Rodinné firmy v Česku: která je tou největší?

Neustále slýcháme o negativních následcích koronavirové krize. Firmy krachují! Zaměstnance čeká vyhazov! Ekonomika dál oslabuje! Píše se v titulních článcích. Jenže ve skutečnosti se najdou také firmy, kterým se vlastně velice dařilo. Mezi nimi jsou i mnohé rodinné firmy v Česku, s nimiž nedokázala zacloumat ani celosvětová pandemie.  

rodinné firmy

Bylo by mylné se domnívat, že neplodíme úspěšné jedince nebo že na našem území nepůsobí společnost celosvětového formátu, která by mohla konkurovat americkým gigantům. Mnohé rodinné firmy v Česku jsou oblíbené i za hranicemi státu a každým rokem se těší ze stále rostoucích zisků. Seznamme se s těmi největšími, jež nedávno sepsal časopis Forbes.  

Czechoslovak Group jako největší rodinná firma u nás 

Je sice pravdou, že některé společnosti poznamenala koronavirová krize více, přesto to dokázaly ustát, alespoň co se velkých rodinných firem týče. Na první místě žebříčku se udržela firma Czechoslovak Group, což je holding zahrnující nejen automobilku Tatra, ale také velkou měrou zasahje do zbrojařského nebo leteckého průmyslu. Mluvíme už o obrovském impériu rodiny Strnadových, jež se pyšní tržbami dosahujících patnácti miliard korun ročně.  

I stavebninám se daří 

Druhá velká rodinná firma umístěná v tomto žebříčku dokazuje, že i stavebnímu průmyslu se daří. Stavebniny totiž nebyly tolik zasaženy jako jiná průmyslová odvětví, říká společnost Stavebniny DEK, která i přes drobné potíže dokázala zvýšit obrat i zisk. Svůj podíl na tom má i vzniklý e-shop, jenž byl zejména během nařízené státní karantény velmi využíván.  

Co je pro firmu klíčové zjištění, tak že i v budoucnu se bude pravděpodobně jednat o rodinný byznys. Do rodinného podniku se totiž postupně dostává i syn manželů Kutnarových, proto lze předpokládat, že to i v příštích letech nepadne do zcela cizích rukou. 

Synot holding i přes pokles mezi největšími rodinnými firmami 

Ne každé firmě se však dařilo. Najdou se i takové, které zaznamenaly významný pokles tržeb. Vezměme si třeba takový Synot Holding – loterijní skupinu, která oproti roku 2019 zaznamenala až dvanáctiprocentní zhoršení po zmiňované finanční stránce. Přesto všechno se však dokázala udržet v žebříčku největších rodinných společností u nás.  

Synot za uplynulý rok musel čelit nejedné krizové situaci. Aby vůbec dokázal fungovat a udržel se takzvaně nad vodou, došlo k propuštění části lidí a k prodeji řady nemovitostí. Majitel Ivo Valenta ale pevně věří, že špatným dnům už odzvonilo. Společnost se nově přesunula hlavně do online prostředí, které naopak značně posiluje.  

Daří se i obchodnímu řetězci s potravinami  

Kdo by neznal obchodní řetězec jménem Hruška! Obchůdky rozprostírající se hlavně v menších městech či obcích patří rovnou třem rodinám a také patří mezi největší rodinné firmy v Česku. Vůbec první pobočku otevřeli v Ostravě a dnes najdete jejich pobočky po celé zemi.  

Loňský rok nebyl ničím extrémně složitým, přece jenom firma působí v oblasti, která je prakticky denně využívaná, jelikož je potřebná.  

Hopi se rozhodlo investovat 

Závěrem stojí za zmínku společnost Hopi. Ta patří taktéž mezi rodinné firmy. V porovnání s ostatními se však vloni rozhodla rapidně zariskovat. Místo toho, aby škudlila peníze po svém boku, investovala do mnoha projektů více jak miliardu korun. Došlo k výraznému rozvoji této logistické a potravinářské skupiny, která koupila restaurační síť, postavila se nová linka nebo se zprovoznil nový velký sklad. Kromě jiného došlo k nakoupení mnoha robotů a kamionů. 

Dalo by se tedy konstatovat, že po stránce zmiňovaného rozvoje se firmy Hopi Covid prakticky nedotkl.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pandemie firmám ukázala, jak je důležité být pružný a efektivní. Pomůže s tím i 3D tisk

Založili jste si firmu a nevíte kam dřív skočit? Poradíme vám, jak zatočit se stresem