REDAKČNÍ VÝBĚR 8 NEJLEPŠÍCH ADVENTUR NA PC

Tohle byla fuška. U sestavování žebříčku našich osmi nejlepších adventur na PC jsme se zapotili jako dlouho ne. Vybrat z takového počtu herních pecek zkrátka nebylo jen tak. Mrkejte na verdikt.

hry

Jestliže výběr nejlepších strategií a RPG nebyl žádný med, pak výběr nejlepších adventur připomínal procházku peklem. Všechny ty geniální počiny od Sierry, Lucasart nebo Legend Entertainment, a přitom jen 8 pozic pro ocenění. Nakonec to dopadlo následovně.

Leisure Suit Larry 6: Shape up or Slip out (1993)

Proutník Larry a jeho dobrodružství patří ke zlatému fondu klasických adventur. Nám se nejvíce zamlouval právě 6. díl, který tvůrci oblékli do (na svou dobu) parádní SVGA grafiky. Larry se tentokrát ocitá v luxusních lázních La Costa Lotta, jako vždy se přitom snaží dostat do kalhotek některé z krásek ve svém okolí. Jestli se to našemu plešatícímu Don Juanovi podaří nebo ne, to si zjistěte sami. Jisté však je, že na hráče čeká pořádná nálož černého humoru a skvělých situačních gagů.

Gabriel Knight 1: Sins of the Fathers (1993)

Nejsilnější devizou tohoto dobrodružství je bez debaty příběh. Šlo o jednu z vůbec prvních adventur, která se odklonila od odlehčeného fantastična a mířila primárně na dospělé publikum. Jedinečná a potemnělá atmosféra téhle hry staví na mystice voodoo a okultismu. Vy, jakožto spisovatel hororu Gabriel Knight pátráte po pachateli okultních vražd. To vše v prostředí americké kolébky voodoo – New Orleans.

https://www.youtube.com/watch?v=eve_vXl5CGg

Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)

Představovat vám archeologa Indiana Jonese s charakteristickým kloboukem a práskajícím bičem nejspíš vůbec nemusíme. Fate of Atlantis od studia Lucasart přitom z jeho potenciálu ve své době vytěžilo naprosté maximum. Scénář byl napsaný přímo pro tenhle ručně kreslený počin, v němž se vracíme do roku 1939 a s pomocí půvabné kolegyně Sophie se vydáváme po stopách bájné Atlantidy. To samé však napadne také nacisty, kteří by rádi využili pokročilých potopených technologií Atlantiďanů ve vlastní prospěch. Hra je zpestřena různými minihrami ve formě pěstních soubojů a hlavolamů, navíc jde o jednu z prvních adventur, která nabízela různý vývoj (a vyústění) na základě vašich rozhodnutí. K dispozici je i profesionálně (a skvěle) nadabovaná verze.

The Legend of Kyrandia 2: Hand of Fate (1993)

Ačkoli se vývojáři z Westwood Studios prosadili primárně v oblasti RPG (Eye of the Beholder, Lands of Lore) a real-time strategií (série Command & Conquer), s trojdílnou Legend of Kyrandia se také neztratili. Jedinečná hratelnost, vtipný příběh i dialogy, kouzelná grafika, pohádková hudba a obtížnost tak akorát. Zatímco v prvním díle jste ovládali dědice trůnu Brandona, tentokrát se ve snaze zachránit rozpadající se zemi Kyrandia chopíte mladé čarodějky Zanthii.

Sanitarium (1998)

Při hraní Sanitaria zapomeňte na reálný svět a jeho pravidla. Otevře se vám svět zcela nový, plný psychedelických scén a pološílených výjevů. Hlavním hrdinou je pacient hororového ústavu, který je plný různě zmrzačených lidí. Následně se podíváte i do dalších lokalit, kde narazíte na další děsivé výjevy (zdeformované děti) a prožijete velmi bizarní konverzace s dalšími postavami. Ve světě Sanitaria jsou věci podivné, narušené nebo depresivní, normalitu tam určitě nehledejte. Právě to je ale důvod, proč nás tenhle počin tolik chytnul. Po jeho dohrání pro vás už nic nebude jako dřív. Jen to zkuste…

Hell: A cyberpunk thriller (1995)

Jiná hra, velmi podobný popis. Hell je Sanitarium v bledě modrém. Děj se odehrává v roce 2095, kdy se Spojené státy stávají dystopií, kde má vláda tu moc posílat hříšníky do pekla. V hlavní roli této adventury je dvojice režimu loajálních agentů, jejichž úkolem je dohlížet na dodržování zákonů zakazujících využívání kybernetických technologií a virtuální reality. Jestli vás nechytnou deprese při hraní Hellu, tak už nikdy.

https://www.youtube.com/watch?v=T0GuhPvD0B0

Superhero League of Hoboken (1994)

Úlet od Legend Entertainment a z našeho pohledu velmi nedoceněná adventura s výraznými RPG prvky, která patří mezi to nejlepší, nejlegračnější a nejšílenější, co jsme kdy hráli. Děj je situován do post-apokalyptických Spojených států. Vaše střelená parta podivínů s různými superschopnostmi (zvyšování cholesterolu v krvi nepřátel, poznání ingrediencí pizzy v zavřené krabici, tvorba organizačních tabulek v rekordním čase, schopnost sníst libovolné množství pálivé stravy nebo třeba vytříbené umění šlapat vodu) přitom operuje v oblasti okolo New Yorku, New Jersey a Pensylvánie, kde vypomáhá místním, bojuje se zlým Dr. Enthropym a vůbec tak nějak dělá svět lepším. Zdravý rozum nechte odpočívat a pusťte se do téhle šílenosti. Litovat určitě nebudete.

The Wolf Among Us (2013)

Abychom jen nostalgicky nevzpomínali na zašlou slávu starších point-and-click adventur, zařazujeme mezi absolutní hvězdy také luxusní adventuru od studia Telltale Games. Ta patří mezi to nejlepší, co se na poli adventur za poslední roky urodilo. Hra je volně inspirovaná komiksovou sérií Fables (Bill Willingham), takže se podíváme do světa, kde se pohádky, mýty a pověsti prolínají s realitou. Vy se ocitnete v kůži Bigbyho, který býval vlkem v pohádce o červené karkulce a teď se v roli šerifa stará o dodržování zákona. Nechybí ani Popelka, Sněhurka nebo zlá ježibaba. A to nejlepší? Každé vaše rozhodnutí ovlivňuje budoucí dění, takže jde v podstatě o film, jehož jste spoluautory – takhle nějak vidíme budoucnost interaktivní zábavy.

Co se nám sem nevešlo? Je toho vážně hodně. Tak třeba Simon The Sorcerer 1 a 2, Discworld 1 a 2, Agent Mlíčňák, The Secret of Monkey Island, Simon The Sorcerer, série Polda, Syberia 1 a 2, Kings questy, Space Questy, Police Questy, Broken Swordy, Runaway, Full Throttle, The DIG, Grim Fandango, Myst, Loom nebo Day of The Tentacle.

Tak schválně, která je VAŠE oblíbená adventura?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakční výběr nejlepších strategických her na PC

Redakční výběr nejlepších RPGček na PC