Rok 2016 ve sportu. Na co se můžeme těšit?

Sudé roky jsou pro sportovní fandy vždycky lepší. Proč? A co nás letos přesně čeká? To budete koukat.

Vrcholem nedávno skončeného roku bylo hokejové mistrovství, které se odehrálo u nás v Praze a Ostravě. Domácí fanoušek se také mohl radovat z úspěchů biatlonistů či tenistek, ale na skutečně celosvětově významné akce byl loňský rok trochu chudý. Jako většina lichých – naopak v těch sudých se vždy dočkáme hned dvou akcí, které na řadu měsíců vzruší většinu planety – fotbalového šampionátu a olympijských her.

Fotbalové EURO

Poté, co v polovině května skončí většina evropských ligových soutěží i pohárů, má fanoušek obvykle na pár měsíců utrum. Letos si ale odpočineme jen pár týdnů, jelikož přesně 10. června se rozjede měsíční fotbalový maratón, na který se těší celá Evropa (kromě Nizozemců, kteří se na něj budou dívat jen v televizi). Náš tým se na mistrovství Evropy nakonec nečekaně suverénně kvalifikoval a uvidíme ho minimálně v zápasech se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem. Dočkáme se těžkých utkání s nepříjemnými soupeři, ale ať to dopadne jakkoli, užijeme si krásný turnaj jako obvykle. Na francouzské stadiony jistě doputuje i početná česká výprava, tak se nenechme zahanbit a fanděme! Předtím se ale navnaďte sestřihem nejhezčích gólů z kvalifikace:

Olympijské hry v Riu

Sportovní fanoušek si po skončení mistrovství Evropy nestačí ani oddychnout a jen o pár dní později se na něj navalí nálož her, která se koná jen jednou za čtyři roky. Letní olympijské hry, v pořadí už 31., se tentokrát konají v Brazílii, kde před dvěma lety bylo i fotbalové mistrovství světa. To vyvolalo spoustu kontroverze, ostatně stejně jako to předchozí, konané v Jihoafrické republiceobrovské sumy peněz vydané chudými zeměmi na jednorázové sportovní akce nejsou úplně ideální investicí. A navíc při testech sportovišť loni v srpnu jeden veslař dokonce onemocněl ze špinavé vody, o kterou není v okolí Ria de Janeira nouze. Tak doufejme, že se podaří všechny problémy včas vyřešit a budeme se moci věnovat jen výkonům těch nejlepších atletů. V Jižní Americe olympiáda ještě nikdy nebyla, takže natěšenost bude velká. Na svátek sportu se těšme do 5. srpna, kdy bude dvoutýdenní jízda zahájena.

A co dál? Fanoušci amerického fotbalu by si měli zapamatovat datum 7. února, kdy se uskuteční jubilejní 50. Super Bowl. O téhle události určitě ještě uslyšíte, protože americká média se tohohle kulatého výročí nebudou moci nabažit. 6. května začne také tradiční svátek hokeje, mistrovství světa se letos odehraje v Rusku. Už teď se těšíme na vyhecované derby!

Na které akce si letos děláte zálusk? Máte v plánu dokonce někam vyrazit? Napište nám!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Progaming. Krása pařanského světa. E-sport jede!

Šílené sporty, které nám hlava nebere