Recenze Star Wars: Síla se probouzí – Fiasko se nekoná, ale…

Dlouho očekávaný moment tohoto roku a našich životů přišel. Síla se po deseti letech opět probudila v našich srdcích stejně jako v komplexním světě Star Wars, a probuzení to bylo takřka bezchybné. Nadšení střídal smích, úžas, smích, smutek a opět úsměvy. Pojďme si to zrekapitulovat…

J. Abramsovi se bez nadsázky podařilo nemožné. Strach a obavy z toho, že pokračování se stane fiaskem, zbořil ve skvělé návaznosti a soudržnosti s duchem tolik oblíbené původní série. Impérium po třicet lech starých událostech nahradil První řád, ještě mocnější odraz skrývající ve svém nitru nový počátek Temné strany, proti které nyní bohužel bez pomoci Lukea Skywalkera bojuje Odboj v čele s jeho sestrou Leiou. Luke se stáhl do sebe a zmizel, stejně jako od rebelie odstoupil i Han Solo. Ohromujícího zdůvodnění Solova návratu ke kariéře pašeráka Abrams odhalí, po Lukeových stopách ovšem budeme muset brodit v temnotě spolu s Finnem a Rey.

Han Solo a Chewie

Han Solo (Harrison Ford) a Chewie

Vynikající odkaz (na) původní série

Je opravdu těžké, pokoušet se pootočit skvělý začátek další trilogie na světlou stranu tak, abyste viděli, jak se to celému Star Wars týmu povedlo skvěle podat, a zároveň nevypustit z huby žádný z důležitých spoilerů. Každá událost už od samého začátku má totiž tendenci v dalších minutách gradovat do ještě překvapivějších odhalení, takže v očekávání a snad nikdy nekončící akci máte strach i mrknout, aby vám něco neuniklo. Čas od času to je ale bohužel potřeba, když vám oko zvlaží nejedna slza, která nutně nemusí znamenat nejhorší. J. J. Abrams, Michael Arndt a Lawrence Kasdan, který psal i Návrat Jediho a Impérium vrací úder, totiž zanesli do scénáře takové vtípky a narážky na původní trilogii, které vám vykouzlí úsměv na rtech, ale i prohnou záda v upřímném smíchu. Takovým výjimečným vtipálkem je zrovna třeba Finn.

Finn (John Boyega)

Finn (John Boyega)

Úžasné hlavní postavy

Dobrosrdečný stormtrooper, který dal sbohem Prvnímu řádu, skutečně zásadně ovlivní zvrat celého děje. Není radno pokračovat dál v popisu, nicméně dojmy z ukázek rovnou pusťte z hlavy. Ty koneckonců ale zapomenete stejně rovnou v prvních záběrech, protože Síla se probouzí a vás zcela pohltí. Když se do děje přidá ještě Rey a jedna dějová linie v perfektně načasovaném střihu střídá druhou, hlava se vám skutečně nepřestane točit. Pevně zapřáhnuté a vyvíjející se charaktery vás ale budou držet nohama na zemi. Herecký výkon Daisy Ridley i Johna Boyegi zpraží i nejhorší pomluvy odvolávající se jak na něžné pohlaví, tak černou barvu pleti v hlavních rolích. Výbornou úroveň má také Temná strana síly a její hlavní protagonista, Kylo Ren. Následovatel Darth Vadera se potýká mimo Odboj i s vlastními problémy a krizí, která provází jeho začerněnou karmu. Má pochyby a Adam Driver je dokáže zahrát opravdu na jedničku, budete ho nenávidět.

Kylo Ren (Adam Driver)

Kylo Ren (Adam Driver)

Síla se probouzí, ale má i své chybky

Přespříliš chvály by bohužel bylo ale neupřímné. Je potřeba poukázat na drobné nedostatky, jakými je například mnohdy až zarážející nahodilost spádu událostí. Znovu bez spoilerů, přijdete si na to ve filmu sami, ale některé události včetně úvodního Finnova překvapujícího zvratu v uvažování perfektně naprogramovaného vojáka, jsou zkrátka až moc random. Pro dobro scénáře by se dalo uvažovat, že cestu jako takovou a její nejvíce nahodilé okliky určuje Síla nebo přímo samotný Luke Skywalker. Kdoví. A když už zmiňujeme hlavního jedijského mastera, můžeme rovnou přeskočit i k zelenáčům – s modrými i červenými světelnými meči – v užívání prastarého rytířského umění. Kylo Ren disponuje sice ještě nedokončeným, ale i přesto, tréninkem, když však přijde na zkřížení mečů a porovnávání sil, nemá navrch o tolik, a objevuje se zde tak v tomto ohledu jakási nevyváženost v propracování charakterů. Abrams v tomto směru ale nemohl mít ani moc na výběr, než aby prostě zdlouhavé potahávání vyučování za absence mentora zmáčkl na minimum a vychrastil z toho utopickou výslednou úroveň bojových zkušeností. Ve filmu je totiž takové množství nových informací, prostor a postav, že se ještě k tomu se vší tou dokonalou prací s kulisami, kostými i efekty nedostává času pro nějaké důkladné rozvádění jiných okolností. Samozřejmě musíme zohlednit fakt, že se jedná o úvodník celé nové série, a tak by na tyto věci mohlo dojít prostě příště. Stejně si ale budete na konci přát, aby to bývalo bylo delší. 

Rey (Daisy Ridley)

Rey (Daisy Ridley)

Sranda musí být, lepší než infarkt

Někdo by také mohl kritizovat přestřelenou dávku humoru, my si ale myslíme, že bez patřičného uvolnění od naprostého napětí by mohla předpremiéry a premiéry Star Wars provázet také nekončící série nejedné prasklé cévky a křeče Sílou nasáklého myokardu. Takhle nás bez nechtěných nehod provázely jenom blažené úsměvy a spokojenost podkreslená hudebním doprovodem výtečného klasika Johna Williamse. Máte se na co těšit!

Povězte nám své dojmy z premiéry i vy!

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Světová premiéra Star Wars 7. Bylo to velký!

Star Wars: Síla se probouzí – Kdysi dávno v předaleké galaxii se blíží. Co nás čeká?