nepřesahuje akční délkou tři centimetry. Svaly prostě nejsou všechno.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové dokumenty, které si nehezky pohrály s pravdou. Tvůrci nás pěkně vodí za nos

Když jste dost bohatí, projde vám všechno. Zabití, vražda, loupež milionů i pedofilie. Příklady ze života