Spam, kam se podíváš. Perly ze světa nevyžádané pošty!

Komu nechodí do e-mailové schránky denně alespoň jeden spam, jako by nebyl. I když je totiž tato činnost nelegální, byznys je byznys a uspět tímto způsobem zkouší mnozí „podnikavci“. Některé spamy jsou navíc skutečné perly.

Spamy, na které snad nikdo nenaletí. Opravdu?

Spam je dle definice „nevyžádané sdělení, masově šířené internetem“, i když je spojován především s e-maily. Svět je každopádně ke spammerům nespravedlivý. Všichni vám totiž samozřejmě chtějí pomoci k pohádkovému bohatství, slávě anebo minimálně k lepší erekci. Jenže takřka nikdo je za to neocení. Naopak, lidé jsou nevděční a navíc nerozpoznají skutečnou příležitost k radikální životní proměně. Někteří si dokonce neváží ani toho, že patří k vybraným zákazníkům a daný e-mail dostávají přednostně. Ó jaká pocta!

Ačkoli se mnohé e-maily se spamem tváří seriózně, někteří jejich autoři si ani nedají tu práci, aby si je po sobě přečetli. Klidně vám tedy může přijít nabídka na „článek se zpěným odkazem“  či „kvalitní SEO optimalizaci pro vyhledvae“. Ono totiž vysoké umístění ve vyhledvaečích je „zkutečně dúležyté“. Zdaleka největšími perlami jsou ovšem spamy ze zahraničí, které byly strojově přeloženy překladačem a je to na nich trošičku znát. Uveďme alespoň tři jako příklad.

  • Já jsem miss, Annabel Mozus Akumi je ESMU 24 Gadus meitene Veca, student medicíny, je ESMU ne desetiletí, taged uzturas sázka je ESMU labdaribas majás seit Vagadugu Burkinafaso.
  • Jsme rádi, že Vás informovali, že vaše e-mailová adresa je štěstí Vítězem £ 500,000.00 GBP British International E-mail loterie remíz konat.
  • Jб jsem pan Patrick KW Chan & mнstopredseda predstavenstva reditel spolecnosti Bank of China Limited, Hong Kong. Mбm lukrativnн byznys fуrech zdvih spolecnйho zбjmu podelit se s vбmi, to znamenб prevod velkou sumu penez. Dostal jsem tvuj odkaz na mй ceste za ten, kterэ jsem navrhla obchodnн vztah. Mбte-li zбjem pracovat se mnou do me kontaktovat pres muj soukromэ e-mail.

Že to nemůže fungovat? Chyba lávky! Jistá mladá žena z Jindřichova Hradce v roce 2010 uvěřila podvodníkům, kteří se skrývají za výše jmenovanou identitu Patricka Chana a s vidinou zisku několik set milionů přišla o 617 tisíc korun. Jak jde totiž o prachy, rozum si velmi často bere dovolenou. Podobné podvody jsou tedy evidentně účinné a vždy se alespoň někdo nachytá. Koneckonců, proč by to také spammeři jinak dělali?

Jak se bránit proti spamu?

Pokud vám chodí pár spamů za týden, nejedná se o větší problém. Dostane-li jich však stovky denně, je to už opravdu k naštvání. Poskytovatelé e-mailových schránek dnes naštěstí mají poměrně účinné filtry. Chcete-li navíc spammerům uškodit, můžete je nahlásit na ÚOOÚ (Úřad pro ochranu osobních údajů), nicméně pouze ty tuzemské. Někteří již také dostali za svou činnost „odměnu“ v podobě vysoké pokuty. Hlavně se ale nepokoušejte z příjmu nevyžádané pošty odhlásit! Tím totiž potvrdíte, že je váš e-mail aktivní a začnete být většinou bombardování ještě daleko více než předtím.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hashtagy – kde se tenhle #fenomén vzal a jak přesně funguje?

První web na světě slaví 25 let – znáte ho?