Proč je snídaně základ každého dne? Tyhle důvody vás přesvědčí

Ve svém životě už jste určitě někdy slyšeli všeobecnou poučku, která bazíruje na faktu, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Mnoho lidí v současném uspěchaném světě však první jídlo dne hodně podceňuje, ba co hůř, někteří nesnídají vůbec.

snídaně

Při takovém jednání si ovšem vůbec neuvědomují, že na svém organismu páchají neúmyslné zvěrstvo, které by se jim mohlo šeredně nevyplatit. Pokud snídaně ráno nedělá váš den, pak si přečtěte následujících několik důvodů, proč byste si na ni měli každý den chvilku času udělat.

Dobré jídlo = dobrá nálada

Byť se to může zdát jako přitažené za vlasy, tak lidský organismus spotřebuje relativně hodně energie i během spánku. Po probuzení byste pak měli tuto energii doplnit nějakým vhodným, a hlavně chutným jídlem. Samozřejmostí by měla být dostatečná výživnost a nutriční hodnota, ale také pocit, který při snídání máte.

Jakmile si budete první ranní jídlo užívat, čeká vás mimořádně produktivní a šťastný den, neboť z vás bude až do večera sršet pozitivní energie. Udělejte si například dobrou kávu do oblíbeného hrnečku, pusťte si oblíbenou hudbu nebo se na sebe pouze usmějte v zrcadle. Tyto maličkosti se zdají býti malicherné, ovšem opak je pravdou.

Snídaně nastartuje metabolismus

Mezi mnoha lidmi panuje mýtus, podle něhož v případě nesnězení snídaně budete hubnout. To je však naprostý nesmysl, protože dobrá snídaně funguje přesně obráceně. Chutné a výživné první jídlo nastartuje metabolismus, díky čemuž si udržíte stabilní váhu. Po zbytek dne tak nebudete zajídat chybějící energii, a navíc tělo začne rychleji spalovat nahromaděné tuky. Rovnou se tak vyhnete zbytečnému přejídání u oběda nebo neustálému potlačování chuti na sladké.

Na snídani si udělejte čas vždycky

Někteří z vás se určitě budou ohánět faktorem nedostatečného času. Při náročné pracovní době asi nikdo z vás nebude chtít vstávat dřív, aby si připravil chutnou snídani. To ovšem v žádném případě není důvod k tomu, abyste ráno nejedli vůbec. Není totiž nic jednoduššího, než si snídani připravit už večer a ráno ji pouze spokojeně sníst. Dobré jídlo si udělejte do mističky nebo na talířek, čaj či kávu do termosky a po probuzení si jenom vychutnejte připravené pokrmy.

snídaně

Vejce se dají připravit na mnoho způsobů. (foto: 123RF)

Tímto jednoduchým fíglem navíc ušetříte svůj organismus ranního stresu, protože nemusíte dlouho civět do lednice s neurčitými myšlenkami na přípravu snídaně. V žádném případě byste se neměli odbít namazanou houskou, ale naopak si udělejte vynikající snídani, která vás nakopne. Ideálním jídlem na snídani jsou míchaná vajíčka nebo ovesná kaše s ovocem. Nezapomeňte ani na dostatečný příjem tekutin, protože tělo potřebuje po probuzení dostatečnou hydrataci.

V práci raději nikdy nesnídejte

Stoprocentně se mezi vámi nachází několik lidí, kteří si snídani doma sice připraví, ale z nějakého důvodu ji jedí až po příchodu do práce. To však není moudré rozhodnutí, protože po příchodu do zaměstnání se často musíte věnovat zadaným úkolům a na vychutnání dobré snídaně nezbývá čas.

Většina přichystaných snídaní se tak mění v oběd nebo v horším případě skončí v koši, protože ji nestihnete sníst. Veškerá námaha s přípravou vynikajícího pokrmu pak vyjde vniveč. Pokud už si tedy uděláte chutnou snídani, vždy si ji snězte doma, abyste se po příchodu do práce věnovali pouze pracovních povinnostem.

Pokud jste do této chvíle nesnídali, možná vás výše zmíněné důvody přesvědčí o chybnosti vašeho jednání. Příprava chutné snídaně není nic složitého a ve výsledku vám zabere pouze několik minut.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně

Snídaně v restauracích? V posledních letech nic neobvyklého