Rockeři jsou zvířata? Ne, to zvířata jsou pojmenovaný podle muzikantů a herců!

Jdou o nich pekelný zvěsti? Drancujou hotelový pokoje, za noc vysosnou denní produkci průměrný palírny, nosem přefiltrujou kilovku „cukru moučka“ a nakonec přefiknou pár fanynek. Nevěřte všemu – i rockeři jsou jen lidi. A dokonce tak vážený, že po nich občas pojmenujou nějakou tu zvířecí havěť!

Dendropsophus ozzyi (žába – Ozzy Osbourne)

V roce 2009 se v brazilský Amazonii protloukala expedice Pedra Pelosa, nějakého studentíka doktorandskýho studia přifařenýmu k Muzeu přírodní historie. Světovej věhlas získal ve chvíli, kdy v nehostinným pralese objevil novej druh žáby. Pojmenování Dendropsophus ozzyi prej vzniklo hned a docela spontánně podle velkýho vaku, kterej měla ta žabka pod tlamou (normálně a bez nadávání se tomu říká vole), a podle šílenýho řevu, kterej dokáže vydávat. Vědci a objevitelé byli totiž taky rockeři a na první dobrou se jim vybavil silnej hlas bouřliváka Ozzyho Osbourna.

Aleiodes shakirae (vosa – Shakira)

I kolumbijská zpěvačka Shakira má svojí živočišnou potvůrku. Když doktoři Eduardo Shimbori a Scott Shaw při své výpravě ve východních Andách v Ekvádoru objevili hustejch 24 novejch druhů hmyzu a všelijaký havěti, o jednom novým názvu byli přesvědčený fakt okamžitě. Jenom 4 – 9 mm velká (takže teda spíš malá) vosička tak skvostně vrtěla prdýlkou při svým cizopasným tanci na larvách, že o inspiraci nemohlo bejt pochyb. Stejně nevelká postavou, ale uhrančivá svým pozadím – a samozřejmě taky tancem na pódiu – je i Shakira, pěvecká superstar Latinský Ameriky.

Agra schwarzeneggeri (brouk – Arnold Schwarzenegger)

Brouk s „nabušenejma bicákama“ byl poprvé popsaném v roce 2002. Jde o druh z rodu Carabid a samci svým mohutným tělem fakt připomínaj svalovce typu a postavy Arnolda Schwarzeneggera. Výskyt Agra schwarzeneggeri byl zaznamenán v jinak moc krásný zemi, v Kostarice.

Jaggermeryx naida (fosílie čelistí hrocha – Mick Jagger)

Už před dlouhejma 19 milionama let se podle posledních poznatků měl na území dnešní Afriky protloukat prapředek dnešních hrochů. Z výzkumu zkamenělejch ostatků, který byly vyhrabaný někde uprostřed dun egyptský pouště, měl tenhle hroch super velký pysky. No to jako hubu. A podle tohohle vjezdu do hangáru dostal i svý jméno – Jaggermeryx naida. Nic podobnějšího než rty frontmana legendárních Rolling Stones, zpěváka Micka Jaggera, prej na světě není.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejzhoubnějších konfliktů světa.

Největší experimentátoři s drogami. Budete se divit