Rogue One: Star Wars Story – co víme a o čem se spekuluje

Nedávno se leckterému fanouškovi hvězdné ságy splnil sen anebo noční můra, všichni ale stejně netrpělivě čekali, až k tomu dojde. Ukázka doplňkového příběhu hlavní dějové linie Star Wars vyrazila vpřed, a stejnou rychlostí se hned po tomhle výstřelu mezi sci-fi nadšenci vyrojila celá řada spekulací a teorií. Co víme a jaké jsou ty nejpřednější teorie o Rogue One?

Už první vteřiny z ukázky vyvolávají opětovnou nostalgii, kterou jsme si mohli zažít v prosinci při sedmém dílu v kině, nehledě na to, jestli byl podle jedné skupiny ohlasů dobrý, nebo podle druhé zase špatný. Vydařeně upravená znělka ságy Star Wars sympaticky podkresluje záběry, které pozvolna přicházejí, gradují a my se v nich dovídáme o tom, kolem čeho a koho se vlastně bude celý Rogue One točit. Něco jsme už věděli, něco ale ne.

Dvě věci víme s jistotou

Co pro nás rozhodně nebylo novinkou, bylo to, že ústřední postavou filmu bude opět žena. Jyn Erso je podle všeho značný magnet na problémy nebo rovnou jejich příčina, tudíž ideální rebel a vůdce skupiny, která má získat přísně střežené plány Hvězdy smrti pro její následné zničení Lukem Skywalkerem. Vzpurnou hrdinku si zahraje především z posledních let známá a také jednou na Oscara nominovaná Felicity Jones, takže se rozhodně můžeme těšit na jednu pěknou tvář v hlavní roli, jejíž roli vlastně také snad jako jedinou známe. A teď k postřehům, domněnkám a teoriím…

erso

Felicity Jones jako Jyn Erso

Ve známých i neznámých rolích

Když už jsme o hereckého obsazení, ze známých tváří se v Rogue One objeví také Ben Mendelsohn, Genevieve O’Reilly a Mads Mikkelsen. Mendelsohn ztvární zatím nejvýraznějšího padoucha filmu na straně Impéria, kterého v ukázce můžeme vidět s bílým pláštěm a blasterem po ruce, další informace včetně jména jeho postavy jsou však stále neznámé. O’Reilly na druhé straně Rebelů zastává nejspíš poměrně význačnou a vysoko postavenou funkci senátorky jménem Mon Mothma. Mikkelsen se v ukázce ani na vteřinku neobjevil, leda by to byl právě on, kdo se skrývá pod černým pláštěm a maskou v té době nově jmenovaného Dartha Vadera.

padouch

Ben Mendelsohn jako… padouch

Vader, Síla – zatím to tak nevypadá

Konvertovaný Anakin Skywalker však stále není ani zmíněný v seznamu postav, a tak nám tu stále vyvstává často diskutovaná otázka, jestli se vůbec Vader ve snímku otočí na nějak výrazněji postřehnutelnou chvíli nebo roli v ději. A tak se rovnou dostáváme k nejdůležitějšímu postřehu a prozatímnímu faktu, který dozajista žádnému fanouškovi Star Wars ságy neušel. Režisér filmu Gareth Edwards bude mít patrně na svědomí první díl z celé série, ve kterém by neměla být ústředním motivem Síla a rodina Skywalkerů, která zahýbala s osudem celé Galaxie.

vader

Záběr, který vyvolává otázky

Četné ohlasy, diskuze a teorie se na druhou stranu obrací k provazujícím mikrovláknům a drobným postřehům, které výše uvedený fakt chtějí za každou cenu vyvrátit. Například zrovna v záběru, ve kterém hrůzovládce Vader klečí před kdovíčím, v pozadí můžeme vidět dvě stráže v rudých kápích s tyčovými zbraněmi, které v knihách a hrách odpovídají postavám na straně Impéria odolným a citlivým vůči Síle. Jako by to mělo cenu takové „lidi“ vůbec do děje zasazovat, když by se neměli potýkat zrovna se Silou prostoupenými hrdiny z rebelské frakce?

Samé překvapení, film si získal pozornost

Dalším sporným a spíše nepříliš vychváleným bodem v ukázce je zapojení jakéhosi asijského samuraje do dějové linie filmu. Klacíkem ozbrojený bojovník proti blasterům nemůže nic moc nadělat, a tak se dost fanoušků obává toho, jestli jeho role nebude příliš kýčovitá, nereálná a do očí bijící. Jinak ovšem ukázka a budoucnost filmu vypadá daleko slibněji než z fotek z natáčení, na kterých to vypadalo, že Rogue One bude spíše amatérským dílem nadšenců a zklamáním pro všechny diváky.

blabal

Obavy jdou stranou

Takhle ale nadšení, očekávání a počet teorií jenom vzrůstá, a Rogue One: Star Wars Story se tak stává jedním z nejvyhlíženějších snímků tohoto roku. Kdo ví, třeba Jyn Erso nakonec i bude matkou Rey, a my se tak nedlouhou po sedmém dílu dovíme odpověď i k tomuto zatím neodhalenému tajemství. Konec filmu už totiž zná snad úplně každý.

Co si o filmu myslíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější Star Wars teorie – jejich PRO a také PROTI

Podívejte se na přeměny oblíbených herců ze Star Wars