Šílené sporty, které nám hlava nebere

Fotbal, hokej, tenis, volejbal? Pro nás super sporty, ale dřív se lidi bavili docela jinak. Které šílenosti podnikali pro svoji zábavu? Připravte si želvu, kohouta, úhoře nebo pálku a nahlédněte do dějin sportovních klání!

Šílenosti se nedějí jenom v politice. I na poli sportu a zábavy jich je víc než dost. Co říkáte na tyhle čtyři lidové hrátky, které byly nebo ještě jsou populární?

1. Želva jako mazlíček, jídlo i závodník

Amíci vždycky museli mít něco extra. V současnosti se na veletrzích se svými dětmi baví tím, že přináší své želvy do kruhu a nechají je bezcílně bloudit sem a tam, až to nějakou z nich přestane bavit a vyleze z vymezeného prostoru. Taková želva je považována za vítěze. Docela nuda. Zvlášť když to před sto lety bylo úplně jinak.

Tak nějak to začalo na Bahamách a hlavní roli v téhle zábavě zastávaly obří mořské želvy, kterým se na krunýř dokonce pokládaly malé děti. Závody tohoto typu se nejdřív konaly ve vodě a teprve pak na souši. Jejich popularita rostla a šířila se po celých Spojených státech a první oficiální závod želv se konal v Chicagu v roce 1902. Jenže teď už to dávno není ono, ale nutno říct, že mnozí se snaží, aby byl původní odkaz myšlenky zachován. Jde jim to? Posuďte sami ve videu.

2. Úhoří bitvy

Holandsko se v 19. století taky bavilo trochu zajímavě a používalo pro krácení dlouhého času úhoře. Existovaly dvě formy tohoto jakéhosi lidového sportu. Pravidla první verze byla velmi jednoduchá.

Jednalo se o bitvu, kdy se dva naproti sobě stojící týmy chopily každého konce namydleného a kluzkého úhoře a soutěžily v tom, kdo ho déle udrží.

Princip druhé verze spočíval v tom, že úhoř visel ve vzduchu nad kanálem a hráči se ho snažili sundat během průjezdu v loďce. Zvlášť tahle varianta byla velmi oblíbená a hrála se i dlouho poté, co ji úřady zakázaly a postavily mimo zákon. Pokud si ji chcete vyzkoušet a nevíte, jak úhoře ulovit, vezměte si mustr od tohohle maníka, nebo přesedlejte na kohouty.

3. Ptáci v úzkých

Až do 18. století se v Anglii praktikoval sport, při čemž lidé házeli klacky na kohouty, dokud je nezabili. Stal se tradicí a nepostradatelnou zábavou spojenou s masopustním úterým, ale často se stávalo, že kohouti šli na smrt v kdejaké putyce jenom z nudy a to bez ohledu na den.

Pták byl přivázán k nějakému pevnému bodu tak, aby se mohl omezeně pohybovat, hráči se do něj trefovali a diváci tipovali výsledek. Pokud někdo hodil tak, že kohouta nezabil, mohl se pokusit chytit omámeného ptáka, vzít si ho domů a udělat si z něj večeři. Jestli to takhle někdo dělá dodnes, tak se o tom nemluví. Stejně jako o kohoutích zápasech, které leckde pořád neskutečně frčí.

https://youtu.be/ayaVFx_XvEo

4. Stoolball neboli sportovní porno

Říká vám něco pojem stoolball? První zmínky o něm se datují někdy k 15. století a jsou spjaty s jižní Anglií, i když někdo se hádá, že stoolball vznikl v Severní Americe v Plymouthu, a to v roce 1621.

Buď jak buď, je to taková zprzněná verze kriketu a baseballu a někdy se jí říká „kriket ve vzduchu“. Vtip je v tom, že oficiálně byl uznán za sport v roce 2008.

O tom, že je fakt trochu šílený, ačkoli se tak nějak dochoval až do současnosti dokonce i v některých školách (důkaz o nepozměněných pravidlech neexistuje), se můžete přesvědčit z téhle ukázky. Baví vás na tom něco? Mimochodem, pravidla jsou region od regionu jiná, tak se nedivte, že není stollball jako stollball.

A co hrajete vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sexy sporty. Tyhle se vám budou líbit!

Lekce potápění, která vás jednoduše dostane