Vyšel nový seznam nejčastějších hesel. Není mezi nimi i to vaše?

Některé věci se skoro nemění a zůstávají stejné dlouhá léta. Vaše přístupová hesla by k takovým věcem ale patřit neměla. Aktuální seznam IT bezpečnostních expertů dává nahlédnout do nepochopitelné naivity uživatelů, kteří se vytrvale přidržují snadno uhodnutelné klasiky.

seznam hesel

Díky maníkům z NordPass taky víme, jaká hesla byly loni a letos v trendu. A to, že v jejich seznamu 200 nejčastějších hesel naleznete zrovna to svoje, není rozhodně důvodem k oslavě. K vaší virtuální identitě, sociálním sítím a bankovním účtům, se pak může dostat kde kdo. Už jste si seznam hesel prošli?

NordPass je vcelku užitečný software, program pro zprávu hesel. Hodí se, když máte hesel víc, než kolik si pamatujete. Což je čistě z praktického hlediska fajn. Spousta lidí se totiž v zájmu chabé paměti a snadné zapamatovatelnosti přidržuje jednoho univerzálního, většinou nepříliš důmyslného hesla, které klátí naprosto všude.

Zveřejněný seznam hesel je kouzelný v tom, že ukazuje, jak dlouho by hackerům a botům trvalo jednotlivá hesla rozlousknout. Ano, většinou to bylo méně než vteřinu. Protože hloupost uživatelů internetu je zjevně nekonečná, takže se před aplikací nějakého brake-code programu digitálním pirátům vyplatí vyzkoušet ty obecně nejfrekventovanější hesla.

Protože tam někde venku, v hlubinách internetu, dlí 23,5 milionu uživatelů, jejichž favoritním heslem je 1,2,3,4,5,6. A hned za nimi se drží dalších 7,8 milionu lidí s verzí hesla 1,2,3,4,5,6,7,8,9.

Nekrmte trolly a piráty, hlídejte si hesla

Horkou novinkou mezi nejstupidnějšími hesly je „picture1“, které nyní předběhlo i donedávna populární „password“. Máte heslo složené ze samých jedniček? Pak jste na tom stejně, jako 3,5 milionu uživatelů. Nebo jste raději vyzkoušeli kombinaci 123,123. Tuze rafinované, souhlasí s vámi 2,7 milionů lidí.

Klávesnicové „qwerty“ či „asdfghjk“? Vážně? Jak nečekané! Podobně originalitou nezavání ani „dragon“ nebo „princess“. Ale slavně si nevedou ani vlastní jména. Ashley, Evite, Daniel a Aron jsou rozhodně na špici.

Jménům zdařile konkurují velmi obecné pochoutky, tedy sestava „chocolate, cookie, cheese“. Pro hackery je to skutečná chuťovka. A co vulgární jednoduchost nepopírající heslo „fuckyou“? Venku je přes půl milionu takových.

Scéna z filmu Spaceballs se možná neomrzí, ale vaše bezpečnost by se prostě neměla poddat tak lacino. V pekle je totiž zvláštní místo pro ty, kteří si nechávají u svých kreditních karet papírek s bezpečnostní kombinací anebo si PIN k mobilu poznačí na vnitřní stranu krytu.

Přitom postačí malá a velká písmena, kombinace čísel a znaků, měnit ideálně co tři měsíce. Buďte opatrní, ale od amerických prezidentů si příklad raději neberte.

Heslo, které mohlo zničit celý svět

Říká se jim Zlaté karty, ale bezhotovostní platbu s nimi neprovedete. Za jejich použití totiž bude platit zbytek světa. Skrývají se v plastovém obalu tzv. sušenky, protože před použitím je třeba kryt rozlomit a obsah vyloupnout.

Znaků a čísel je uvnitř natištěna celá řada, a jen právoplatný nositel ví, který řádek momentálně platí. Ano, jsou to odpalovací kódy k nukleárním střelám Spojených států amerických. Z důvodů bezpečnosti se každý den tisknou nové, takže včerejším kódem už dnes nukleární holokaust nezpůsobíte.

Jednu nafasuje každé ráno prezident a viceprezident, další má Pentagon, Centrum strategického velení a komunikační velení TACAMO. A asi je zbytečné obšírně rozepisovat, jak ostře jsou nositelé Zlatých karet střeženi, zrovna tak, jak nesnadné by bylo vnést příslušný kód k odpališti. Tolik oficiální verze.

Nebylo tomu tak vždy. Od roku 1962 až po léto 1977 byl finální kód zásluhou prezidenta Kennedyho „jednotný a neměnný, kvůli rychlosti reakce v případě nukleární hrozby“. Patnáct let jste mohli odpálit svět do záhuby vysoce důmyslným heslem 00000000.

foto: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ze světa filmu: Originalita užité technologie nebo Oscarová hvězda ještě neznamená trhák

Adidas představil další novinku. Legendu spojil s novými technologiemi. Na co se můžete těšit?