Nejzajímavější Star Wars teorie – jejich PRO a také PROTI

Pokračování veleznámé ságy Hvězdných válek a úvodní díl nové trilogie, Síla se probouzí, přistála v kinech již před dávnými časy (ne však rovněž v předaleké galaxii). V mnohých nechala kladné, v mnohých záporné dojmy, nikdo se však určitě nevyhnul jednomu – uvažování a teoretizování nad neobjasněnými významy a možným pokračováním.

V tomto článku pokud možno shrneme nejvýznačnější z teorií, které zatím fanoušci Star Wars stihli dát dohromady. Nemusí jít zrovna o nejdůvěryhodnější z nich, dle důsledné vyvratitelnosti však jednotlivé úvahy seřadíme a poskytneme i právě jejich možné protiargumenty. Žádná z teorií není dokonalá, ale tak nebyl by to spolehlivý režisér J. J. Abrams, kdyby za sebou zanechal příliš mnoho drobečků. Některé z teorií ale doopravdy pevně vyvrátil, nebo ho rovnou podpořil i někdo další z filmového štábu. Nejčastější teorie se jednoznačně točí kolem dvou nejsignifikantnějších postav filmu – nováčka v umění rytířů Jedi, Rey, a nejvrcholnější špičky ledovce nové Temné strany, Vrchního velitele Snokea. O původu Kylo Rena víme již své. Nicméně kdo by nevěděl vůbec nic: „Spoilery následovat budou, varujeme my.“

Mistr Yoda na Dagobahu

Spoilery následovat budou, varujeme my.

O původu všeho zla

Vaderův bývalý nadřízený?

Zprvu můžeme zmínit lehce vyvratitelnou, nicméně zajímavou teorii, že Snoke je Grand Moff Tarkin. Komu toto jméno nic neříká, jedná se o velitele Hvězdy smrti z Nové naděje, který držel pevnou ruku nad kontrolou Dartha Vadera. Už jenom to je jedním z argumentů, spolu se strategickými a vojenskými znalosti Impéria, které Snoke rovněž má spolu s jizvami, které mohli být způsobeny při útěku Tarkina ze zničené Hvězdy smrti. Problémem zůstává skutečně požehnaný věk, kterého by se Tarkin dožil, absence projevů Síly nebo také skutečnost existence tří sithů (dva lordi a učedník, dva učedníci a lord) zároveň, která odporuje Pravidlu dvou.

Vrchní velitel Snoke

Vrchní velitel Snoke

Darth Plagueis?

Tomuto pravidlu už tolik neodporuje teorie o tom, že Snoke je reinkarnovaný Darth Plagueis. Jde o Imperátorova mentora, kterého Palpatine údajně zavraždil, jak vyprávěl Anakinovi v Pomstě Sithů. Do karet této teorii doslova hraje znělka Vrchního velitele Snokea v novém filmu, která je náramně podobná znělce hrající při Palpatinově temném vyprávění. Imperátor se také Anakinovi zmínil, že jeho mistr Plagueis ovládal tajemství smrti, aneb Jak zachránit někoho před smrtí snadno a rychle. Mohl tedy přežít vlastní zavraždění? Co by v tom samém poté ale bránilo Imperátorovi, pokud neblafoval a tajemství také znal. Pravidlo dvou by se dalo obejít z důvodu skrývání se Plagueise a čekání na příležitost, ale vše zavrhl Andy Serkis, který Snokea za pomoci CGI technologie ztvárnil. Podle jeho je Snoke jako charakter originál. Navíc i J. J. Abrams při režírování prý dokonce zvažoval, jestli to bude kluk anebo holčička respektive jestli bude záporák anebo záporačka. Game Over.

Palpatine a Anakin Skywalker

Palpatine a Anakin Skywalker

O původu Rey

Asi bude Yodova

Opět začneme nejabsurdnějšími z teorií, tentokrát o rodičovství Rey. Našli se i tací experti, kteří zastávají názor, že Rey je potomkem Imperátora, Vrchního Velitele Snokea, může být příbuzná s Qui-Gon Jinem, Kapitánkou Phasmou nebo je snad i kouzelným ze Síly zrozeným dvojčetem Anakinem Skywalkera. Na jednom z internetových serverů s teoriemi fandů byl takový jeden krásný protiargument: „Tyto teorie jsou hloupé. Jenom čekáme na pravděpodobný argument, že Rey je potomkem Yody.“ A teď k těm pravděpodobnějším…

Rey

Rey na Jakku

Kredity budou stačit

Již více přesvědčivá teorie o původu Rey je ta, že je vnučka Obi-Wana Kenobiho. Prý to dost podporuje stejný módní styl, talent pro jedijské triky s myslí, způsob pohybování se po nepřátelské základně a bylo by symbolické, kdyby vnuk Vadera a vnučka Kenobiho bojovali proti sobě. Co ale zásadovost a věrnost přísahám k Řádu nebo jen už k ochraně Lukea? Nežil snad Kenobi na Tatooinu od doby ukrytí Lukea u tetičky a strýčka, aby ho chránil?

Dědeček, otec, dědeček?

Dědeček, otec, dědeček? Všechno to pravda nebude

Zlé dvojče, dobré dvojče?

Rey je spíš Skywalkerova, otázka je, z které strany. Jedna teorie tvrdí, a je vážně zajímavá, že Rey je dvojčetem Rena, tedy dcerou Hana a Leii. To špatné z Vadera by tak zdědil Kylo a to dobré z Anakina Rey – byla by to krásná dichotomie. Podle rozšiřujících knih prý navíc popis Rena sedí na postavu známou jako Jacen Solo, který měl dvojče Jainu. Opravdu by ale rodiče nepoznali svoji dceru, nebo se jí neodhalili při jejich setkání? Han Solo navíc Rey nabízel práci na Falconovi, protože je takový skvělý pilot a technicky zručná, což nás přivádí…

Han Solo a Leia Organa (Skywalker)

Han Solo a Leia Organa (Skywalker)

Spíš se potatila

…k teorii že Rey je Lukeova. Pro tu zase svědčí vazba k jeho světelnému meči a zároveň meči jeho otce Anakina, která je silnější než u Rena, tudíž indikující silnější a přímější vazbu. Dále zablokované vzpomínky na ostrov a moře (vzpomínky, nebo budoucnost?), které z ní Kylo dostal při výslechu. Rey je navíc výborný pilot a technicky zručná jako Luke a Anakin, a podobná je na Padmé (což by sedělo i k teorii Han a Leia, samozřejmě). Mladá odpadlice byla také v dětství ponechána na pouštní planetě, nalezený droid ji také dovedl k Rebelii a následně se také dostala k umění Rytířů Jedi. Navíc, dvě z Lukeových znělek soundtracku Nové naděje zazněly pod klíčovými scénami s Rey. Těch paralel je poměrně dost. Přičíst můžeme i zoufalý pohled Skywalkera na konci filmu, když spatřil, že svoji dceru neuchránil před hrozbou Temné strany skrytím na Jakku. Ale s kým by poslední Rytíř Jedi Rey počal, a není to proti Řádu? George Lucas už jednou však sám řekl, že členství v Řádu není celibát.

Paralely mezi otcem a dcerou jsou průkazné

Paralely mezi otcem a dcerou jsou průkazné

Nebo je to úplně jinak

Nebo je pouhou bývalou učednicí Skywalkera, kterou před smrtí zachránil Kylo Ren a jeho Rytíři? To zase naznačuje další teorie využívající flashbacku potom, co se Rey dotkla Lukeova meče, ve kterém ji jakási postava chtěla zabít, v čemž jí zabránil právě Kylo Ren.

Teorií je hodně, které fandíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podívejte se na přeměny oblíbených herců ze Star Wars

Recenze Star Wars: Síla se probouzí – Fiasko se nekoná, ale…