Podrážděná prostata. Jak poznat varovné příznaky? Kdy je čas se léčit a co vás čeká při prohlídce v ordinaci?

Když pečujete o svoji tvář, zuby a tělo, měli byste stejnou pozornost věnovat i prostatě. Všímáte si, jestli je v pořádku? Tyhle signály vypovídají o opaku! Nenechte si vzít to, co je vám cenné!

Trápí vás podrážděná prostata? Jak poznat příznaky a jak se léčit?

O prostatě se hodně mluví v souvislosti s její stimulací. Možná nejste divní, pokud milujete partnerčin prst v konečníku a dráždění mužského bodu G. Nic nelze ani namítat, pokud vám tahle, pro někoho dost dráždivá sexuální praktika, z principu nesedí. Jste si ale vědomi všech rizik?

Tady něco nehraje?!

Předstojná žláza leží pod konečníkem, asi tak na prst hluboko. Obaluje močovou trubici nedaleko jejího výstupu z měchýře. Pokud neprodukuje v dostatečné míře tekutinu, která tvoří podstatnou součást ejakulátu, může někdy otéci nebo onemocnět. Jak se to pozná? Mezi první příznaky patří nepříjemný pocit při močení. Taky se stává, že toaletu vyhledáváte víc než obvykle – a když už stojíte nad mušlí, nejde vám do hlavy, že moči je o dost méně, než jak jste zvyklí. O slovo se totiž hlásí jen z poloviny plný měchýř.

Na vině, a to asi tak ze čtvrtiny, jsou však bakteriální infekce, jejichž přítomnost by měl odhalit každý lepší urolog nebo androlog. To je ten chlápek, co se zabývá chorobami mužských reprodukčních orgánům, erektilními funkcemi a dalšími problémy v oblasti penisu, varlat a právě prostaty. V případě potíží od něj pravděpodobně dostanete antibiotika, na která se však nespoléhejte dřív, než skutečně zaberou.

Kofein. Dobrý sluha, ale zlý pán

Pravda je totiž taková, že kromě zmíněných bakterií způsobuje podráždění předstojné žlázy například alkohol, pravidelná konzumace červeného masa, nedostatečný přísun tekutin, stres nebo vaše každodenní káva – ta ranní, dopolední, odpolední, podvečerní, i večerní.

Platí přitom, že odhalit skutečnou příčinu problémů není vždy jednoduché, proto se udává, že v 75 procentech případů ATB zkrátka nezaberou, a to kvůli špatně stanovené diagnóze. Vždy však můžete udělat to, že se dočasně vzdáte všech neřestí. Odřeknete si kávu, maso i alkohol a uvidíte, co to s vámi udělá.

Nadupané proplachování

V každém případě se doporučuje hodně pít, i když to není nic, co by vám zrovna ve fázi močení dělalo radost. Nedostatečná závlaha organismu však celý problém ještě zhoršuje, proto se řiďte nepsaným pravidlem, že ať se zdravou nebo nemocnou prostatou, měli byste do sebe denně dostat minimálně 1,5 litru vody, ideálně však litry 2 – v horku a při zvýšené fyzické aktivitě i víc. Také se hodí, aby se vám na tu prostatu někdo podíval. Děsíte se vyšetření? Nebuďte srabi!

Jak to probíhá v ordinaci?

Lékař vám vsune prst do konečníku, na čemž není nic špatného, a prostatu stlačí. Tekutina, kterou předstojná žláza obsahuje, se tak vypudí do močového měchýře. Z vámi odevzdaného vzorku moči se pak namnoží bakteriální kultury. Analýza a kultivace vzorku moči obsahujícího tekutinu, produkovanou předstojnou žlázou, rozhodne, zda to na antibiotika je nebo naopak není. Otálet s vyšetřením byste ale neměli v žádném případě.

Další možnou příčinou podráždění prostaty je totiž rakovina, která postihuje již muže po čtyřicítce. Lékaři proto radí, aby muži se čtyřmi křížky podstupovali vyšetření prostaty pravidelně, a to aniž by je něco trápilo. Včasná diagnóza rovná se výhra v loterii.

A co vy, chodíte na vyšetření prostaty pravidelně?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci prokázali, že domácí prach může za ukládání tuku v těle! Prach může narušit metabolické zdraví u všech členů rodiny

Orální stimulace prsních bradavek: Pozor na bakterie, které mohou ohrozit vaše zdraví!