Kam se hodí SUV? Nejen do terénu

Podle Svazu dovozců automobilů byl na sklonku roku 2019 třetím nejprodávanějším autem model SUV Škoda KAROQ. Ptáte se, díky čemu je tato kategorie vozů tak populární? Nenechte si ujít náš článek.

První auta třídy SUV se v Evropě objevila už v polovině 90. let. Skutečný vzestup přišel ale až o deset let později. Dnes byste v Evropě marně hledali automobilku, která v portfoliu nemá alespoň jedno SUV. V Česku momentálně můžete vybírat z nabídky téměř stovky modelů SUV. Jaké jsou jejich hlavní přednosti?

1. Komfort

Prostornost a pohodlí pro celou rodinu. Tak by se dal charakterizovat interiér většiny SUV. Velkorysý a vzdušný prostor v autě však nepostrádá funkčnost. Díky tomu je ideálním vozem i pro matky s dětmi, které vedle komfortu ocení také velký objem kufru.

2. Všestrannost

SUV je doma ve městě i na polních cestách. Pokud má pohon všech kol, stává se z něj všestranné auto zaručující průjezdnost i horším terénem. Ať už jedete po městské silnici nebo bahnitou cestou, auto se vám bude řídit pohodlně.

3. Bezpečnost

SUV vozy jsou vyráběny s důrazem na ochranu řidiče a spolucestujících za všech okolností. Dobře navrhnuté deformační zóny a kvalitní karoserie jsou v otázce bezpečnosti základní vlastností. Vyšší pozice pro sezení poskytuje nejen větší pohodlí, ale i lepší výhled na silnici.

4. Design

SUV vypadají skvěle. Nejnovější modely v sobě spojují atraktivní vzhled, prvotřídní inovace a flexibilitu.

Kombi vs. SUV

V čem naopak SUV převálcuje běžné auto typu kombi? Díky větší váze mají SUV často horší ovladatelnost a aerodynamiku, což se negativně podepisuje hlavně na spotřebě paliva. Další nevýhodou SUV, která je důsledkem toho, že jsou SUV aktuálně vyhledávaným modelem, je jejich cena. Ta často dosahuje mnohem vyšších částek, než byste utratili za standardní karoserii. A to i v případě, že vlastnosti vozů jsou takřka stejné. V poslední řadě je nutné upozornit na fakt, že SUV jsou oblíbená nejen u řidičů, ale také u zlodějů. V roce 2018 byly téměř dvě třetiny ukradených vozidel ze segmentu SUV.

Čemu by měli vlastníci SUV při výběru pojištění svého vozidla věnovat pozornost? Především výši krytí a pojistným podmínkám. Výhodné nabídky zahrnují také úrazové pojištění řidiče, rozsáhlé asistenční služby nebo pojištění osobních věcí v autě. Majitelé SUV by vždy měli zvolit povinné ručení s vyšším pojistným limitem. Čím robustnější totiž auto je, tím více škody může napáchat. Kalkulaci povinného ručení snadno provedete online z pohodlí domova.

Fotka od Peter H z Pixabay.com