První robotičtí policisté hlásí nástup do služby!

Pamatujete na filmového Robocopa, který bez bázně a hany bránil práva řadových občanů a v žáru akce kosil desítky padouchů? Podle všeho bychom se podobných strážců zákona mohli skutečně dočkat. Jednou z prvních vlaštovek je iniciativa dubajských šejků, jejichž ropné dolary zaplatí konstrukci prvních robostrážníků dubajského policejního sboru.

Už nyní je dubajský policejní sbor vybaven přímo královsky. Příklad? Vozový park: Nic proti českým policejním Škodovkám, ale vedle hlídkových vozů značek Lamborghini, Ferrari nebo Bentley, vypadají Oktávky jako kraksny, do nichž by si ve vší soudnosti sedl maximálně krátkozraký důchodce. Od května fandům moderních technologií navíc přibude další pádný důvod, proč si udělat dovolenou právě v Emirátech (a nechat se tam zatknout): policejní droidi.

První prototypy těchto robotických policejních jednotek – oficiální označení stále nemají – byly představeny už před několika lety, až nyní se ovšem akce chtiví oceloví kadeti z laboratoří IBM dostanou konečně do ulic.

Plechovky s (přátelským) výrazem

Teď k tomu nejdůležitějšímu – co tihle plecháči vlastně umí? Kromě přívětivé a přátelské mimiky budou umět pozdravit v několika světových jazycích, dokážou vám potřást rukou, salutovat svým lidským kolegům a rozpoznávat obličeje na vzdálenost až 20 metrů.

https://www.youtube.com/watch?v=MWYtNFb77H0

Dále jsou droidi vybaveni dotykovou obrazovkou, jejímž prostřednictvím se kolemjdoucí snadno spojí přímo s lidskými policisty (můžete tak nahlásit zločin) nebo na místě zaplatí své dopravní pokuty. Samozřejmostí je též integrovaná kamera a mikrofon, díky němuž vás uslyší přímo v policejní centrále. Robocopové to zatím úplně nejsou, ale kdo ví, co přinese budoucnost – jeden rotační kulomet a všechno je jinak.

Když se robotičtí strážci zákona osvědčí, měli by do roka 2030 tvořit až 25 % všech jednotek dubajského policejního sboru.

Co říkáte na policejní robotické jednotky? Měly by se zavést také u nás? Jaký máte názor? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nahradí nás v posteli v budoucnu roboti? Je to dost pravděpodobné!

Roboti ve filmu. Ve kterých filmech jsme je mohli obdivovat a proč?