Robot bude roznášet občerstvení na Letních olympijských hrách v Tokiu 2020. Co všechno dovede?

Letošní letní olympijské hry hostí japonské Tokio, které chce zaujmout technologickými prvky. S diváky se tak přivítá humanoidní robot, ovládaný na dálku. Potřese vám rukou, přinese hranolky a bude i čas na selfíčko.

Robot bude roznášet občerstvení na Letních olympijských hrách v Tokiu

Vaší objednávku vyřídí kolega R2-D2. Tedy jeho japonská verze, která sice neumí myslet, ale donese vám pivo a hranolky s kečupem. Japonci se zkrátka potřebují vždy vytasit s nějakou technologickou hračičkou a letní olympijské hry 2020 v jejich hlavním městě jsou tou nejlepší prezentací. Konají se od 24. července do 9. srpna a dění v Tokiu budou sledovat miliony diváků na místě nebo doma u televize. Robot jako pingl? To tu ještě nebylo!

Konnichiwa! Chceš se kamarádit?

Robot, který se představí udiveným návštěvníkům olympiády, má svoje vlastní označení. T-HR3 vyrobila Toyota už v roce 2017 a od té doby svého miláčka technici neustále vylepšují a vybavují novými funkcemi. Musíme vás ale zklamat, není to žádný kyborg. Ano, má sice humanoidní tvary, ale nepohybuje se sám. Viděli jste film Pacific Rim? Tak přesně takhle to funguje, s tím rozdílem, že je T-HR3 vysoký jako průměrný Japonec a pilot, který ho ovládá, nesedí uvnitř. V Toyotě tomu říkají Master Maneuvering System. Robot kopíruje pohyby operátora a co je zajímavé, je schopen kopírovat i jeho sílu. Může vám tedy pěkně zmáčknout ruku, stejně jako do ní chytit motýla. Na olympiádě to budou spíš samá potřesení rukou, high-five a tak podobně. Sám operátor ale pocítí zpětnou vazbu takového doteku.

Tak kde je ten vrchní…

I proto umí T-HC3 „doručit“ plastový kelímek s colou. Celý ten nápad je ale spíš taková show s cílem vyvolat u diváků překvapení a zdvižené obočí. Robot od Toyoty tak bude nejspíš hrdinou  selfíček, sociálních sítí a dostane se i do televize. Lepší reklamu snad vymyslet ani nelze. Se samotnou roznáškou to tak žhavé nebude, protože než vám tenhle „chytrý“ stroj doručí, všichni atleti na ploše doskákají a doběhají. Zajímavým prvkem by bylo, kdyby bylo možné si ovládání robota vyzkoušet – jenže to by byla fronta na týden, se spacákem a termoskou na čaj.

Robot bude roznášet občerstvení na Letních olympijských hrách v Tokiu

zdroj: global.toyota

Snaha o umělého člověka pokračuje

Robot prezentovaný na olympiádě má humanoidní tvary, tedy podobá se lidskému tělu. Je to výsledkem snahy přiblížit schopnosti nonverbální komunikace nám lidem. Podat ruku, gestikulovat, chodit vzpřímeně – to jsou všechno vlastnosti, které nás charakterizují. Na druhou stranu, kdyby šlo čistě o praktickou stránku věci, tedy roznášku občerstvení, daleko smysluplnější by byl robotický vozík, na kterém leží vaše vysněná kuřecí křidélka, zakrytá, aby nevychladla. Navíc by u vás byl okamžitě. Japonce ale fascinuje napodobovat lidské končetiny, obličeje a podobně. Nás zajímá, kdy se v dějinách poprvé popere člověk s drzým robotem, který mu na tribuně vylije pivo!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roboti mají předsudky? Umělá inteligence dokáže napodobit člověka víc, než si myslíte. Dnes už je to možné!

Budoucnost je nejistá a stejně nepřesné jsou i její odhady. Kde se lidé s předpovědí vůbec netrefili?