Jak zapůsobit na rande i pracovním pohovoru

Na první pohled se může zdát, že si nic nemůže být vzdálenější než snaha o získání nového zaměstnání a první schůzka s krásnou ženou. Při bližším zkoumání se ale objeví hned několik společných styčných bodů, které zanechají dobrý dojem jak u vašeho nového objevu, tak i u přísné dámy z HR oddělení nebo vašeho budoucího šéfa.

jak zapůsobit

Prvních 120 vteřin rozhoduje

Podle vědců si váš protějšek udělá názor na to, jestli se mu líbíte, nebo ne, během prvních dvou minut kontaktu. To není moc času, že? Kromě upraveného zevnějšku je důležité je ale také to, co řeknete. První pronesené věty jsou klíčové a rozhodují o tom, kam si váš protějšek zařadí. Připravte si proto předem, jak se uvedete. Pozdrav, krátké představení… stačí přibližně 100 až 150 slov a je víceméně rozhodnuto. Podstatný není jen obsah, ale také forma vašeho projevu. Mluvte dostatečně nahlas a srozumitelně.

I přes veškerou snahu však veškeré aspekty svého působení ovlivnit nemůžete: možná máte stejné sako jako neoblíbený nadřízený vaší vyvolené, vypadáte podobně jako spolužák vašeho šéfa, který ho šikanoval na střední škole, nebo používáte stejný parfém, jako expřítel vedoucí personálního oddělení. Ačkoliv je to nepříjemné, nic s tím nenaděláte. Pokud ale narážku na svůj parfém slýcháte nezvykle často, zamyslete se nad tím, jestli není nevyšší čas na návštěvu obchodu s parfémy pro muže a obměnu vůně.

Upravený zevnějšek nikdy nevyjde z módy

Móda a krása jsou samozřejmě otázkou aktuálního vkusu. Většina lidí ale ocení čistotu a upravenost. Čisté oblečení a boty by měly být na důležité schůzce samozřejmostí. Stejně tak upravené vlasy, vousy a nehty či příjemná, jemná vůně vysílají ten správný signál. Nejde jen o to, že dobře vypadáte, zároveň ukazujete, že se máte rádi a nezanedbáváte si. Přístup k sobě samému může dát tušit, že stejně zodpovědně budete přistupovat ke svému zaměstnání nebo vyvíjejícímu se vztahu.

I když se o sympatiích k vaší osobě rozhodlo už na začátku, pořád můžete tento pocit změnit k lepšímu… i horšímu. I tady platí univerzální pravidla: mluvte sebevědomě, ale nevychloubejte se, nechte mluvit i druhou stranu, naslouchejte, klaďte doplňující otázky, dodržujte etiketu a pravidla slušného chování.

Pokud se ani přes veškeré snahy rande nebo výběrové řízení nepovedlo, nevěšte hlavu. Pokud nevznikla ta správná chemie, pravděpodobně byste stejně nebyl spokojený a brzy byste hledal jinde.