První web na světě slaví 25 let – znáte ho?

Máte tu velké výročí nejen pro každého geeka! Web totiž slaví narozeniny. Víte, jak vypadala úplně první webová stránka a jak vznikla?

Nedávno, konkrétně 6. srpna si technologičtí nadšenci mohli užít zajímavé výročí. V tento den před 25 lety byla spuštěna první webová stránka. Ne, nejednalo se o porno kanál. Ano, taky nás to překvapilo. Ale úplně první stránka popisovala, k čemu vlastně vůbec slouží. A k čemu by mohly sloužit i další webové stránky, provázané s touto první. Čekali jste možná větší úlet, ale první erotická stránka (mimochodem zřejmě sex.com) vznikla až roku 1994. Takže zpátky na zem a do dob, kdy se psala historie internetu.

Šikovná britská hlavička

Na vůbec první web, který obsahuje jen text a prokliky, se i dnes můžete podívat ZDE. Když se podíváte na adresu, která na vás vyskočí, možná vás překvapí, proč se první web nachází pod doménou švýcarského CERNu (tedy Evropské organizace pro jaderný výzkum). Tam totiž web vznikl a jeho účelem bylo mezinárodní a neomezené sdílení informací z akademické sféry. Docela rozdíl oproti dnešnímu stavu, že?

Autorem této stránky je Angličan Tim Berners-Lee. Jeho jméno vám možná nic neřekne, ale jedná se o jednoho z otců internetu a komunikačních technologií, jak je dnes známe.  Vymyslel síť World Wide Web, v jejímž prostoru mohou být různé dokumenty provázány skrze odkazy a dostupné prostřednictvím internetu. To bylo na konci 80. let. V roce 1990 vytvořil první webový prohlížeč a o rok později tedy spustil i první stránku. Na tehdy pětačtyřicetiletého pracovníka CERNu slušné zásluhy, že?

Taky za ně byl o dekádu později, když se důležitost jeho přínosu plně a nesporně ukázala, oceněn povýšením do šlechtického stavu. A časopis Time ho vybral mezi stovku nejdůležitějších osobností 20. století, takže je nejvyšší čas si jméno a dílo tohoto anglického gentlemana zapamatovat. Kromě toho se dodnes jedná o veřejně aktivní osobu, která má do dalšího vývoje webu hodně co mluvit:

Internet pro lidi

A jak ho to vlastně napadlo? Dnes se to může zdát až směšné. Už tou dobou, tedy koncem 80. let byl CERN poměrně velkým molochem, kde pracovala spousta vědců na ještě větší spoustě výzkumů. Nebylo proto výjimkou, že vinou špatné komunikace se některé objevy duplikovaly a zbytečně se tak plýtvalo časem i prostředky. WWW mělo nedostatečnou komunikaci vyřešit, jelikož by obsahovalo všechny informace o aktuálních i minulých výzkumech. Jednoduché, že?

K veřejnému použití byl prostor WWW zpřístupněn až v roce 1993, a to zcela zdarma a s volnými možnostmi úprav. Kdo ví, jak by dnes internet vypadal, kdyby základy webového prostředí, jak ho dnes známe, nepoložili ochotní vědci z významné evropské výzkumné organizace, nýbrž slávy a peněz chtiví chytrolíni. Nejspíš by mu trvalo mnohem více než pouhé dvě dekády, aby se rozšířil do celého světa a stal se jednou ze základních vymožeností našich životů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

České videohry, co dobyly svět – hráli jste všechny?

Chcete si zautomatizovat život? Nikdy to nebylo snazší! Tady je návod