Spodní prádlo, které nemusíte prát. Opravdu je to možné?

Čím šílenější nápad, tím větší komerční úspěch. Jak jinak si vysvětlit popularitu „vytrvalého prádla“, se kterým teď na trh prorazila dánská společnost Organics Basic. Svým klientům slibují spodky, které nemusí prát celé týdny. Speciální prádlo prý pohltí veškerý zápach. Skutečně je tomu tak?

Spodní prádlo, které nemusíte prát

Tradiční způsob, jakým teď nakupujeme, nosíme a vyhazujeme naše spodní prádlo, prý představuje velkou zátěž pro životní prostředí. S tím by se v zásadě dalo souhlasit. Zvykli jsme si na luxus, který podporuje naše nehospodárné „použij-a-zahoď“ smýšlení. Lidí, kteří by dnes látali a zašívali díry v obnošených trenkách, dnes skutečně moc nepotkáte. S boxerkami z umělých vláken to ani nejde. Koupit si nové je mnohem snazší.

Trocha chemie, trocha reklamy

Už předloni na to začala upozorňovat dánská start-upová firma Organics Basic, a rozhodla se to změnit. Jak? Hezky po hipstersku! Začali vyrábět edici unisexového a posléze i pánského/dámského prádla z tkaniny, která je až po gumu našlapána anti-bakteriálními prvky. Konkrétně? Je tu pořádná dávka dutých nano-stříbrných vláken, a ochranná výplň z materiálu zvaného Polygien. K čemu je to celé dobré?

Žádný zápach, slibuje výrobce

V krátkosti, když se zapotíte, materiál vlhkost nasaje a případné pachy pohltí. Slaný pot totiž jinak vytváří živné prostředí pro nejrůznější bakterie a mikroorganismy, které jsou v konečném důsledkem zdrojem nepříjemného zápachu. Když ale na sobě máte zmíněné prádlo, puch prý nevznikne. Materiál Polygien průběžně spodky desinfikuje tím, že ze sebe uvolňuje chlorované látky, a nano-stříbro údajně zajistí 99,9 % likvidace bakterií. Dokonalé? Jak se to vezme.

Noste stejné spodky týden, pomůžete přírodě

Dánští nadšenci svůj výrobek uvedli s velkou pompou jako spodní prádlo, které můžete nosit klidně týden v kuse bez praní. Je to prý cesta, jak pomoci přírodě. Znáte to: méně prádla znamená menší spotřebu vody a saponátů, a tím i menší narušení životního prostředí. A tím, že budete nosit jedny spodky týden, jich nakonec nemusíte tolik kupovat a mít jimi zaplněný šatník. Prostě jako v pohádce. Jenže se ozvali i kritikové. Co jim vadí?

Zase tak čisté to není…

Předně, je tu velký problém s tím nepatrným nanostříbrem. To totiž nedokážeme z odpadní vody efektivně odfiltrovat, a je tedy dost nebezpečným zdrojem znečištění. Když tedy jednou za čas přeci jen Organics Basic spodky přemáchnete, uvolníte tím to životního prostředí jednorázově víc nebezpečných látek, než kdybyste normální prádlo přepírali obden. Podobně environmentálně závadně působí i ta úžasná chlor uvolňující vložka.

Nezávislost a svoboda?

Navíc, za cenu jedněch futuristických spodků si koupíte deset jiných, obyčejných. Dvoje tanga za 1400 korun? Takže když tu o přírodu a peníze zrovna nejde, o co tedy? O nezávislý životní styl! Progresivní dánská mládež se totiž v nápadu s prádlem, které není třeba prát, zhlédla. Mileniálové je zbožňují! A tak se teď navzájem předhání, jak dlouho dokáží nosit jedny spodky bez praní. Nechutné? Aspoň budete večer v kodaňském klubu vědět, odkud se line ten nepříjemný zápach.

Zhluboka se nadechněte

Zápach? Vždyť by žádný být neměl, ne? S tím ale nezávislí testující zrovna nesouhlasí. „Ne, po dvou dnech nošení ty spodky rozhodně nevydávají svěží vůni, a rozhodně nepůsobí čerstvým dojmem,“ píše jeden z testerů, který se nenechal dánskou reklamou na udržitelnost ovlivnit. A souhlasí i ženy, které se prý rozhodně po několika dnech nošení necítily komfortně.

Shodně uvádí, že vícedenní nošení stejného spodního prádla pro ně představovalo „mentální překážku“. A jak byste se k podobnému prádlu postavili vy? Nosili byste jej týden, když by vám reklama řekla, že nebudete zapáchat?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!

Displeje, monitory i televize. Modré světlo je všude kolem nás. Jaký má dopad na naše zdraví?