Silný a výkonný jde být i bez masa. Důkazem jsou siloví a vytrvalostní profi sportovci, kteří nejedí maso ani živočišné produkty

Jde do ve vrcholovém sportu bez masa? Ano! Existuje široce rozšířený názor, že profesionální sportovci musejí jíst maso a živočišné produkty obecně. Jenže ve sportovním světě se pohybují lidé, kteří takové tvrzení vyvrací.

Bez masa. Profi sportovci, kteří nejedí maso

Mohou žít profi sportovci bez masa? (živočišných bílkovin)

Strava bez masa, tedy bez živočišných produktů a sport nejdou údajně dohromady, a to především díky nedostatku bílkovin. Tolik široce rozšířený názor. Jistě, vegetariánsky i vegansky se dá stravovat nezdravě a pro sport nevhodně, jenže to platí i pro běžné stravování. K častému výskytu rakoviny tlustého střeva, ve které zaujímají Češi v přepočtu na počet obyvatel světové prvenství, ve velké míře vede vysoký příjem masa, uzenin, živočišných tuků a smažených jídel.

Jak je to navíc s oním nedostatkem bílkovin? Pravdou je, že maso a živočišné produkty obsahují bílkoviny se širším obsahem esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a musí je získávat ze stravy. Ty se ovšem nacházejí i v rostlinách, jež stačí pouze vhodně zkombinovat. Navíc takový protein v konopí obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin. Můžeme ostatně přejít od teorie k praxi, neboť následující úspěšní siloví a vytrvalostní sportovci jsou vegani.

Torre Washington: úspěšný kulturista

Myslíte, že se kulturisté neobejdou bez živočišných produktů? Pak se seznamte s Torrem Washingtonem! Rodák z Alabamy byl od malička vegetarián a v roce 1998 se stal veganem. Torre, který má titul strojního inženýra, začal s kulturistikou v roce 2009. Nedá se přitom říci, že by mu strava bez masa a dalších živočišných produktů nějak uškodila. První závod (IFPA Pro Bodybuilding) vyhrál v roce 2013 a nebyl poslední. Sám Washington říká, že všechny potřebné bílkoviny získává ze semen, ořechů a luštěnin.

Scott Jurek: legenda ultramaratonu

Scott Jurek patřil během své kariéry k nejdominantnějším světovým ultramaratoncům, a to přesto (nebo spíše právě proto?), že od roku 1997 nejí maso a o dva roky později se stal veganem. Rodák z Minnesoty vyhrál spoustu nejtěžších závodů světa, a to včetně proslulého podniku Badwater v Údolí smrti (2005 a 2006). Pokud byste se ostatně o jeho úchvatné kariéře i životním stylu chtěli dozvědět více, v češtině vyšel jeho bestseller Jez a běhej (Mladá fronta, 2013).

Brendan Brazier: ironman triatlonista

Brendan Brazier je bývalý profesionální triatlonista na ironmanské trati. Takový sport samozřejmě není ničím jednoduchým, protože sestává z plavecké části (3,86 km), jízdy na kole (180,25 km) a maratónské běhu (42,2 km). Sám Kanaďan vzpomíná, jak mu v mládí dávali na výběr – buď budeš jíst maso, anebo nebudeš profesionálně sportovat. Jenže Brazier se nenechal zviklat a začal experimentovat. Nakonec vyvinul typ stravování, kterému říká Thrive Diet a existuje o něm populární kniha Vegan v kondici (Mladá fronta, 2014).

Nate Diaz: pokořitel Conora McGregora

Mnoho veganů lze nalézt také mezi bojovníky. Patří mezi ně i Američan Nate Diaz, což je mimochodem jeden z mužů, kteří dokázali porazit Conora McGregora, přestože mu irský zápasník porážku následně vrátil. Nate Diaz se přitom od svých 17 let stravuje zcela bez živočišných produktů, a aktuálně dokonce RAW vegansky, jí tedy výhradně tepelně neupravenou stravu. Sám přitom prozradil, že ho veganská strava ve sportu nejen nijak nelimituje, a navíc se nemusí v jídle nijak omezovat, aby se vešel do své váhové kategorie.

Rob Bigwood: supertěžká váha v páce

Soutěžení v páce není v České republice právě nejoblíbenější sportovní disciplínou, za „velkou louží“ se ale jedná o velmi populární klání. Mezi nejlepší tamější sportovce přitom patří jistý Rob Bigwood, do kterého byste dle tělesné konstituce rozhodně neřekli, že je veganem. V soutěži totiž patří k supertěžké váze. Bigwood však vždy miloval zvířata, a díky tomu se rozhodl pro změnu životního stylu. I tak vyhrál přes 40 šampionátů a dokázal porážet mistry světa.

Georges Laraque: jeden z nejlepších hokejových bitkarů všech dob

Georges Laraque byl jedním z nejobávanějších hokejistů své doby. Ne, nebyl zákeřný, ale jedná se o jednoho z nejlepších bitkařů historie NHL. Že by mohl být takový člověk veganem? Ano! I když k tomuto způsobu stravování „přestoupil“ až v závěru kariéry (roku 2009), sportování se věnuje i nadále. Laraque se sice uměl ohánět pěstmi, proslul ovšem také jako charakterní hráč, jak ostatně dokazuje následující video ze rvačky s lotyšským obrem Raitisem Ivanansem.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejtvrdší běžecký závod světa? Ultramaraton Badwater v Údolí smrti. Horký vzduch závodníkům spaluje chlupy v nose a taví podrážky bot!

Okno do historie sportu. Jak se zrodil fotbal, kdy se konalo první fotbalové mistrovství světa a kde se kopaná poprvé objevila u nás?