Špatné zprávy pro milovníky zvířat. Jejich mrtvolky jsou všude kolem nás. Co všechno obsahuje živočišné bílkoviny

Teď si budeme trochu dělat legraci z těch, kteří se zařekli, že vynechají živočišné bílkoviny ze svého života. Veganská úderka by se totiž nejspíš hodně podivila, kdyby zjistila, kolik toho kolem nás v sobě nese stopy mrtvých zvířat.

Co všechno obsahuje živočišné bílkoviny

Vynecháme ty fádní okamžiky, kdy někomu omylem do kompostu spadl plátek slaniny, a zaútočíme rovnou na baštu pravověrných milovníků zvířat. Těch, kteří svou lásku k němým tvářím dávají světu na odiv nějakým tím tetováním. Je přece jasné, že propracovaná kérka Forever Vegan je společenský závazek největší. A víte co? Tetovací inkoust je tak moc bio & eko záležitost, že se vyrábí z recyklovaných… chvíle napětí… spálených kostí hospodářských zvířat.

Pořádná porce ironie

A také je v něm pořádná porce přírodní želatiny, získaná z kopyt a rohů, protože dobře fixuje barvu na lidské pokožce. Nejspíš pochází z těch samých zvířátek, které putují napříč Evropou v kamionech na jatka. Pokrývat své tělo odpadním produktem zvířecí kremační pece je dost morbidní, a ujištění dobrosrdečného tatéra s jehlou, že jeho inkoust určitě pochází jen z volného chovu, nečiní moment prozření o nic méně ironickým.

Takové to domácí žvýkání

Žvýkačka umí pořádně naštvat, když se přilepí na podrážku nebo ji musíte vypreparovat z dredů nůžkami, ale jinak je naprosto neškodná, ne? V drtivé většině případů ale obsahuje kvanta lanolinu, vysráženého a odstředěného tuku z ovčí vlny. Ležérně si požvykovat je tedy hodně podobné, jako v ústech válet jehněčí pacičku. Pro štěstí. Ostatně, na lanolin je dost problém nenarazit v každé běžně dostupné kosmetice.

Na zdraví, ale pozor na příchuť

Pivo, víno, ale v poslední době také některé značky přírodních bio-pomerančových džusů vylepšují své složení o omega-3 mastné kyseliny. Protože pití má být zdravé. Zádrhel nastává zhruba v ten moment, kdy se do finálního produktu před lahvováním vyklopí barel slizovité hmoty. Ta má svůj původ v měchýřích a dalších vnitřnostech sladkovodních ryb. Chce to číst příbalový leták.

S módou na věčné časy

S environmentálně citlivým podvědomím se pojí i odpovědné odívání. Prostě dlabat na komerční řetězce s módou, a raději vybírat slušivou batiku někde v etno-sekáči. Každý kousek tu voní plísní a vonnými tyčinkami, člověk z toho skoro cítí pot těch dětských řemeslníků z robotárny. Ne, děláme si srandu, etno-móda je přeci fairtrade, takže žádná dětská práce. Oděvy jsou certifikované, a rozhodně při jejich výrobě netrpělo žádné zvíře.

Je tu samozřejmě malý háček. Změkčovadla, užitá při výrobě exotické tkaniny (z Asie), mají svůj původ ve zvířecím loji. V podstatě se v tuku koňů, ovcí, koz a kraviček vykoupaly. Ale vždyť to má cedulku, že u toho netrpělo žádné zvíře! Zásah na komoru. Pravda. V té asijské rodinné textilce opravdu žádné zvíře netrpělo. Lůj se sem už dovezl odjinud, tady je to ke zvířatům přátelský provoz, ve kterém jen recyklují živočišné zbytky odjinud. To jen my máme tendenci si to vykládat jinak, než oni.

Koncepce pro lepší budoucnost? Antikoncepce

Ti, co nemají alergii na latex, obvykle příbalový leták od kondomů nečtou. Jde spíš o to je rychle rozbalit. Překvapením je, že zjemňující látka na povrchu kondomů nese pořádnou porci caseinu. Živočišného proteinu, který latex přirozeně konzervuje, lubrikuje a činí jej hladší.  Ano, kondomy nejsou animal-friendly. Pořád je to ale lepší než středověká ovčí střívka, ne? Mimochodem, casein najdete také v zubní pastě, lepidle i některých barvách. Je skoro všude, protože je laciný a dostupný.

Za vším hledej peníze

Že vás to nazlobilo? Máte pravdu, svět je někdy opravdu hodně zlý a špatný, a řídí jej peníze. Špinavé peníze. Přesněji papírové peníze, povrchově impregnované nástřikem biopolymeru, odvozeným od zvířecího loje. Ony se pak tyhle bankocetle o poznání méně trhají, lépe snáší ohyb a opotřebení. Což šetří náklady na tisk. Ne všude se takhle peníze vylepšují. V Austrálii, Mexiku nebo Malajsii rozhodně ano. Na problém s mastnými penězi upozornili Britové, respektive jejich početná komunita indických sikhů. Ti mají s kravím tukem zásadní problém. Jenže nahradit tenhle tučný postřik něčím jiným chvilku potrvá. Peníze, alespoň ty papírové, ale moc fér vůči zvířatům nejsou.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Válka proti drogám dělá celou věc ještě horší, tvrdí vědci. Proč se přes veškeré snahy nedaří obchod s drogami vymýtit

Atraktivita člověka silně ovlivňuje to, zda dostanete místo v práci nebo ne