Jak poznat, že vaše prostata není v pořádku a kdy jít za lékařem? Přinášíme odpovědi na téma, o kterém muži nemluví

Jsou témata, o kterých muži mluví rádi, např. ženy a sport. A pak jsou témata, o kterých muži zásadně nemluví.  Do druhé kategorie patří problémy s prostatou. I když se na nás z médií valí reklamy na různé doplňky stravy na podporu zdravé prostaty, málokdo ví, co to ta prostata vlastně je, k čemu slouží a kde se nachází.

Prostata

 Jak poznat, že vaše prostata není zrovna v ideální kondici a kdy je třeba navštívit lékaře? Otázky, na které přinášíme odpověď.

Prostata, na její velikosti opravdu záleží

Na začátek trocha anatomie. Prostata, známá také jako předstojná žláza, je mužský pohlavní orgán uložený pod močovým měchýřem. Prostata je velmi důležitým orgánem, produkující 15-30 % objemu tekutiny ejakulátu a zvyšující tak životaschopnost spermií. Růst prostaty je ovlivněn mužským pohlavním hormonem testosteronem. V mládí a dospělosti má zdravá prostata velikost kaštanu, dojde-li ale k jejímu zvětšení, může mnohé překvapit, že svou velikostí připomíná pomeranč. Zvětšená prostata tak stojí nejen za bolestivým močením, ale i za nepříjemným únikem moče.

Jak poznat zvětšenou prostatu

Zvětšená prostata utlačuje močovou trubici, což se projeví mnoha zdravotními obtížemi. Jak poznat, že vás trápí zvětšená prostata? Na pozoru byste se měli mít, pokud vás trápí:

  • časté a naléhavé nucení na močení,
  • obtížné a případně dlouhé zahájení močení,
  • proud moči máte pomalý a slabý,
  • obtěžuje vás časté noční močení,
  • močení je bolestivé a přerušované,
  • po vymočení zůstává v močovém měchýři tzv. zbytková moč, což se projevuje jako nutkání na močení nedlouho poté, co jste močili,
  • bolesti v podbřišku,
  • v závažných případech vás může potkat i úplná zástava močení a následné samovolné odkapávání moči po kapkách.

Tyto projevy mohou, ale také nemusí souviset se zvětšenou prostatou. Máte-li podezření na zvětšenou prostatu, vždy se vyplatí vyhledat lékaře a problém nepodceňovat.

Prostata
Symbol Světového dne rakoviny prostaty. (Zdroj: freepik.com)

Kdy je nutné vyhledat lékaře

Podle některých výzkumů se muži o své zdraví příliš aktivně nezajímají a lékaře mnohdy navštíví až když je pozdě. Vzhledem k tomu, že zvětšená prostata zvyšuje riziko rakoviny prostaty, s návštěvou lékaře by muži v tomto případě opravdu neměli otálet. Lékaře vyhledejte zejména pokud:

  • dojde k úplné zástavě moči,
  • objevíte v moči krev,
  • budete trpět bolestmi v podbřišku,
  • budete mít problémy s udržením moče.

Léčby se nemusíte obávat

V případě mírných obtíží budete sledování v rámci pravidelných prohlídek. Lékař doporučí úpravu životního stylu, což bude zahrnovat zdravé stravování, dostatečný pitný režim, aktivní pohyb a také omezení stresu. Problémy s prostatou se díky těmto režimovým opatřením mohou samy zmírnit. Budou-li vaše obtíže vážnější, budou vám předepsány léky na zmírnění projevů onemocnění. Chirurgická léčba následuje až tehdy, nedošlo-li ke zmírnění problémů výše uvedenými způsoby.

Chcete zdravou prostatu? Omezte některé potraviny

Lékaři kromě doporučují vyhnout se kouření, protože nikotin dráždí močový měchýř a omezit pití kávy a alkoholu. Vyhněte se také nadměrnému solení a silně kořeněným a pálivým jídlům. Co může prostatě pomoci jsou potraviny s vlákninou, která kromě jiného působí také preventivně proti rakovině tlustého střeva. Chybu neuděláte ani tehdy, sáhnete-li po některých doplňcích stravy, které zdraví prostaty podpoří.

Sportem ke zdravé prostatě

Sport je součástí zdravého životního stylu. Který druh sportu ale přispívá ke zdravé prostatě a kterému sportu je lepší se vyhnout? Odborníci doporučují především chůzi. Denně byste si měli dopřát dva až pět kilometrů. Naopak nevhodná je jízda na kole z důvodu zhmoždění prostaty na úzkých sedačkách kola. Jízda na kole vede k dalšímu zvětšování prostaty, což je přesně to, co nechcete.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podrážděná prostata. Jak poznat varovné příznaky? Kdy je čas se léčit a co vás čeká při prohlídce v ordinaci?

Odborníci věří, že masturbace snižuje výskyt rakoviny prostaty. Kolikrát měsíčně je dost?