Speed dating aneb najděte si partnera rychle a zábavně

Seznámit se s vhodným protějškem opačného pohlaví bývá kolikrát tak těžké, jako vyhrát steeplechase s outsiderem. Kdo nemá právě dostatek odvahy k přímému oslovení dívky nebo ženy na ulici, v metru nebo v autobuse, ten hledá jiné způsoby, jak zaujmout. Co takhle vyzkoušet speed dating?

speed dating

Seznámení nejen pro toho, kdo rád mluví

Existují různé způsoby, jak se seznámit. Jedním z nich je tzv. speed dating neboli rychlé rande. Jeho metoda je velmi jednoduchá, ale přiznejme si, že se hodí spíše pro toho, koho baví poznávat nové lidi a nebojí se mluvit. Zamlklému introvertovi dost možná nebude takové rande po chuti. O co jde?

Rychlé rande vymyslel americký rabín Yaacov Deyo. V jeho okolí se konalo málo židovských svateb, takže aby podnítil seznamování mladých lidí, přišel právě se speed dating. A protož se jednalo o metodu zajímavou a veskrze účinnou, rozšířila se postupně dále i mimo židovskou obec.

V současné době ji provozuje spousta seznamovacích agentur, na které je možné se obrátit, a to nejen v USA, ale také u nás, kde první speed datingová agentura začala nabízet své služby už v roce 2004.

Seznamovací akce

Základem dobře odvedené speed datingové akce je vhodné prostředí. Je jím obvykle kavárna, čajovna či restaurace. V ní se přihlášení účastníci setkají pár minut před samotným zahájením. Každá žena si sedne ke svému vlastnímu stolku. Následuje přivítání a úvod, v němž jsou vysvětlené podrobnosti konání akce. A pak to začne.

Každý muž se posadí k jednomu stolu a má vymezený čas na to, aby se s danou ženou seznámil. Obvyklých je pět až deset minut, ne více. Během této doby může dvojice hovořit, o čem chce. Účelem je zjistit, jak si padla do noty. Pak se pánové vymění a usednou k jinému stolu a k jiné ženě. A takto se vše opakuje tak dlouho, až se všichni muži seznámí s přítomnými ženami.

O čem hovořit?

Okruh témat k hovoru může být zadán už přímo agenturou na začátku společenské akce, obvyklé však je, že každý hovoří o tom, co je mu nejblíže. Někdo volí své koníčky, jiný mluví o počasí či o knihách, jež přečetl. A někdo třeba mlčí, což asi není právě nejlepší způsob seznámení.

Ale i to nakonec může nějakou ženu zaujmout, protože usoudí, že jí takový mlčenlivý partner vyhovuje, neboť mluvení ona obstará za oba.

Co když ženu zaujmete?

Až se všichni prostřídají, porovnají si záznamy o tom, jak kdo koho zaujal. U pánů to bývá velmi často i šest až sedm žen, zatímco dámy jsou mnohem náročnější a vyberou si z přítomných mužů maximálně tři nebo čtyři.

Dvojice, která má nejvíce shod, si může po vzájemném souhlasu předat kontakty a pokračovat v tom, co právě začala. A úplně nejlepší je, když u některé dvojice přeskočí přímo jiskra, jež zažehne spalující oheň nově vznikající lásky. Jinak není výjimečné, že načatý večer dále pokračuje konverzací ve stejně přátelském duchu.

Jaké má speed dating výhody

U každého seznamování je zpočátku nepříjemné, když vás ten druhý odmítne. Asi to pánové znáte z vlastní zkušenosti. Jenže speed dating je v tomto ohledu jiný. Zde nepředpokládáte, že zaujmete každou ženu. Tudíž i odmítnutí méně bolí.

Navíc na rychlém rande účastníci nevystupují pod svými vlastními jmény, ale pod přezdívkami. Kdo si rád chrání své soukromí, jistě s tímto bude spokojený. Výhodou speed datingu je také to, že se můžete naučit sociálním kontaktům zábavnou formou.

Možná, že je výzvou pro méně odvážné a stydlíny, protože během společenské seznamovací akce je každý hozen přímo do vody a musí chtě nechtě plavat, tedy spíše hovořit. Pokud chybějí nápady, lze si řeč nacvičit v klidu doma a pak jen přednést. A nezapomeňte, že tréninkem se vše naučíte lépe.

Zaujal vás speed dating? Co si o něm myslíte?

FOTO: 123RF.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

6 věcí, které musíte udělat hodinu před každým úspěšným rande

Tohle rande se prostě nepovedlo. Prozradíme vám, proč tentokrát seznamka selhala a čeho se příště vyvarovat