Moses Sithole: Během šestnácti měsíců zavraždil a znásilnil nejméně 37 žen. Vinu nikdy nepřiznal

Přezdívá se mu jihoafrický Ted Bundy, mezi lety 1994–1995 zabil minimálně 37 žen a jedno dítě. Pozůstalým se vysmíval, a za to všechno si vysloužil trest ve výši 2410 let.

sithole

Dětství a první pobyt ve vězení

Moses Sithole se narodil 17. listopadu 1964 ve Vosloorus v Jihoafrické republice. V pěti letech mu zemřel otec a matka záhy na to opustila rodinu. Společně se sourozenci tak musel jít Moses do sirotčince, tam strávil celkem tři roky a později si stěžoval na to, že život v sirotčinci byl těžký a špatně tam s nimi zacházeli.

Zbytek dětství strávil u svého staršího sourozence, péče rodičů mu ale evidentně chyběla. V dospívání si hledal různá zaměstnání, nebyl však kvalifikovaný, a tak se protloukal, jak se dalo. V roce 1989 byl obviněn ze znásilnění, a nakonec i odsouzen na sedm let za mřížemi. Cítil se však nevinně, tvrdil, že byl křivě obviněn, což nakonec použil i jako záminku pro to, proč se z něj stal vrah.

Propuštění a první vražda

Sithole se ve vězení choval vzorně, a tak byl už v roce 1993 propuštěn. V té době měl přítelkyni, kterou potkal právě za mřížemi, mladá dívka tam chodila navštěvovat jeho spoluvězně. K přítelkyni se rovnou po propuštění z vězení nastěhoval, a dokonce spolu zplodili dceru. Jen měsíc po jejím narození se ale pár rozešel – a Sithole tak zůstal bez domova, na ulici a sám. V té době už měl na kontě svou první vraždu, v době, kdy jeho přítelkyně čekala dítě, zabil osmnáctiletou dívku.

Sithole
Za své činy si stále odpykává svůj trest. (foto: instagram)

Vraždy ABC

Mezi červencem 1994 a listopadem 1995 zbil, znásilnil a následně zabil Moses Sithole minimálně 37 žen, a dokonce i jedno dvouleté batole. Jeho činy byly metaforicky pojmenovány jako vraždy ABC, a to podle toho, že se svým běsněním začal v Atteridgeville, pokračoval v Boksburgu a skončil v Clevelandu na předměstí Johannesburgu.

Sithole měl fiktivně založit firmu, která ale samozřejmě nikdy neexistovala. To však jeho oběti nevěděly. Lákal je právě na nabídku práce, pak je ale odvedl na odlehlé místo, kde je měl zbít, následně znásilnit a nakonec uškrtit. Ženy škrtil většinou jejich vlastním spodním prádlem. Jedna z obětí měla s sebou i své dvouleté dítě. To měl Sithole udeřit do hlavy, chlapce pak nechal na místě zemřít na následky vážného zranění. Tuhle vraždu však sám popíral, tvrdil, že dítěti by neublížil, protože měl děti rád. K ostatním vraždám se přiznal, ale neustále svaloval vinu na vězení.

Vraždy z křivdy a dopadení

Sithole celou dobu po svém zatčení tvrdil, že vraždil jen proto, že se mstil. Vybíral si ženy, které měly být podobné těm, které ho kdysi obvinily ze znásilnění, a on pak skončil ve vězení. Cítil se ukřivděný. Nikdy se necítil vinen a stál si za tím, že obvinění ze znásilnění nebyla oprávněná. Zásadně si pak za oběti vybíral černošky ve věku 18–45 let.

Trik s fiktivní firmou se vrahovi nakonec vymstil. Když policie porovnala některá poslední volaná čísla obětí, dostala se ke svému pachateli. Vyšlo také najevo, že Sithole rád volal rodinám obětí a smál se jim, dával najevo radost z toho, co provedl. Nakonec byl odsouzen za 38 vražd, 40 případů znásilnění a 6 loupeží. To je hodně smutné číslo za tak krátkou dobu. Soud mu vyměřil celkový trest odnětí svobody v délce 2410 let s možným propuštěním po 930 letech.

Za každou vraždu tak dostal 50 let vězení, za každé znásilnění 12 let a 5 let vězení za každou svou loupež. Soudce však při vyřknutí rozsudku zdůraznil, že kdyby se stále využívaly tresty smrti, určitě by zněl rozsudek jinak, jednoznačně by Sithole trest smrti dostal.

Moses Sithole stále žije a odpykává si svůj trest. V listopadu mu bylo 58 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Daniel Camargo Barbosa: Skrze mladé panny trestal ženy. Znásilnil a zabil jich nejméně 72

Jang Sin-chaj: Ztělesněné Monstrum odhalila náhoda