Displeje, monitory i televize. Modré světlo je všude kolem nás. Jaký má dopad na naše zdraví?

Bolí vás hlava, trpíte nechutí, jste pořád unavení? Možná za to může modré světlo. Své oči jste předávkovali a mozek se z téhle nálože popisovanými příznaky vzpamatovává. Máme se tedy bát?

Modré světlo

Strach asi není zapotřebí, ale na místě je jistě opatrnost. Co je tzv. modré světlo? Jeho zdroje jsou všude kolem nás. Obrazovky televizí, monitory počítačů a displeje chytrých telefonů jej nenápadně emitují do okolního prostředí, a prakticky je někde, ať už přímo nebo koutkem oka, sledujeme celý den. Svému zdraví tím ale prokazujeme medvědí službu. Jak to?

Dvě oči, jeden mozek

Naše oko je totiž velmi sofistikované zařízení, které mozek využívá jako zásadní zdroj informací. Jenže právě modré světlo oko, respektive jeho sítnici, velmi nenápadně ovlivňuje. A vzhledem k tomu, po jak dlouhý čas jsme vystaveni jeho působení, dochází prostřednictvím našeho světločivného orgánu k výraznému ovlivnění správného fungování mozku.

Lázeň v modrém světle

Jen si zkuste v paměti projít svůj běžný den. Velmi pravděpodobně jeden z prvních pohledů, poté co otevřete oči, věnujete telefonu. Dost pravděpodobně sledujete nějakou obrazovku v MHD cestou do práce. A pokud pracujete s počítačem, „civíte“ do monitoru vlastně celý den. A doma? Zapnete si televizi, třeba jen jako zvukovou kulisu? I tahle obrazovka produkuje modré světlo. Seriál na usnutí, poslední pohled na telefon? Své oči lázni modrého světla většina z nás vystavuje téměř nepřetržitě. Došlo to tak daleko, že se dokonce prodávají brýle proti modrému světlu.

Záhadný melanopsin

Biologové ze Salkova institutu nedávno rozlouskli jednu biochemickou záhadu. Povšimli si, jak v našich očích (sítnicích) funguje fotopigment melanopsin. Nejprve se totiž zdálo, že melanopsin je v sítnici přítomen stále, a pořád ve stejné koncentraci. Jenže tahle na světlo citlivá látka se na povrchu a mezi buňkami sítnice regeneruje jen tak dlouho, dokud má dostatek světla.

Když je světla míň, mění se i jeho koncentrace. A když se ocitneme v úplné tmě? Melanopsin ještě chvilku, přibližně deset minut, problikává, než úplně ustane. Proč je to důležité? Protože tahle k intenzitě světla vztažená koncentrace melanopsinu přímo souvisí s našimi vnitřními hodinami. Díky ní náš mozek pozná, zda se už šeří a blíží se večer, nebo je naopak ráno. Pokud se ale neustále vystavujeme zmíněnému modrému světlu, mozek odpočinek nezahájí. A to je právě to.

Pořád na plné pecky

Že si v osm večer lehnete do postele, abyste si po mimořádně náročném dni odpočali, by jistě bylo fajn. Ale mozek zahájí regulérní odpočinek a odstávku intenzivního provozu až deset minut poté, co se ocitnete v úplné tmě. Pokud usínáte u notebooku s nekonečnou smyčkou oblíbených seriálů, pořád melanospinu dopřáváte dostatek zbytkového světla. Potřebný relax se nedostaví. Mozek stále pracuje. A když to trvá dlouhou dobu?

Od migrény k rakovině

Narušení cirkadiánních rytmů, pravidelného střídání dne a noci, může vyústit v celou řadu poruch,“ potvrzuje profesor Salkova institutu, Satchin Panda. Například? Chronická nespavost, se kterou jde ruku v ruce vyšší stres a logicky únava. Kognitivní dysfunkce, narušení metabolismu trávení a poruchy příjmu potravy. Migrény. Ale také obezita, zvýšení rezistence proti inzulinu a z toho vyplývající cukrovky, rakovina. To všechno, nenápadně a krok za krokem.

Je třeba občas zhasnout

Modré světlo není nejspíš přímo spouštěčem těchto zdravotních komplikací a onemocnění, je jen jedním z dosud přehlížených faktorů jejich možného vzniku. Ostatně, biochemický proces působení melanopsinu na naše vnitřní hodiny je také násobně komplikovanější. Podstatné ale je, že život „v modrém světle“ nám může kromě radostí přinášet i četné nepříjemnosti. Výzkum Salkova institutu zatím stojí v počátcích, ale jeví se velmi slibný. Minimálně v oblasti boje s migrénou, při které nám od bolestí zázračně pomůže pobyt v šeru až temnu, znamená přínos.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jezte zdravě, jezte organicky! Opravdu si nakupováním předražených potravin pomůžete?

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!